Blog > Komentarze do wpisu
Zupa pomidorowa z soczewicą, papryką i kuskusem

W takie zimowe dni wspaniale smakuje ta zupa. Jest bardzo pożywna i rozgrzewająca :)

 wyspa smaku

Składniki:

  • 3 łyżki oleju
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 duża cebula
  • 4 łyżki czerwonej soczewicy
  • puszka krojonych pomidorów
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 2 papryki w różnych kolorach (czerwona i żółta)
  • 5 łyżek kuskusu
  • sól, pieprz, cukier, liść laurowy,
  • po 1/3 łyżeczki tymianku, oregano i ostrej mielonej papryki

 Technika wykonania:

Cebulę i czosnek posiekać, zeszklić na rozgrzanym oleju. Dodać paprykę, chwilę smażyć. Zalać bulionem, dodać przepłukaną na sicie soczewicę oraz pomidory i przyprawy. Gotować na małym ogniu przez około 15 minut, aż soczewica będzie miękka. Wtedy zdjąć z ognia, wsypać kuskus, wymieszać i odstawić pod przykryciem na kilka minut. Kiedy kuskus napęcznieje i będzie miękki zupę doprawić solą, pieprzem i cukrem.

Smacznego!

Przepis pochodzi stąd

wyspa smaku

wtorek, 24 lutego 2015, precelia

Polecane wpisy

kontakt: wyspa_smaku@wp.pl Przepisy na Wielkanoc
Durszlak.pl
zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne