Blog > Komentarze do wpisu
Ciasto Dynastia

Zapraszam na pyszne ciasto :)

IMG_01111

 

Ciasto:

  • 150 g miękkiego masła
  • 125 g cukru pudru
  • 125 g mąki pszennej tortowej
  • 3 duże jajka (lub 4 mniejsze)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 kopiasta łyżka kakao
  • 1 pełna szklanka wiórków kokosowych (z górką)

Galaretka:

  • 1 puszka brzoskwiń (bez syropu)
  • 2 galaretki brzoskwiniowe
  • 700 ml wrzątku

Krem:

  • 250 ml syropu z brzoskwiń
  • 1 duże jajko
  • 1 żółtko
  • 60 g cukru
  • 1,5 łyżki mąki pszennej (łyżki dość spore)
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 150 g bardzo miękkiego masła

Polewa:

  • 7-8 łyżek śmietanki kremówki
  • 100 g białej czekolady

Dodatkowo:

  • herbatniki maślane (ok. 15 sztuk)

Technika wykonania:

Masło należy utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę .  Następnie dodawać po 1 jajku w około dwuminutowych odstępach. Do masy maślano- jajecznej dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.

Gotowe ciasto podzielić na 2 części, do jednej dodać kakao, a do drugiej kokos.

Spód formy o wymiarach 20x25 cm wyłożyć papierem do pieczenia i lekko natłuścić olejem. Rozsmarowujemy na nim pierwsze ciasto i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy do suchego patyczka, ok. 15 - 20 minut. Upieczone ciasto wyjmujemy z blaszki i pieczemy drugi biszkopt. Oba biszkopty studzimy do temperatury pokojowej.

Brzoskwinie pokroić w kostkę. Galaretkę rozpuścić we wrzącej wodzie, gdy przestygnie dodać do niej pokrojone w kostkę brzoskwinie. Galaretkę od czasu do czasu mieszamy i odstawiamy w chłodne miejsce do momentu, aż zacznie tężeć.

200 ml syropu z brzoskwiń przelać do niewielkiego garnka i zagotować. Pozostałe 50 ml zmiksować z całym jajkiem oraz żółtkiem, cukrem i mąkami. Przygotowujemy budyń, przelewamy go do miski, przykrywamy szczelnie folią spożywczą i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia (w zimny dzień najlepiej wystawić go na balkon).

Masło zmiksować na jasny puch, dodawać do niego po łyżce budyniu. Całość miksować do momentu,aż krem będzie gładki i jednolity.

W foremce umieścić biszkopt kakaowy i posmarować go 2łyżkami kremu. Następnie wylać na niego tężejącą galaretkę i wstawić formę do lodówki na około pół godziny. Zastygniętą galaretkę posmarować 2 łyżkami kremu i położyć na nim ciasto kokosowe, na które wykładamy resztę masy.

Ostatnią warstwę masy przykrywamy herbatnikami. Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin.

W małym garnuszku podgrzać kremówkę (powinna być gorąca, ale nie może się zagotować). Po zdjęciu z palnika dodajemy do niej połamaną czekoladę i mieszać tak długo aż się rozpuści. Lekko przestudzoną polewę wylać na ciasto i ponownie wstawić je do lodówki, tym razem na całą noc.

Ciasto najlepiej smakuje w temperaturze pokojowej, więc wyjmujemy je z lodówki około 30 minut przed podaniem.

Smacznego!

Przepis pochodzi ze strony  Gotowanie cieszy

 IMG_0123

środa, 21 grudnia 2016, precelia
Tagi: brzoskwinie

Polecane wpisy

kontakt: wyspa_smaku@wp.pl Chcesz schudnąć, to napisz prywatną wiadomość, lub "OK" pod dowolnym postem :) https://www.facebook.com/badzfitbybrzuszekznikl/ Przepisy na Wielkanoc
Durszlak.pl
zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne