sobota, 24 września 2016
Bulionetka warzywna domowa

Zamiast używać naszpikowanych chemią sklepowym kostek bulionowych, zróbcie swoją bulionetkę. Jej przygotowanie nie jest zbyt pracochłonne, a można się cieszyć domowym bulionem. Ja ją wykorzystuję w szczególności do sosów, ale też do zup. Mimo zamrożenia ma konsystencję masła, więc można ją nabierać bez problemu łyżką.

Na 1 litr bulionu należy dać 1 łyżkę bulionetki.

IMG_3714

Składniki:

  • 1 kg marchewki
  • 300 g pietruszki
  • 1 seler (korzeń)
  • 2 duże cebule
  • 5 dużych ząbków czosnku
  • nać z 1 selera
  • 4-5 gałązek świeżego lubczyku (świeże zioło)
  • 230-250 g soli kamiennej
  • 4-5 liści laurowych
  • 10 ziaren ziela angielskiego
  • 4-5 łyżek oleju rzepakowego

Technika wykonania:

Marchewkę, pietruszkę i seler obierać i zetrzeć na tarce na drobnych oczkach. Cebule i czosnek posiekać. Rozdrobnione warzywa wymieszać z całą solą, by puściły sok, odstawić na 1-2 godziny. Świeży lubczyk (gałązki z liśćmi, bez grubych łodyg) i nać selera opłukać, posiekać (nie musi być drobno, potem wszystko będzie miksowane) i dodać do pozostałych warzyw. Dodać przyprawy i wymieszać. Rozgrzać olej w dużym garnku, wsypać warzywa i przesmażyć je . Całość dusić około 40-45 minut, często mieszając. Jeśli warzywa zaczną przywierać można podlać odrobiną oleju lub ciepłą wodą (nie za dużo). Wystudzić i zmiksować (wraz z przyprawami) na gładką masę. Przełożyć do plastikowych pojemników z zamknięciem. Zamrozić.

Zamrożona bulionetka daje się nabierać łyżką, to dzięki użyciu dużej ilości soli. Bulionetkę można też przechowywać w lodówce do 2 tygodni. Mniej posoloną (bo można zrobić całkiem bez soli) polecam przechowywać w pojemnikach do kostek lodu - wtedy można wyjąć pojedynczą kostkę.

Smacznego!

IMG_3716

IMG_3721

Przepis pochodzi stąd

sobota, 17 września 2016
Kruche ciasteczka maślane

 Zagniotłam ciasto z pomocą małych pomocników- mojego synka i bratanka. Chłopaki sami wykonali ciasteczka, ja pilnowałam by się nie spaliły :) Może z wyglądu nie są idealne, ale są przepyszne  :) Chłopcy byli szczęśliwi !

 IMG_2749

Składniki na ok. 20 sztuk:

  •  120 g masła
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 150 g mąki

Technika wykonania:

Wszystkie składniki  należy zagnieść na kulkę i włożyć do lodówki na 30 min. Uformować kuleczki wielkości orzecha włoskiego, położyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i spłaszczyć kuleczki, można widelcem wtedy powstanie wzorek. Mój synek chciał ciasteczka z cukierkami, więc my do każdego daliśmy jednego m&m. Włożyć blaszkę z ciasteczkami jeszcze do lodówki na 10-15 minut. Prosto z lodówki wkładamy do pieca nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy ok. 12-15 min. (do zarumienienia).

Możemy zrobić też wersję kakaową. Wtedy odsypujemy łyżkę mąki i dosypujemy łyżkę kakao.

Smacznego!

Przepis pochodzi stąd

IMG_2753

piątek, 09 września 2016
Ogórki w miodzie

Zapraszam na lekko słodkie ogóreczki :)

IMG_3773

Składniki:

  • 2kg ogórków
  • 1,5szkl wody
  • 1szkl octu
  • 1szkl cukru
  • sól
  • koper
  • gorczyca
  • miód
  • chrzan
  • czosnek

Technika wykonania:

Ogórki obrać i pokroić wzdłuż na ćwiartki, posolić i odstawić na godzinę. Z wody, octu i cukru ugotować zalewę, wystudzić.

Z ogórków zlać wodę, układać w niewielkich słoikach. Do słoików włożyć koper, kawałek chrzanu, 1-2 ząbki czosnku, kilka ziarenek gorczycy. Zalać zalewą, dodać po 1 łyżeczce miodu. Zakręcić i pasteryzować 2 minuty od zagotowania.

Smacznego!

IMG_3774

 

12:25, precelia
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 08 września 2016
Sałatka ogórkowa na zimę

I kolejna sałatka :)

IMG_3785

Składniki:

  • 1kg ogórków
  • 250g marchwi
  • 250g cebuli
  • 1/4szkl cukru
  • 1/4szkl octu winnego
  • 1/4szkl oleju
  • garść natki pietruszki

Technika wykonania:

Ogórki obrać i pokroić w plastry. Marchew zetrzeć na grubych oczkach, cebulę posiekać w plastry. Warzywa wymieszać razem z octem, olejem, cukrem i posiekaną pietruszką. Odstawić na godzinę. Wkładać do słoików, pasteryzować  8 minut.

Smacznego!

IMG_3783

środa, 07 września 2016
Ogórki z curry

A miałam w tym roku nie robić zapasów  ;)

IMG_3781

Składniki:

  • 3kg ogórków
  • 3 łyżki soli
  • 1kg cebuli

Zalewa:

  • 3szkl wody
  • 1szkl octu
  • 2szkl cukru
  • 2 łyżki curry
  • 2 łyżki pieprzu ziołowego
  • 2 łyżki słodkiej papryki

Technika wykonania:

Ogórki pokroić w ćwierć słupki ze skórą, cebulę pokroić w półkrążki.  Wymieszać, odstawić na 3 godziny, odcedzić.

Zalewa: Z podanych składników zagotować zalewę. Ostudzić. Zalewą zalać ogórki. Pasteryzować 5 minut.

Smacznego!

IMG_3779

Tagi: ogórki
12:37, precelia , Przetwory
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 23 sierpnia 2016
Brioszka z wiśniami

Zapraszam na przepyszne bułeczki! Nie można się nim oprzeć :) Można zrobić oczywiście z innymi owocami, np jagodami.

IMG_2785

Składniki:

Ciasto

  • 500g mąki pszennej
  • 7g suszonych drożdży instant
  • 60g cukru
  • 300ml mleka
  • 1 jajo
  • szczypta soli
  • 75g zimnego masła

Farsz

  • dżem wiśniowy
  • Zamiast dżemu można użyć : 400g drylowanych wiśni, 5łyżek mąki, 4 łyżki cukru

Technika wykonania:

Mąkę przesiać do miski, wsypać cukier, sól i drożdże. Mleko lekko podgrzać, by było letnie, wlać do mąki. Ciasto wyrabiać mikserem około 4 minuty, następnie dodawać po kawałku masła. Zarobić ciasto tak by nie było grudek masła. Ciasto przykryć ściereczką i zostawić na godzinę do wyrośnięcia.

Jeśli używamy wiśni to należy je wydrylować, a następnie połączyć z mąką i cukrem.

Wyrośnięte ciasto podzielić na 7-8 części. Każdą część rozpłaszczyć, na środek dać 2 łyżki farszu (wiśnie lub dżem - co tam macie ). Uformować okrągłą bułeczkę.

Bułeczki ułożyć obok siebie w keksówce lub tortownicy wyłożonej pergaminem. Przykryć i zostawić jeszcze na 40 minut do wyrośnięcia.

Brioszkę piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 minut.  Po tym czasie sprawdzić patyczkiem czy bioszka jest upieczona-jeśli suchy to znaczy że bułeczki są gotowe. Wyjąć z piekarnika i ostudzi.

Smacznego!

Przepis pochodzi stąd

IMG_2801

IMG_2768

IMG_2813

 

12:37, precelia
Link Dodaj komentarz »
środa, 10 sierpnia 2016
Meksykańskie burgery z kaszy jaglanej i czerwonej fasoli

To bardzo smakowite i aromatyczne kotleciki. W akompaniamencie dobrej bułki, kilku warzyw i sosu czosnkowego są idealne! Polecam :)

IMG_2699

Składniki na około 14 sztuk w zależności od rozmiaru:

  • ¾ szklanki suchej kaszy jaglanej
  • 1 puszka czerwonej fasoli (lub 1½ szklanki namoczonej i ugotowanej)
  • 1 puszka kukurydzy
  • 5 łyżeczek koncentratu pomidorowego
  • 3 łyżki zmielonych płatków owsianych
  • ½ szklanki pestek słonecznika
  • 1 łyżeczka mielonych nasion kolendry
  • 2 łyżeczki wędzonej papryki słodkiej
  • 1 mała papryczka chili (kawałek)
  • 1 mała czerwona cebula
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 spory pęczek świeżej kolendry/pietruszka
  • sól, pieprz

Dodatki: bułki, sos czosnkowy, pomidor, cebula, sałata itd.

Technikę wykonania

Kaszę przepłukać wrzącą wodą. W około 1½–2 szklankach wody rozpuścić koncentrat pomidorowy, zalać płynem kaszę i doprowadzić do wrzenia. Kaszę gotować do momentu, aż wchłonie wodę i odrobinę się rozklei (ale nie za bardzo, bo burgery będą zbyt miękkie). Jeśli masz ugotowaną wcześniej kasze bez koncentratu i chcesz ją wykorzystać do burgerów to nie ma problemu,wystarczy koncentrat dodać potem do masy.

Kukurydzę i fasolę należy odsączyć z zalewy i przepłukać. ¾ fasoli zmiksować na gładką masę, a pozostałą cześć posiekać na małe kawałki. Kolendrę  i papryczkę chili również posiekać.

Do ugotowanej kaszy dodać pastę z fasoli, posiekaną fasolę i kukurydzę w całości (dowolna ilość, można mniej), kolendrę i drobno posiekaną cebulę.

Słonecznik zmielić w młynku i dodać razem ze zmielonymi płatkami owsianymi (można po prostu użyć mąki owsianej) do masy. Następnie wlać olej i doprawić.

Gotową masę odstawić do ostygnięcia na kilkanaście minut, aż zgęstnieje. W tym czasie nagrzać piekarnik do 200°C.

Kotlety formować dłońmi, co chwila zwilżając je wodą, aby burgery łatwiej się formowały. Piec w piekarniku przez ok. 30 minut, aż będą powoli się przypalać i utworzy się charakterystyczna chrupiąca skorupka (polecam na termoobiegu), przewracając je na drugą stronę (ostrożnie, najlepiej łopatką) pod koniec pieczenia.

Podawaj z dobrą bułką, ulubionymi sosami i warzywami.

Smacznego!

Przepis pochodzi stąd

IMG_26881

IMG_26971

IMG_2692

10:13, precelia
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 08 sierpnia 2016
Placki ryżowe z truskawkami

Mi zawsze zostaje ryż,nigdy jeszcze nie ugotowałam na styk. Wpadł mi raz w oko taki oto przepis. Zapraszam na przepyszne placki :)

IMG_25211

Składniki na 10-12 placków:

  •  140 g ryżu (waga przed gotowaniem)
  • 2 jajka
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 pełna łyżka cukru pudru
  • 1/2 szklanki gęstej, kwaśnej śmietany 18%
  • 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • olej do smażenia
  • cukier puder i owoce do podania

Technika wykonania:

Ryż gotować nieco dłużej ( 3-4 minuty dłużej)  niż zalecenie na opakowaniu. Ryż powinien być już lekko rozgotowany, a następnie ostudzić go.

Ubić jaja z cukrami na jasną, puszystą masę, dodać śmietanę oraz przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę. Miksować całość na wolnych obrotach do chwili połączenia się składników.

Do ciasta dodać przestudzony ryż, wymieszać łyżką dokładnie do czasu, aż ciasto pokryje wszystkie ziarna. 

Rozgrzać tłuszcz i smażymy placki. Po zdjęciu z patelni przełożyć je na ręcznik papierowy i odstawiamy na kilka minut. 

Placki podać ciepłe z cukrem pudrem i ulubionymi owocami. 

Smacznego!

Przepis pochodzi stąd

IMG_2510

IMG_2513

 

 

piątek, 05 sierpnia 2016
Kokosowa kruszonka z budyniem i malinami
Taki deser z potrzeby chwili :) Dla mnie ciut za słodki, ale i tak pochłonęłam cały. Polecam dla dużych i małych łasuchów.
 
IMG_2708
 
Składniki:
Kruszonka:
  • 3/4 szklanki zmielonych wiórków kokosowych
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 80 g bardzo zimnego masła
Ponadto:
  • 100 g malin
  • torebka budyniu śmietankowego (na 500 ml mleka)
  • 400 ml mleka
  • 2 łyżki cukru
Technika wykonania:
 
Przygotować dwie kokilki lub dwa kubki o pojemności 400 ml. Z masła, wiórków i cukru zagnieć kruszonkę (konsystencja mokrego piasku). Ugotuj budyń według przepisu na opakowaniu.
 
Piekarnik nagrzać do 170 stopni (termoobieg). Na dno kubków wyłóż po 1/4 kruszonki, następnie nałożyć budyń, maliny i wierzch przykryć również 1/4 kruszonki. Wstawić kubki do piekarnika i zapiekać przez 20 minut. Gotowy deser lekko przestudź. Wierzch można posypać cukrem pudrem.
 
Smacznego!
 
Przepis pochodzi stąd
IMG_2716
 
IMG_2711
 
08:57, precelia
Link Dodaj komentarz »
środa, 03 sierpnia 2016
Sernik z musem truskawkowym

Uwielbiam serniki, a ten należy do moich ulubionych :)

IMG_2640

Składniki: (sernik o średnicy 23-24 cm)

Spód:

  • 150 g ciastek kruchych
  • 3 łyżki masła

Masa:

  • 825 g sera białego półtłustego
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 4 jajka
  • 200 g cukru drobnego
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • 2 łyżki ekstraktu waniliowego

Mus:

  • 400 g truskawek (mogą być mrożone)
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka żelatyny
  • 3 łyżki wody

Technika wykonania:

Włączyć piekarnik na 175 st. C.

Spód: Masło roztopić w rondelku i ostudzić. Ciastka rozdrobnić w malakserze na piasek. Wlać do ciasteczek masło i ponownie zmiksować. Dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia wsypać zmiksowane ciasteczka z masłem, docisnąć i wyrównać dłonią. Schłodzić w lodówce.

Do misy malaksera włożyć biały ser, śmietankę, jajka, cukier, mąki i ekstrakt. Zmiksować do uzyskania gładkiej masy (ok. 1,5 minuty).

Spód wyjąć z lodówki, wylać na niego masę serową.  Foremkę wstawić do piekarnika. Zmniejszyć temperaturę do 150 st. C. Piec przez ok. 80 minut, do czasu aż cały sernik był ścięty. Studzić w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Wstawić na noc do lodówki. Mus można przygotować od razu i wlać na schłodzony sernik lub przygotować go kolejnego dnia.

Ja mus przygotowałam następnego dnia. Użyłam truskawek mrożonych. Truskawki umieścić w rondlu, dodać cukier. Podgrzewać na średnim ogniu, tak długo aż się rozmroziły. Zmiksować blenderem.

Żelatynę wsypać do niewielkiego rondelka, zalać wodą, pozostawić na chwilę do napęcznienia. Żelatynę rozpuścić w kąpieli wodnej.

Do rozpuszczonej żelatyny dodać dwie łyżki musu z truskawek, wymieszać Następnie przelać do reszty musu, dokładnie wymieszać (mus powinien być mocno ciepły). Wyłożyć na schłodzony sernik. Włożyć do lodówki na jeszcze 1 godzinę.

Smacznego!

Przepis pochodzi stąd

IMG_2618

IMG_2580

IMG_2616

 

 

11:07, precelia
Link Komentarze (1) »
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 72
O autorze
Tagi
kontakt: wyspa_smaku@wp.pl Przepisy na Wielkanoc
Durszlak.pl
zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne