Blog > Komentarze do wpisu
Warstwowa sałatka wielkanocna

Co powiecie na pyszną, kolorową, wiosenną sałatkę na Wielkanoc? Na stole będzie się prezentować pięknie :) Sałatkę można przygotować wykorzystując obręcz małej tortownicy (18cm) lub w przeźroczystej misce.

IMG_06722

 

Składniki :

  • 400 g pieczarek
  • 400 g szynki gotowanej
  • 8 jajek
  • 1 duża cebula
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 1 brokuł
  • majonez
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 płaska łyżka masła

 Technika wykonania:

Pieczarki ścieramy na średniej wielkości oczkach, łączymy z drobni posiekaną cebulą i masłem. Dusimy do czasu aż cała woda odparuje i studzimy. 

Jajka gotujemy na twardo, białka oddzielamy od żółtek i ścieramy je na drobnych oczkach tarki do osobnych miseczek. Obie masy doprawiamy do smaku solą i pieprzem i łączymy z taką ilością majonezu, by powstała spójna, ale niezbyt rzadka masa (do białek dodajemy niewiele majonezu, do żółtek troszkę więcej).

Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy przez ok. 5-6 minut w osolonej wodzie, a następnie odcedzamy go, studzimy i drobno siekamy (ja odrzucałam grube części łodyg). Brokuł mieszamy z niewielka ilością majonezu, który sklei go i zapobiegnie obsypywaniu. Doprawiamy pieprzem

Szynkę kroimy w niewielką kostkę, a szczypiorek drobno siekamy.

Sałatkę układamy warstwowo, w kolejności: pieczarki (dobrze odciśnięte z wody), białka, szynka, brokuł i żółtka. Wierzch sałatki posypujemy szczypiorkiem i ewentualnie zdobimy kleksem majonezu. Do momentu podania przykryć folią by wierzch nie wysechł.

Smacznego!

Przepis pochodzi stąd

IMG_0685

IMG_06791

piątek, 11 marca 2016, precelia

Polecane wpisy

Komentarze
2016/03/15 11:02:56
Wygląda bardzo wiosennie i na pewno będzie ozdobą stołu :-)
kontakt: wyspa_smaku@wp.pl Przepisy na Wielkanoc
Durszlak.pl
zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne