Blog > Komentarze do wpisu
Pieczeń rzymska

Pieczeń rzymska już kiedyś gościła na moim stole, ale nie doczekała się zdjęć. Tym razem udało się zrobić więc jest i wpis:) Podałam ją w towarzystwie sosu pieczarkowego- pycha! Przepis pochodzi stąd

Polecam!

wyspa smaku

 

Składniki: 

  • 1 kg mielonej wieprzowiny
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 kajzerka
  • 2 jajka surowe
  • 4 jajka ugotowane
  • 2 łyżeczki suszonej pietruszki (lub pęczek świeżej)
  • 0,5 łyżeczki majeranku
  • 1 łyżeczka vegety
  • 2 łyżki kaszy manny
  • sól, pieprz

Sposób wykonania:

Do mięsa dodajemy wszystkie przyprawy i mieszamy (najlepiej ręką). Następnie dodajemy posiekaną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, surowe jajka, kaszę i namoczoną w mleku i rozdrobnioną kajzerkę. Wszystko bardzo dokładnie wyrabiamy rękoma. Połowę masy przekładamy do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą keksówki i układamy na niej wzdłuż ugotowane na twardo jajka. Przykrywamy pozostałym mięsem i pieczemy ok 1,5 godziny w temperaturze 180 stopni. Na pierwsze 45 minut pieczeń przykrywamy folią aluminiową a następnie pieczemy już bez niej. Pieczeń kroimy dopiero gdy całkiem przestygnie, a najlepiej po nocy spędzonej w lodówce.

Smacznego!

wyspa smaku

piątek, 17 maja 2013, precelia

Polecane wpisy

Komentarze
2013/05/17 12:33:29
Bardzo fajnie wygląda, dawno nie robiłam takiej pieczeni, ostatnio u mojego syna na komunię....
kontakt: wyspa_smaku@wp.pl Chcesz schudnąć, to napisz prywatną wiadomość, lub "OK" pod dowolnym postem :) https://www.facebook.com/badzfitbybrzuszekznikl/ Przepisy na Wielkanoc
Durszlak.pl
zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne