Blog > Komentarze do wpisu
Makaron po chińsku z kurczakiem i warzywami

Dzi¶ na talerzu l±duje chińszczyzna :) Czasem fajnie jest poczuć trochę orientu :)

IMG_0397

Składniki:

  • 1 podwójna mała pier¶ z kurczaka
  • 200g makaronu ryżowego (u mnie Vermicelli)
  • 1 papryka czerwona (mog± być inne kolory,albo mieszana)
  • 1 ¶rednia marchewka
  • 2 z±bki czosnku
  • 15g suszonych grzybów mun
  • 150g kiełków bambusa
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki sezamu
  • 1 łyżeczka curry
  • sól
  • chili
  • olej

Technika wykonania:

Danie najlepiej wykonać w woku, ale ja go nie posiadam, więc wykorzystałam patelnię.

Pier¶ pokroić w paseczki lub w kostkę, doprawić sol±, chili, curry,przeci¶niętym przez praskę czosnkiem dodać niewielk± ilo¶ć oleju i dokładnie wymieszać, odstawić na 15 minut. Usmażyć.

Makaron ugotować zgodnie z opisem na opakowaniu.

Paprykę i marchewkę pokroić w słupki. Grzyby namoczyć we wrz±cej wodzie,a następnie pokroić w paseczki. Na 2 łyżkach oleju podsmażyć pokrojone w słupki warzywa, smażyć 5 minut.

Mięso usmażyć osobno. Do warzyw dodać podsmażone mięso, grzyby Mun oraz pędy bambusa. Chwilę razem dusić. Dodać sos sojowy.

Cało¶ć wymieszać z makaronem.

Sezam uprażyć na patelni. Podać od razu po przygotowaniu posypane sezamem.

Smacznego!

IMG_04092

IMG_0408

pi±tek, 04 marca 2016, precelia

Polecane wpisy

kontakt: wyspa_smaku@wp.pl Przepisy na Wielkanoc
Durszlak.pl
zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne