Blog > Komentarze do wpisu
Timpana

Fantastyczna zapiekanka, trochę podobna do lazanii.

Przepis znalazłam na blogu: http://wmojejmagicznejkuchni-czekoladowo.blogspot.com/2012/04/timpana.html.

wyspa smaku

Składniki:

  • 1op. ciasta francuskiego
  • 300g makaronu penne
  • 200g mielonego mięsa wieprzowego
  • 200g mielonego mięsa wołowego (dałam wieprzowe)
  • 100g boczku
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 150g parmezanu (dałam goudę)
  • 200g tartego sera żółtego
  • 3 jajka
  • 400g przetartych pomidorów z puszki
  • oliwa
  • sól, pieprz czarny
  • pieprz cayenne
  • 100ml bulionu

Dodatkowo:

  • 100ml mleka
  • 1 jajko
  • gałka muszkatołowa

Sposób wykonania:

Makaron ugotować, przelać zimną wodą, odstawić. Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę i rozgnieciony czosnek. Następnie dodać mięso i pokrojony w kostkę boczek. Wymieszać i smażyć przez około 10 minut.

Kiedy całość się podsmaży dodać przetarte pomidory i dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem.Dolać bulion i dusić przez około 10-15 minut. Kiedy sos już jest gotowy wymieszać z makaronem, parmezanem, żółtym serem oraz ubitymi jajkami.

Wysokie naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem i na dnie wyłożyć połowę ciasta francuskiego. Do tak przygotowanego naczynia przelać sos i na wierzchu ponownie rozłożyć ciasto francuskie. Rozciągnąć je tak by przykrywało dokładnie cały sos i delikatnie przykleić jego brzegi do naczynia.

Ubite jajko wymieszać z mlekiem, szczyptą soli i gałki muszkatołowej. Tak przygotowanym sosem polać wierzch ciasta.

Zapiekać w temperaturze 180stopni przez około godzinę.

Smacznego!

niedziela, 10 czerwca 2012, precelia

kontakt: wyspa_smaku@wp.pl
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne