Blog > Komentarze do wpisu
Lasagne z mięsem, pieczarkami i szpinakiem

 

wyspa smaku

Ta lasagne powstała w wyniku mojej inwencji twórczej. Postanowiłam oprócz mięsa zrobić warstwę pieczarek, które uwielbiam oraz warstwę szpinaku, który mnie intrygował w tym zestawieniu.

Składniki:

  • 1paczka makaronu lasagne
  • 100g sera na wierzch

I warstwa

  • 0,7kg mięsa mielonego
  • 0,8-1l soku pomidorowego
  • sól, pieprz, oregano, bazylia
  • 2 ząbki czosnku

II warstwa

  • paczka szpinaku mrożonego
  • 50g masła
  • 3-4 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa

III warstwa:

  • 0,7kg pieczarek
  • duża cebula
  • łyżka margaryny
  • sól, pieprz

Sos beszamelowy

  • pół kostki masła
  • 2 czubate łyżki mąki
  • 2 szkl. zimnego mleka
  • 2 żółtka
  • 1/2 szkl. śmietany
  • biały pieprz, sól, gałka muszkatołowa

Sposób wykonania:

Mięso podsmażyć. Na koniec doprawić solą, pieprzem, oregano i bazylią. Zalać mięso częścią soku pomidorowego (ok.0,5l) dusić jeszcze chwilę.

Cebulę drobno pokroić i podsmażyć na margarynie. Do zrumienionej cebuli dodać pokrojone pieczarki i dusić. Doprawić solą i pieprzem.

Szpinak mrożony podsmażamy na maśle z dodatkiem czosnku. Pod koniec smażenia dodajemy sól, pieprz, gałkę muszkatołową.

Masło roztopić, dodać mąkę, zasmażać ją chwilę. Zdjąć z ognia, rozprowadzić zimnym mlekiem mieszając energicznie, by nie powstały grudki. Wstawić ponownie na ogień i doprowadzić do wrzenia. Jeśli sos jest za gęsty dodać jeszcze mleka, sos powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. Sos zdjąć z ognia, śmietanę wymieszać z żółtkami i dodać do sosu. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Naczynie do zapiekania wysmarować masłem, polewamy warstwą sosu beszamelowego (1/4 ilości) i układamy warstwę makaronu. Na makaron wykładamy mięso, następnie makaron, część beszamelu (1/4), szpinak, makaron, beszamel (1/4), pieczarki, makaron oraz resztę  beszamelu. Zalać lasagne resztą soku pomidorowego.

Lasagne piec w temperaturze 180stopni przez ok. 45minut. Po 30 minutach pieczenia posypać startym serem.

Smacznego!

 

wtorek, 17 stycznia 2012, precelia

Polecane wpisy

kontakt: wyspa_smaku@wp.pl Chcesz schudnąć, to napisz prywatną wiadomość, lub "OK" pod dowolnym postem :) https://www.facebook.com/badzfitbybrzuszekznikl/ Przepisy na Wielkanoc
Durszlak.pl
zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne