Blog > Komentarze do wpisu
Sernik karmelowy z cynamonową nutą

Sernik wyśmienity. Od teraz ten sernik należy do moich ulubionych. To mój nr 1 razem z sernikiem gotowanym mojej babci :) Przepis pochodzi stąd

 wyspa smaku

Składniki (na foremkę o średnicy 18-20 cm):

Masa serowa:

  • 500 g sera (z wiaderka na serniki)
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki śmietanki 30 %
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 150 ml słodzonego zagęszczonego mleka o smaku karmelowym (np. takiego z tubki)
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 laski cynamonu

Spód:

  • 100 g ciastek (np. maślanych herbatników)
  • 30 g masła
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

Polewa:

  • 2/3 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 3 łyżki śmietany 30%
  • 1/3 łyżeczki cynamonu

 Technika wykonania:


Ser i jajka wyciągamy odpowiednio wcześniej z lodówki, aby miały temperaturę pokojową.

Śmietanę wlewamy do garnuszka, wkładamy do niej laski cynamonu i zagotowujemy na wolnym ogniu. Pozostawiamy do ostygnięcia, wyjmujemy cynamon i przecedzamy śmietankę przez sitko.


Ciastka kruszymy na piasek i łączymy z gorącym rozpuszczonym masłem, szybko łączymy składniki i wykładamy je na wyłożony papierem do pieczenia spód foremki. Wyrównujemy powierzchnię i dociskamy do spodu za pomocą łyżki. Wkładamy foremkę do lodówki na czas przygotowania masy serowej.


Na spód piekarnika wkładamy płaskie naczynie z wodą. Piekarnik włączamy i nastawiamy temperaturę pieczenia na 160 stopni C. 


Jajka ucieramy przez krótką chwilę mikserem, dodajemy ser, śmietanę, zagęszczone mleko (pozostawiając w tubce odrobinę), cukier puder i mąkę ziemniaczaną. Ucieramy do połączenia składników. Masę wylewamy na ciasteczkowy spód. Na wierzchu sernika robimy tzw. esy-floresy resztką zagęszczonego mleka z tubki.

Sernik pieczemy przez 55 minut. Po wyłączeniu piekarnika uchylamy lekko drzwiczki, sernik wyciągamy po 5 minutach. Studzimy go i oblewamy polewą czekoladową (wszystkie składniki polewy umieszczamy w naczyniu położonym na garnku z gotującą się wodą, mieszamy je dokładnie łyżką, polewa jest gotowa, kiedy ma gładką płynną konsystencję).

Wkładamy do lodówki, najlepiej smakuje po minimum kilku godzinach chłodzenia.

Smacznego!

wyspa smaku

wyspa smaku

sobota, 08 lutego 2014, precelia

Polecane wpisy

kontakt: wyspa_smaku@wp.pl Przepisy na Wielkanoc
Durszlak.pl
zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne