Blog > Komentarze do wpisu
Kotlety pożarskie

Uwielbiam te delikatne kotleciki drobiowe wywodzące się z kuchni rosyjskiej. W akompaniamencie puree z ziemniaków i marchewki oprószanej to niebo w gębie :)

IMG_0612

Składniki:

  • 500g piersi z kurczaka
  • 1 mała bułka czerstwa
  • 100ml mleka
  • 1 żółtko
  • 1 jajo
  • 50g masła
  • bułka tarta
  • olej
  • sól, pieprz

Technika wykonania:

Bułkę namoczyć w mleku. Mięso opłukać, osączyć i zmielić dwukrotnie, przy drugim mieleniu dodać namoczoną w mleku i odciśniętą bułkę.

Masło utrzeć z żółtkiem, dodać zmielone mięso, wyrobić. Pod koniec wyrabiania doprawić solą i pieprzem.

Formować małe kotleciki, panierować w jajku i bułce tartej. Smażyć na jasnozłoty kolor.

Smacznego!

IMG_0614

IMG_0610

niedziela, 31 stycznia 2016, precelia

Polecane wpisy

kontakt: wyspa_smaku@wp.pl Przepisy na Wielkanoc
Durszlak.pl
zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne