Blog > Komentarze do wpisu
Kotlety mielone z kuskusem i marchewką

Pyszne, soczyste, aromatyczne! Uwielbiam te kotlety i bardzo polecam! Przepis pochodzi stąd.

IMG_00011

Składniki na 7-8sztuk:

  • 300 g mięsa (użyłam chudej łopatki)
  • 4 łyżki kuskusu (około 1/3 szklanki -70 g)
  • ½ szklanki wrzątku
  • 1 średnia marchewka (100 g)
  • ½ suchej kajzerki namoczonej w wodzie
  • 1 średnia cebula
  • 1 jajko
  • 3 łyżki bułki tartej + bułka tarta do obtoczenia kotletów
  • 1 łyżeczka soli (albo trochę więcej jeśli ktoś lubi bardziej słone potrawy)
  • ½ łyżeczki czarnego pieprzu
  • ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • szczypta chili
  • 3 łyżeczki majeranku
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka klarowanego masła
  • tłuszcz do smażenia kotletów – u mnie 1 łyżka oleju rzepakowego

Technika wykonania:

Mięso zemleć w maszynce razem z namoczoną i odciśniętą kajzerką. Kuskus zalać ½szklanki wrzątku, przykryć i zostawić na kilka minut, aż wchłonie wodę. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na 1 łyżeczce klarowanego masła. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce na najdrobniejszych oczkach.

Do mięsa dodać kuskus, marchewkę, zeszkloną cebulkę, bułkę tartą, wbić jajko i dodać przyprawy. Wyrobić na gładką masę. Dłońmi zwilżonymi zimną wodą uformować kotlety.Panierować w bułce tartej.

Na patelni rozgrzać tłuszcz, włożyć kotlety i smażyć je po kilka minut z każdej strony.

Smacznego!

IMG_0012

poniedziałek, 09 listopada 2015, precelia

Polecane wpisy

kontakt: wyspa_smaku@wp.pl Przepisy na Wielkanoc
Durszlak.pl
zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne