Blog > Komentarze do wpisu
Nalewka agrestowa

Nalewka bardzo wyjątkowa, z nutą wanilii i rozgrzewającego imbiru. Polecam!

wyspa smaku

Składniki:

  • 1kg dojrzałego agrestu
  • 1/2kg cukru
  • laska wanilii
  • kawałek korzenia imbiru (wielkość kciuka)
  • 1 litr wódki 50% zrobionej ze spirytusu

Sposób wykonania:

Agrest myjemy, obieramy z ogonków i szypułek. Wkładamy do słoja i lekko miażdżymy, by owoce popękały. Dodajemy cukier, wanilię, obrany ze skórki imbir i zalewamy wódką. Szczelnie zamykamy i stawiamy w ciepłym i słonecznym miejscu.

Po dwóch tygodniach cedzimy nalewkę przez sito, a następnie filtrujemy przez gazę (filtruje się bardzo wolno, wymieniałam kilka razy gazę by przyspieszyć ten proces). Zlewamy do butelek, zamykamy i odstawiamy na pół roku do piwnicy lub w inne ciemne i chłodne miejsce.

Smacznego!

Przepis pochodzi Stąd.

wyspa smaku

niedziela, 12 sierpnia 2012, precelia
Tagi: agrest

Komentarze
2012/08/16 16:47:18
Zdecydowanie coś dla mojego męża, on specjalizuje się w różnego rodzaju nalewkach, ale z agrestu jeszcze nie robił :-)
kontakt: wyspa_smaku@wp.pl
Durszlak.pl
zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne