Blog > Komentarze do wpisu
Ciasto piernikowe z kremem dyniowym i powidłami

Pyszne jesienne ciasto. Smakuje całej rodzinie :) Przepis pochodzi stąd.

wyspa smaku

Składniki na kakaowo - korzenne blaty:

  • 3/4 szklanki oleju rzepakowego
  • pół szklanki wody
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżki kakao (płaskie)

Wszystkie składniki umieścić w garnuszku. Zagotować, do rozpuszczenia się cukru, zdjąć z palnika i całkowicie wystudzić.

Po wystudzeniu:

  • 5 jajek, białka i żółtka oddzielnie
  • pół szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka przyprawy korzennej do piernika
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę, przyprawę, proszek, sodę - przesiać i odłożyć.

Białka umieścić w misie miksera. Ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając stopniowo cukier, łyżka po łyżce, dalej ubijając. Dodać wszystkie żółtka i ubić do otrzymania kremowej pianki. Wlać całą wystudzoną mieszankę i dokładnie wymieszać szpatułką lub na wolnych obrotach miksera do połączenia. 

Dodać przesiane suche składniki i delikatnie wymieszać szpatułką.

Formę o wymiarach 25 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Boków niczym nie smarować. Przelać do formy ciasto, wyrównać.

Piec w temperaturze 180ºC przez 40 - 45 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wystudzić w uchylonym piekarniku. 

Po wystudzeniu ciasto wyjąć z formy, przekroić ostrym nożem na 2 blaty kakaowe.

Krem dyniowy:

  • 500 g serka kremowego (mascarpone lub philadelphia)
  • 400 g puree z dyni*
  • 4 - 5 łyżek cukru pudru (lub więcej, do smaku)
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 8 g żelatyny w proszku (2 łyżeczki) lub 2 listki żelatyny
  • 30 ml wody

Kremowy serek i puree z dyni powinny być schłodzone (przynajmniej 12 godzin wcześniej w lodówce). 

Żelatynę zalać wodą, odstawić na 10 minut do napęcznienia. Postawić na palniku i podgrzewać, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny lub podgrzać w mikrofali. Nie doprowadzać do wrzenia (żelatyna straci swoje właściwości żelujące). Zdjąć z palnika, pozostawić do przestudzenia.

W misie miksera umieścić kremowy serek i cukier. Ubić do momentu otrzymania gęstego kremu. Pod koniec miksowania dodać puree z dyni, cynamon, dalej ubijając do połączenia. Skosztować kremu - jeśli zachodzi konieczność można dosłodzić lub dodać więcej cynamonu. Na sam koniec wmiksować przestudzoną żelatynę, stopniowo, najpierw dodając do niej odrobinę kremu dyniowego, następnie tak przygotowaną żelatynę dodając do reszty kremu.

Nasączenie:

  • pół szklanki likieru kawowego lub kawy

Ponadto:

  • 3/4 słoiczka powideł śliwkowych (około 220 g)
  • 1 szklanka drobno posiekanych orzechów włoskich lub pekan
  • cynamon, do oprószenia

Składniki na sos czekoladowy:

  • 100 g gorzkiej czekolady, posiekanej
  • 100 ml śmietany kremówki 30 lub 36%
  • 1 łyżka masła

W małym garnuszku podgrzać śmietankę i masło, nie osiągając punktu wrzenia. Zdjąć z palnika i zalać nią posiekaną czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać łyżką lub rózgą kuchenną do połączenia i otrzymania gęstego sosu. Odstawić do zgęstnienia.

Wykonanie:

Pierwszy blat ciasta ułożyć w formie, w której był pieczony. Nasączyć połową ilości likieru kawowego lub kawy. Posmarować równo powidłami. Z kremu dyniowego odjąć 1 szklankę i odłożyć do dekoracji. Resztę kremu dyniowego wyłożyć na powidła, równo rozsmarować przy pomocy szpatułki. Na krem położyć drugi blat ciasta, nasączyć resztą likieru lub kawy. Na wierzch ciasta wylać gęstniejący sos czekoladowy, równo rozprowadzić. Obsypać orzeszkami. Odłożony krem dyniowy przełożyć do rękawa cukierniczego z tylką w postaci gwiazdki i kremem udekorować ciasto. Oprószyć cynamonem.

Schłodzić w lodówce.

* Można wykorzystać gotowe puree z puszki lub zrobić je samemu - w tym celu niedużą dynię umyć i przekroić na kilka mniejszych części, wydrążyć łyżką środek z nasionami. Tak przygotowaną dynię ułożyć na blaszce piec w temperaturze 180ºC przez około 30-40 minut, do miękkości. Ostudzić, obrać ze skóry i zmiksować blenderem na puree. Ewentualny nadmiar wody można lekko odcisnąć (nie za mocno, puree nie może być suche).

Smacznego!

wyspa smaku

wtorek, 28 października 2014, precelia
Tagi: dynia

Polecane wpisy

Komentarze
2014/10/28 14:01:09
Ciasto godne uwagi, bardzo ciekawy przepis, muszę wypróbować :-)
-
2014/10/29 20:55:09
Musiało być pyszne :)
kontakt: wyspa_smaku@wp.pl Przepisy na Wielkanoc
Durszlak.pl
zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne