Blog > Komentarze do wpisu
Klopsiki w sosie paprykowo-pieczarkowym

Moja rodzina bardzo lubi potrawy z mielonego mięsa, tym razem propozycja z sosem paprykowo - pieczarkowym.

IMG_1709

Składniki na klopsiki:

  • 500 g mielonego mięsa (u mnie łopatka),
  • ok. 1łyżka bułki tartej
  • jajko,
  • 2 ząbki czosnku,
  • pół małej cebuli (drobno posiekanej)
  • majeranek, tymianek
  • sól, pieprz
  • masło klarowane do smażenia

Sos:

  • 1  papryka,
  • 250 g pieczarek,
  • duża cebula,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  •  2 czubate łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 1-2 szklanki bulionu drobiowego, ew. wody,
  • opcjonalnie 2-3 łyżki śmietanki (18 lub 30%)
  • przyprawy do smaku: sól, pieprz, chili, oregano, suszona lub/i świeża bazylia, tymianek, rozmaryn

Technika wykonania:

Połączyć składniki na klopsy, dokładnie wyrobić masę mieloną. Dłonie delikatnie zwilżyć i  formować małe klopsiki.Rozgrzać tłuszcz i  obsmażyć je na małej ilości tłuszczu do zarumienienia (nie powinny być gotowe), odstawić.

Paprykę pokroić w kostkę lub w paski, pieczarki w plastry. Na patelni usmażyć paski papryki, plastry pieczarek oraz drobno posiekaną cebulę i czosnek. Dodać klopsy i zalać całość bulionem lub wodą (tyle, by płyn nie zakrywał zupełnie składników). Dodać koncentrat i przyprawy. Dusić całość, aż sos zgęstnieje, a klopsiki będą miękkie (ok. 15-20 minut). Na 2-3 minuty przed końcem duszenia dodać śmietankę i rozmieszać.
Smacznego!

Oryginalny przepis pochodzi stąd

IMG_1701

IMG_1704

czwartek, 02 czerwca 2016, precelia

Polecane wpisy

kontakt: wyspa_smaku@wp.pl Przepisy na Wielkanoc
Durszlak.pl
zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne