Blog > Komentarze do wpisu
Kubuś

wyspa smaku

Bardzo efektowne ciasto. Może być wykonane na bazie różnych smaków soków co pozwoli nam bawić się jego barwą.

Składniki:

Biszkopt:

  • szklanka mąki
  • szklanka cukru
  • 5 jaj
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki octu

Masa budyniowa:

  • 900ml soku Kubuś (lub innego) o dowolnym smaku (ja lubię marchew, jabłko, banan)
  • 3 budynie waniliowe bez cukru
  • 2 łyżki cukru
  • 200g masła

Bita śmietana:

  • 0,5l śmietany kremówki 30-36%
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 śmietan-fix

Polewa czekoladowa:

  • 125g margaryny
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 3 łyżki kakao
  • 5 łyżek gęstej śmietany 18%
  • 1 łyżka żelatyny

Dodatkowo:

  • ok 140g herbatników (20sztuk)

Sposób wykonania:

Przygotować biszkopt. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę, dalej ubijając dodać cukier.  Żółtka wymieszać w miseczce razem z proszkiem do pieczenia i octem (zwiększy się objętość i powstanie pianka). Pianę z białek, połączyć delikatnie z żółtkami oraz przesianą mąką. Przełożyć na blaszkę wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułka tartą. Piec w temperaturze 180stopni, około 20 min. (sprawdzić patyczkiem)

Przygotować masę budyniową. Większą część soku zagotować z cukrem. Pozostały sok wymieszać dokładnie z budyniami. Dodać do gotującego się soku, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować aż budyń zgęstnieje. pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć na puszystą masę. Dalej miksując dodawać stopniowo zimny budyń.

Na ostudzony biszkopt wyłożyć masę budyniową

Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier waniliowy i śmietan-fixy. Bitą śmietanę wyłożyć na masę budyniową.

Następnie ułożyć herbatniki.

Przygotować polewę. Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach zimnej wody. Margarynę, cukier i kakao przełożyć do garnka. Podgrzewać na małym ogniu, ciągle mieszając, aż do połączenia składników. Gdy polewa lekko przestygnie (ale będzie jeszcze ciepła), dodać żelatynę i dokładnie wymieszać. Na koniec wmieszać śmietanę. Polewę wylać na herbatniki.

Ciasto wstawić do lodówki.

Smacznego!

Przepis znalazłam na stronie: www. domowe-wypieki.pl

 

 

niedziela, 15 stycznia 2012, precelia

kontakt: wyspa_smaku@wp.pl
Durszlak.pl
zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne