wtorek, 22 listopada 2016
Szynka drobiowa z paryką z szynkowara

Zapraszam na domową wędlinę :)

IMG_0228

Składniki:

  • 1kg fileta z kurczaka
  • 1 mała czerwona papryka
  • ok. 100 ml wody
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1 łyżeczka cukru pudru

Przyprawy:

  • 2 łyżeczki soli peklowej
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej
  • 1 łyżeczka czosnku suszonego
  • pieprz

 Technika wykonania:

Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kawałki,można część posiekać drobno,a część pokroić grubo. Do pokrojonego mięsa dodać przyprawy i mieszać wszystko ręcznie przez kilka minut, aż mięso będzie się kleić. Odstawić na dobę do lodówki.

Żelatynę namoczyć w letniej wodzie razem z cukrem pudrem. Gdy żelatyna zaczyna tężeć, dodać do mięsa i całość znów wyrabiać rękami przez kilka minut.

Paprykę umyć i usunąć gniazda nasienne, pokroić dość drobno, a następnie dodać do mięsa i dokładnie wymieszać.

Całość włożyć do szynkowara, zamknąć i wstawić na ok. 2 godz. do lodówki. Po tym czasie szynkowar wstawić do garnka i parzyć w temp. ok. 80-90 st. C przez ok. 1 godz. Następnie wyjąć szynkowar z wody, ostudzić i wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na noc. Szynkę wyjąć z szynkowara.

Smacznego!

Przepis pochodzi stąd

IMG_0224

 

wtorek, 25 października 2016
Sałatka makaronowa z pieczarkami, papryką i kukurydzą

Macie ochotę na pyszną sałatkę? To zapraszam :)

IMG_37851

Składniki:

  • 100g makaronu świderki
  • 1 papryka
  • 300g pieczarek
  • 1 por
  • 1puszka kukurydzy
  • majonez
  • sól, pieprz
  • olej

Technika wykonania:

Makaron ugotować al dente. Pieczarki pokroić w kostkę i podsmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu. Paprykę i por pokroić w kostkę. Kukurydzę odcedzić.

Wszystkie składniki razem wymieszać z majonezem. Doprawić solą i pieprzem.

Smacznego!

IMG_37831

11:44, precelia
Link Komentarze (1) »
sobota, 22 października 2016
Cytrynowe muffiny z cukinią

Zapraszam na muffinki z przemyconą cukinią :)

IMG_3806

Składniki na 12 sztuk:

  • 250 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/3 łyżeczki zmielonego kardamonu
  • szczypta soli
  • 2 duże jajka
  • 125 ml oleju słonecznikowego lub rzepakowego
  • 150 g drobnego cukru do wypieków
  • 125 ml (pół szklanki) kwaśnej śmietany 12%
  • świeżo wyciśnięty sok i skórka otarta z 1 cytryny
  • 230 g cukinii startej na tarce o dużych oczkach (cukinię myjemy, odcinamy końce, ścieramy ze skórką, nie odsączamy; z dużej cukinii można wydrążyć środek)

Technika wykonania:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.Składniki suche- mąkę pszenną, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia, kardamon oraz sól wymieszać razem w misce.

W drugiej misce lekko roztrzepać rózgą jajka, olej, cukier, śmietanę, sok i skórkę z cytryny. Wsypać suche składniki i wymieszać krótko, tylko do połączenia się składników. Dodać startą cukinię i krótko wymieszać, do połączenia.

Formę do muffinów wyłożyć papilotkami. Nałożyć do nich ciasto do wysokości foremki do muffinów. Piec w temperaturze 170ºC  przez około 25 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić na kratce.

Muffinki można polać polewą czekoladową lub lukrem.

Smacznego!

Przepis pochodzi stąd

IMG_3816

IMG_3802

IMG_38181IMG_38161

Tagi: cukinia
16:25, precelia , Muffinki
Link Komentarze (1) »
czwartek, 06 października 2016
Sos pomidorowy do spaghetti na zimę

Polecam pyszny, domowy sos do spaghetti!

IMG_3761

Składniki:

  • 3-3,5 kg pomidorów (najlepsze Lima)
  • 5 łyżek oliwy
  • 2 większe cebule
  • 8-10 ząbków czosnku
  • 2 łyżeczki bazylii
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 łyżka cukru (można użyć brązowego)
  • 1 łyżka soli
  • świeżo mielony pieprz 

Technika wykonania:

Pomidory należy sparzyć, obrać ze skóry, pozbawić nasion i pokroić na kawałki. Cebulę obrać, posiekać i zeszklić na oliwie.
Dodać posiekany czosnek i  smażyć około 2 minuty. Dodać do garnka pomidory i przyprawy. Gotować przez ok. 2 godziny aż sok z pomidorów odparuje i będzie miał odpowiednia konsystencję. Ewentualnie doprawić. Sos zmiksować blenderem.

Gorący przelać do wyparzonych suchych słoików, zakręcić, pasteryzować około 20 minut.  Z tej porcji wychodzą 3-4 słoiki o pojemności 350-550g.

Smacznego!

Przepis pochodzi stąd

IMG_3759

 

sobota, 24 września 2016
Bulionetka warzywna domowa

Zamiast używać naszpikowanych chemią sklepowym kostek bulionowych, zróbcie swoją bulionetkę. Jej przygotowanie nie jest zbyt pracochłonne, a można się cieszyć domowym bulionem. Ja ją wykorzystuję w szczególności do sosów, ale też do zup. Mimo zamrożenia ma konsystencję masła, więc można ją nabierać bez problemu łyżką.

Na 1 litr bulionu należy dać 1 łyżkę bulionetki.

IMG_3714

Składniki:

  • 1 kg marchewki
  • 300 g pietruszki
  • 1 seler (korzeń)
  • 2 duże cebule
  • 5 dużych ząbków czosnku
  • nać z 1 selera
  • 4-5 gałązek świeżego lubczyku (świeże zioło)
  • 230-250 g soli kamiennej
  • 4-5 liści laurowych
  • 10 ziaren ziela angielskiego
  • 4-5 łyżek oleju rzepakowego

Technika wykonania:

Marchewkę, pietruszkę i seler obierać i zetrzeć na tarce na drobnych oczkach. Cebule i czosnek posiekać. Rozdrobnione warzywa wymieszać z całą solą, by puściły sok, odstawić na 1-2 godziny. Świeży lubczyk (gałązki z liśćmi, bez grubych łodyg) i nać selera opłukać, posiekać (nie musi być drobno, potem wszystko będzie miksowane) i dodać do pozostałych warzyw. Dodać przyprawy i wymieszać. Rozgrzać olej w dużym garnku, wsypać warzywa i przesmażyć je . Całość dusić około 40-45 minut, często mieszając. Jeśli warzywa zaczną przywierać można podlać odrobiną oleju lub ciepłą wodą (nie za dużo). Wystudzić i zmiksować (wraz z przyprawami) na gładką masę. Przełożyć do plastikowych pojemników z zamknięciem. Zamrozić.

Zamrożona bulionetka daje się nabierać łyżką, to dzięki użyciu dużej ilości soli. Bulionetkę można też przechowywać w lodówce do 2 tygodni. Mniej posoloną (bo można zrobić całkiem bez soli) polecam przechowywać w pojemnikach do kostek lodu - wtedy można wyjąć pojedynczą kostkę.

Smacznego!

IMG_3716

IMG_3721

Przepis pochodzi stąd

sobota, 17 września 2016
Kruche ciasteczka maślane

 Zagniotłam ciasto z pomocą małych pomocników- mojego synka i bratanka. Chłopaki sami wykonali ciasteczka, ja pilnowałam by się nie spaliły :) Może z wyglądu nie są idealne, ale są przepyszne  :) Chłopcy byli szczęśliwi !

 IMG_2749

Składniki na ok. 20 sztuk:

  •  120 g masła
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 150 g mąki

Technika wykonania:

Wszystkie składniki  należy zagnieść na kulkę i włożyć do lodówki na 30 min. Uformować kuleczki wielkości orzecha włoskiego, położyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i spłaszczyć kuleczki, można widelcem wtedy powstanie wzorek. Mój synek chciał ciasteczka z cukierkami, więc my do każdego daliśmy jednego m&m. Włożyć blaszkę z ciasteczkami jeszcze do lodówki na 10-15 minut. Prosto z lodówki wkładamy do pieca nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy ok. 12-15 min. (do zarumienienia).

Możemy zrobić też wersję kakaową. Wtedy odsypujemy łyżkę mąki i dosypujemy łyżkę kakao.

Smacznego!

Przepis pochodzi stąd

IMG_2753

piątek, 09 września 2016
Ogórki w miodzie

Zapraszam na lekko słodkie ogóreczki :)

IMG_3773

Składniki:

  • 2kg ogórków
  • 1,5szkl wody
  • 1szkl octu
  • 1szkl cukru
  • sól
  • koper
  • gorczyca
  • miód
  • chrzan
  • czosnek

Technika wykonania:

Ogórki obrać i pokroić wzdłuż na ćwiartki, posolić i odstawić na godzinę. Z wody, octu i cukru ugotować zalewę, wystudzić.

Z ogórków zlać wodę, układać w niewielkich słoikach. Do słoików włożyć koper, kawałek chrzanu, 1-2 ząbki czosnku, kilka ziarenek gorczycy. Zalać zalewą, dodać po 1 łyżeczce miodu. Zakręcić i pasteryzować 2 minuty od zagotowania.

Smacznego!

IMG_3774

 

12:25, precelia
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 08 września 2016
Sałatka ogórkowa na zimę

I kolejna sałatka :)

IMG_3785

Składniki:

  • 1kg ogórków
  • 250g marchwi
  • 250g cebuli
  • 1/4szkl cukru
  • 1/4szkl octu winnego
  • 1/4szkl oleju
  • garść natki pietruszki

Technika wykonania:

Ogórki obrać i pokroić w plastry. Marchew zetrzeć na grubych oczkach, cebulę posiekać w plastry. Warzywa wymieszać razem z octem, olejem, cukrem i posiekaną pietruszką. Odstawić na godzinę. Wkładać do słoików, pasteryzować  8 minut.

Smacznego!

IMG_3783

środa, 07 września 2016
Ogórki z curry

A miałam w tym roku nie robić zapasów  ;)

IMG_3781

Składniki:

  • 3kg ogórków
  • 3 łyżki soli
  • 1kg cebuli

Zalewa:

  • 3szkl wody
  • 1szkl octu
  • 2szkl cukru
  • 2 łyżki curry
  • 2 łyżki pieprzu ziołowego
  • 2 łyżki słodkiej papryki

Technika wykonania:

Ogórki pokroić w ćwierć słupki ze skórą, cebulę pokroić w półkrążki.  Wymieszać, odstawić na 3 godziny, odcedzić.

Zalewa: Z podanych składników zagotować zalewę. Ostudzić. Zalewą zalać ogórki. Pasteryzować 5 minut.

Smacznego!

IMG_3779

Tagi: ogórki
12:37, precelia , Przetwory
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 23 sierpnia 2016
Brioszka z wiśniami

Zapraszam na przepyszne bułeczki! Nie można się nim oprzeć :) Można zrobić oczywiście z innymi owocami, np jagodami.

IMG_2785

Składniki:

Ciasto

  • 500g mąki pszennej
  • 7g suszonych drożdży instant
  • 60g cukru
  • 300ml mleka
  • 1 jajo
  • szczypta soli
  • 75g zimnego masła

Farsz

  • dżem wiśniowy
  • Zamiast dżemu można użyć : 400g drylowanych wiśni, 5łyżek mąki, 4 łyżki cukru

Technika wykonania:

Mąkę przesiać do miski, wsypać cukier, sól i drożdże. Mleko lekko podgrzać, by było letnie, wlać do mąki. Ciasto wyrabiać mikserem około 4 minuty, następnie dodawać po kawałku masła. Zarobić ciasto tak by nie było grudek masła. Ciasto przykryć ściereczką i zostawić na godzinę do wyrośnięcia.

Jeśli używamy wiśni to należy je wydrylować, a następnie połączyć z mąką i cukrem.

Wyrośnięte ciasto podzielić na 7-8 części. Każdą część rozpłaszczyć, na środek dać 2 łyżki farszu (wiśnie lub dżem - co tam macie ). Uformować okrągłą bułeczkę.

Bułeczki ułożyć obok siebie w keksówce lub tortownicy wyłożonej pergaminem. Przykryć i zostawić jeszcze na 40 minut do wyrośnięcia.

Brioszkę piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 minut.  Po tym czasie sprawdzić patyczkiem czy bioszka jest upieczona-jeśli suchy to znaczy że bułeczki są gotowe. Wyjąć z piekarnika i ostudzi.

Smacznego!

Przepis pochodzi stąd

IMG_2801

IMG_2768

IMG_2813

 

12:37, precelia
Link Dodaj komentarz »
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 73
O autorze
Tagi
kontakt: wyspa_smaku@wp.pl Przepisy na Wielkanoc
Durszlak.pl
zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne