Blog > Komentarze do wpisu
Ekspresowe ciasto bez pieczenia

Ciasto naprawdę szybkie w wykonaniu, choć mojego serca nie podbiło, to innymi smakuje.

IMG_02941

Składniki na kwadratową blaszkę o boku 24cm:

  • 1 opakowanie ciastek z polewą morelową (na bazie ciasta francuskiego, do kupienia w Lidlu podczas tygodnia włoskiego)
  • 250g masła
  • 2 budynie śmietankowe
  • 750ml mleka
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 0,5szkl cukru pudru
  • ok 250g czekoladowych herbatników
  • 50g płatków migdałów
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 10 łyżeczek likieru kawowego
  • 100g wiórek kokosowych

Technika wykonania:

Kawę rozpuszczalną rozpuszczamy w połowie szklanki wody, do przestudzonej dodajemy 4 łyżki likieru kawowego. Spód tortownicy wykładamy folią spożywczą, a na niej układamy obok siebie delikatnie namoczone w kawie i likierze ciastka z morelową polewą.

Pół litra mleka zagotowujemy. W pozostałej części rozpuszczamy proszek budyniowy oraz 2 łyżki cukru trzcinowego. Wlewamy na gotujące się mleko i dobrze mieszamy by się nie przypalił. Studzimy.

Miękki tłuszcz ucieramy z cukrem pudrem. Powoli dodajemy przestudzony budyń oraz po łyżce pozostałego likieru. Ucieramy na najniższych obrotach miksera. Połowę masy wykładamy na ciastka z polewą.

Na masę budyniową wykładamy warstwę herbatników czekoladowych. Do pozostałej masy wsypujemy płatki migdałów. Połowę masy z migdałami wykładamy na herbatniki  i przykrywamy drugą warstwą herbatników, na którą rozsmarowujemy resztę kremu. Całość posypujemy uprażonym na patelni kokosem.

Smacznego!

Przepis pochodzi stąd

IMG_0296

Ciasta bez pieczenia

wtorek, 05 stycznia 2016, precelia

Polecane wpisy

Komentarze
2016/01/05 20:07:11
Wygląda bardzo apetycznie. Kradnę kawałek do herbaty .
-
2016/01/09 10:52:42
Proszę bardzo :) Smacznego!
kontakt: wyspa_smaku@wp.pl Przepisy na Wielkanoc
Durszlak.pl
zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne