Blog > Komentarze do wpisu
Szynka drobiowa z paryk± z szynkowara

Zapraszam na domow± wędlinę :)

IMG_0228

Składniki:

  • 1kg fileta z kurczaka
  • 1 mała czerwona papryka
  • ok. 100 ml wody
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1 łyżeczka cukru pudru

Przyprawy:

  • 2 łyżeczki soli peklowej
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej
  • 1 łyżeczka czosnku suszonego
  • pieprz

 Technika wykonania:

Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kawałki,można czę¶ć posiekać drobno,a czę¶ć pokroić grubo. Do pokrojonego mięsa dodać przyprawy i mieszać wszystko ręcznie przez kilka minut, aż mięso będzie się kleić. Odstawić na dobę do lodówki.

Żelatynę namoczyć w letniej wodzie razem z cukrem pudrem. Gdy żelatyna zaczyna tężeć, dodać do mięsa i cało¶ć znów wyrabiać rękami przez kilka minut.

Paprykę umyć i usun±ć gniazda nasienne, pokroić do¶ć drobno, a następnie dodać do mięsa i dokładnie wymieszać.

Cało¶ć włożyć do szynkowara, zamkn±ć i wstawić na ok. 2 godz. do lodówki. Po tym czasie szynkowar wstawić do garnka i parzyć w temp. ok. 80-90 st. C przez ok. 1 godz. Następnie wyj±ć szynkowar z wody, ostudzić i wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na noc. Szynkę wyj±ć z szynkowara.

Smacznego!

Przepis pochodzi st±d

IMG_0224

 

wtorek, 22 listopada 2016, precelia

Polecane wpisy

Komentarze
2016/11/22 20:35:27
wygl±da przepysznie i zero chemii. Koniecznie muszę kupić ten szynkowar)))
-
2016/11/27 14:50:58
Fajna sprawa tylko jeszcze mieć mieso bez chemi, to by było wtedy prawdziwe:)
-
2016/11/29 11:36:59
Dawno nie używałam szynkowara, trzeba go od¶wieżyć koniecznie :-) szynka wygl±da super :-)
-
2016/12/03 22:17:21
Dziewczyny szyneczka jest pyszna-polecam!
kontakt: wyspa_smaku@wp.pl Chcesz schudn±ć, to napisz prywatn± wiadomo¶ć, lub "OK" pod dowolnym postem :) https://www.facebook.com/badzfitbybrzuszekznikl/ Przepisy na Wielkanoc
Durszlak.pl
zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne