Blog > Komentarze do wpisu
Tort z mas± budyniow± z bit± ¶mietan±

wyspa smaku

Składniki:

Biszkopt jasny:

  • 1szkl m±ki
  • 1szkl cukru
  • 2łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki octu

Biszkopt ciemny:

  • 3/4szkl m±ki
  • 1szkl cukru
  • 2łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2łyżeczki octu
  • 2 łyżki kakao

Masa budyniowa I:

  • 1/2 l mleka
  • 2łyżki m±ki pszennej
  • 2łyżki m±ki ziemniaczanej
  • 1/2szkl cukru
  • cukier waniliowy
  • tabliczka białej czekolady
  • smietan-fix
  • 200g kremówki
  • kostka masła

Masa budyniowa II:

  • 1/2l mleka
  • 2łyżki m±ki ziemniaczanej
  • 2łyżki m±ki pszennej
  • 1/2szkl cukru
  • cukier waniliowy
  • 200g kremówki
  • 2 łyżki nutelli
  • kostka masła

Sposób wykonania:

Biszkopt jasny: Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywn± pianę, dodać cukier. Żółtka poł±czyć w miseczce z proszkiem do pieczenia i octem, dodać do ubitych białek. Na koniec wmieszać przesian± m±kę. Piec w temp. 180 stopni przez ok. 20 minut. Wystudzić, przekroić na dwa blaty.

Biszkopt ciemny: Wykonujemy tak jak biszkopt jasny, z tym, że do m±ki  dodajemy kakao.

Masa budyniowa I:Biał± czekoladę połamać, rozpu¶cić w ¶mietanie kremówce. Wystudzić mocno. Schłodzon± ¶mietanę ubić dodaj±c ¶mietan -fix. Wykonać budyń: pól szklanki mleka odlać resztę zagotować. Do gotuj±cego się mleka dodać cukier i cukier waniliowy. W odlanym mleku rozmieszać obie m±ki i wlać do gotuj±cego się mleka. Wystudzić. Rozetrzeć kostkę masła, dodawać partiami budyń ( można dodać trochę spirytusu).Na koniec dawać po łyżce bit± ¶mietanę z czekolad±.Masę podzielić na pół.

Masa budyniowa II: ¦mietanę ubić ze ¶mietan- fixem. Zrobić budyń jak wyżej. Rozetrzeć kostkę masła, dodawać partiami budyń. Dodać nutellę (można dodać trochę spirytusu). Na koniec dawać po łyżce ubit± ¶mietanę. Masę podzielić na pół.

Przełożenie:

  • ciemny biszkopt
  • masa budyniowa I
  • jasny biszkopt
  • masa budyniowa II
  • ciemny biszkopt
  • masa budyniowa I
  • jasny biszkopt
  • masa budyniowa II
  • dowolnie udekorować - u mnie lukier plastyczny, przepis znajduje się tu:

          http://wyspasmaku.blox.pl/2011/08/Lukier-plastyczny.html

Smacznego!

Przepis na masę budyniow± pochodzi st±d: http://www.cincin.cc/index.php?showtopic=21080

pi±tek, 13 kwietnia 2012, precelia

kontakt: wyspa_smaku@wp.pl
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne