wtorek, 23 sierpnia 2016
Brioszka z wiśniami

Zapraszam na przepyszne bułeczki! Nie można się nim oprzeć :) Można zrobić oczywiście z innymi owocami, np jagodami.

IMG_2785

Składniki:

Ciasto

  • 500g mąki pszennej
  • 7g suszonych drożdży instant
  • 60g cukru
  • 300ml mleka
  • 1 jajo
  • szczypta soli
  • 75g zimnego masła

Farsz

  • dżem wiśniowy
  • Zamiast dżemu można użyć : 400g drylowanych wiśni, 5łyżek mąki, 4 łyżki cukru

Technika wykonania:

Mąkę przesiać do miski, wsypać cukier, sól i drożdże. Mleko lekko podgrzać, by było letnie, wlać do mąki. Ciasto wyrabiać mikserem około 4 minuty, następnie dodawać po kawałku masła. Zarobić ciasto tak by nie było grudek masła. Ciasto przykryć ściereczką i zostawić na godzinę do wyrośnięcia.

Jeśli używamy wiśni to należy je wydrylować, a następnie połączyć z mąką i cukrem.

Wyrośnięte ciasto podzielić na 7-8 części. Każdą część rozpłaszczyć, na środek dać 2 łyżki farszu (wiśnie lub dżem - co tam macie ). Uformować okrągłą bułeczkę.

Bułeczki ułożyć obok siebie w keksówce lub tortownicy wyłożonej pergaminem. Przykryć i zostawić jeszcze na 40 minut do wyrośnięcia.

Brioszkę piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 minut.  Po tym czasie sprawdzić patyczkiem czy bioszka jest upieczona-jeśli suchy to znaczy że bułeczki są gotowe. Wyjąć z piekarnika i ostudzi.

Smacznego!

Przepis pochodzi stąd

IMG_2801

IMG_2768

IMG_2813

 

12:37, precelia
Link Dodaj komentarz »
środa, 10 sierpnia 2016
Meksykańskie burgery z kaszy jaglanej i czerwonej fasoli

To bardzo smakowite i aromatyczne kotleciki. W akompaniamencie dobrej bułki, kilku warzyw i sosu czosnkowego są idealne! Polecam :)

IMG_2699

Składniki na około 14 sztuk w zależności od rozmiaru:

  • ¾ szklanki suchej kaszy jaglanej
  • 1 puszka czerwonej fasoli (lub 1½ szklanki namoczonej i ugotowanej)
  • 1 puszka kukurydzy
  • 5 łyżeczek koncentratu pomidorowego
  • 3 łyżki zmielonych płatków owsianych
  • ½ szklanki pestek słonecznika
  • 1 łyżeczka mielonych nasion kolendry
  • 2 łyżeczki wędzonej papryki słodkiej
  • 1 mała papryczka chili (kawałek)
  • 1 mała czerwona cebula
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 spory pęczek świeżej kolendry/pietruszka
  • sól, pieprz

Dodatki: bułki, sos czosnkowy, pomidor, cebula, sałata itd.

Technikę wykonania

Kaszę przepłukać wrzącą wodą. W około 1½–2 szklankach wody rozpuścić koncentrat pomidorowy, zalać płynem kaszę i doprowadzić do wrzenia. Kaszę gotować do momentu, aż wchłonie wodę i odrobinę się rozklei (ale nie za bardzo, bo burgery będą zbyt miękkie). Jeśli masz ugotowaną wcześniej kasze bez koncentratu i chcesz ją wykorzystać do burgerów to nie ma problemu,wystarczy koncentrat dodać potem do masy.

Kukurydzę i fasolę należy odsączyć z zalewy i przepłukać. ¾ fasoli zmiksować na gładką masę, a pozostałą cześć posiekać na małe kawałki. Kolendrę  i papryczkę chili również posiekać.

Do ugotowanej kaszy dodać pastę z fasoli, posiekaną fasolę i kukurydzę w całości (dowolna ilość, można mniej), kolendrę i drobno posiekaną cebulę.

Słonecznik zmielić w młynku i dodać razem ze zmielonymi płatkami owsianymi (można po prostu użyć mąki owsianej) do masy. Następnie wlać olej i doprawić.

Gotową masę odstawić do ostygnięcia na kilkanaście minut, aż zgęstnieje. W tym czasie nagrzać piekarnik do 200°C.

Kotlety formować dłońmi, co chwila zwilżając je wodą, aby burgery łatwiej się formowały. Piec w piekarniku przez ok. 30 minut, aż będą powoli się przypalać i utworzy się charakterystyczna chrupiąca skorupka (polecam na termoobiegu), przewracając je na drugą stronę (ostrożnie, najlepiej łopatką) pod koniec pieczenia.

Podawaj z dobrą bułką, ulubionymi sosami i warzywami.

Smacznego!

Przepis pochodzi stąd

IMG_26881

IMG_26971

IMG_2692

10:13, precelia
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 08 sierpnia 2016
Placki ryżowe z truskawkami

Mi zawsze zostaje ryż,nigdy jeszcze nie ugotowałam na styk. Wpadł mi raz w oko taki oto przepis. Zapraszam na przepyszne placki :)

IMG_25211

Składniki na 10-12 placków:

  •  140 g ryżu (waga przed gotowaniem)
  • 2 jajka
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 pełna łyżka cukru pudru
  • 1/2 szklanki gęstej, kwaśnej śmietany 18%
  • 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • olej do smażenia
  • cukier puder i owoce do podania

Technika wykonania:

Ryż gotować nieco dłużej ( 3-4 minuty dłużej)  niż zalecenie na opakowaniu. Ryż powinien być już lekko rozgotowany, a następnie ostudzić go.

Ubić jaja z cukrami na jasną, puszystą masę, dodać śmietanę oraz przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę. Miksować całość na wolnych obrotach do chwili połączenia się składników.

Do ciasta dodać przestudzony ryż, wymieszać łyżką dokładnie do czasu, aż ciasto pokryje wszystkie ziarna. 

Rozgrzać tłuszcz i smażymy placki. Po zdjęciu z patelni przełożyć je na ręcznik papierowy i odstawiamy na kilka minut. 

Placki podać ciepłe z cukrem pudrem i ulubionymi owocami. 

Smacznego!

Przepis pochodzi stąd

IMG_2510

IMG_2513

 

 

piątek, 05 sierpnia 2016
Kokosowa kruszonka z budyniem i malinami
Taki deser z potrzeby chwili :) Dla mnie ciut za słodki, ale i tak pochłonęłam cały. Polecam dla dużych i małych łasuchów.
 
IMG_2708
 
Składniki:
Kruszonka:
  • 3/4 szklanki zmielonych wiórków kokosowych
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 80 g bardzo zimnego masła
Ponadto:
  • 100 g malin
  • torebka budyniu śmietankowego (na 500 ml mleka)
  • 400 ml mleka
  • 2 łyżki cukru
Technika wykonania:
 
Przygotować dwie kokilki lub dwa kubki o pojemności 400 ml. Z masła, wiórków i cukru zagnieć kruszonkę (konsystencja mokrego piasku). Ugotuj budyń według przepisu na opakowaniu.
 
Piekarnik nagrzać do 170 stopni (termoobieg). Na dno kubków wyłóż po 1/4 kruszonki, następnie nałożyć budyń, maliny i wierzch przykryć również 1/4 kruszonki. Wstawić kubki do piekarnika i zapiekać przez 20 minut. Gotowy deser lekko przestudź. Wierzch można posypać cukrem pudrem.
 
Smacznego!
 
Przepis pochodzi stąd
IMG_2716
 
IMG_2711
 
08:57, precelia
Link Dodaj komentarz »
środa, 03 sierpnia 2016
Sernik z musem truskawkowym

Uwielbiam serniki, a ten należy do moich ulubionych :)

IMG_2640

Składniki: (sernik o średnicy 23-24 cm)

Spód:

  • 150 g ciastek kruchych
  • 3 łyżki masła

Masa:

  • 825 g sera białego półtłustego
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 4 jajka
  • 200 g cukru drobnego
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • 2 łyżki ekstraktu waniliowego

Mus:

  • 400 g truskawek (mogą być mrożone)
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka żelatyny
  • 3 łyżki wody

Technika wykonania:

Włączyć piekarnik na 175 st. C.

Spód: Masło roztopić w rondelku i ostudzić. Ciastka rozdrobnić w malakserze na piasek. Wlać do ciasteczek masło i ponownie zmiksować. Dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia wsypać zmiksowane ciasteczka z masłem, docisnąć i wyrównać dłonią. Schłodzić w lodówce.

Do misy malaksera włożyć biały ser, śmietankę, jajka, cukier, mąki i ekstrakt. Zmiksować do uzyskania gładkiej masy (ok. 1,5 minuty).

Spód wyjąć z lodówki, wylać na niego masę serową.  Foremkę wstawić do piekarnika. Zmniejszyć temperaturę do 150 st. C. Piec przez ok. 80 minut, do czasu aż cały sernik był ścięty. Studzić w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Wstawić na noc do lodówki. Mus można przygotować od razu i wlać na schłodzony sernik lub przygotować go kolejnego dnia.

Ja mus przygotowałam następnego dnia. Użyłam truskawek mrożonych. Truskawki umieścić w rondlu, dodać cukier. Podgrzewać na średnim ogniu, tak długo aż się rozmroziły. Zmiksować blenderem.

Żelatynę wsypać do niewielkiego rondelka, zalać wodą, pozostawić na chwilę do napęcznienia. Żelatynę rozpuścić w kąpieli wodnej.

Do rozpuszczonej żelatyny dodać dwie łyżki musu z truskawek, wymieszać Następnie przelać do reszty musu, dokładnie wymieszać (mus powinien być mocno ciepły). Wyłożyć na schłodzony sernik. Włożyć do lodówki na jeszcze 1 godzinę.

Smacznego!

Przepis pochodzi stąd

IMG_2618

IMG_2580

IMG_2616

 

 

11:07, precelia
Link Komentarze (1) »
środa, 27 lipca 2016
Kluski na parze (pampuchy)

Mniam, mniam uwielbiam te kluchy!

IMG_2557

Składniki: (na 7szt)

  • 250g mąki
  • 1 łyżka masła
  • 1 jajko
  • 0,5 łyżeczki soli

Zaczyn:

  • 15g drożdży
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1/2szkl mleka
  • 1,5 łyżeczki cukru

Technika wykonania:

Zaczyn: W miseczce wymieszać letnie mleko, drożdże, cukier z 1 łyżką mąki. Odstawić do wyrośnięcia na 10 minut.

Ciasto: do miski wsypać mąkę i sól, wbić jajo, wlać zaczyn i zarobić ciasto, pod koniec wlać roztopiony tłuszcz. Uformować z ciasta kulę, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 50 minut.

Wyrośnięte ciasto uformować w wałek, podzielić go na 7 równych części. Z każdej części uformować okrągłą kluskę. Odstawić na 10-15 minut do wyrośnięcia. W tym czasie zagotować wodę w garnku, kluski układać na wkładce do gotowania na parze w dużych odstępach, bo sporo urosną. Przykryć i gotować 10 minut. Wyjąć i od razu podawać np. polane masłem i posypane cukrem lub polane sosem truskawkowym.

Kluski można nadziać marmoladą, czy owocami.

Smacznego!

Przepis pochodzi stąd

 IMG_2545

IMG_25561

 

06:27, precelia
Link Komentarze (2) »
wtorek, 26 lipca 2016
Sałatka makaronowa z fasolą

Pyszna sałatka imprezowa :)

IMG_2569

Składniki:

  • 100g makaronu (u mnie kokardki)
  • 1p kukurydzy
  • 1p fasoli czerwonej
  • 1 słoik selera
  • 4 jaja
  • 15dag szynki
  • 1pęczek szczypiorku
  • majonez
  • sól, pieprz

Technika wykonania:

Jaj ugotować na twardo. Makaron ugotować al dente. Przepłukać zimną wodą. Wymieszać razem z odsączoną kukurydzą i czerwoną fasolą. Dodać odsączony i pokrojony na mniejsze części seler, pokrojoną w kostkę szynkę, jaja i posiekany szczypiorek. Całość wymieszać z majonezem, doprawić .

 

IMG_2576

IMG_2564

11:37, precelia
Link Komentarze (1) »
wtorek, 19 lipca 2016
Pavlova z kremem mascarpone i 5 urodziny bloga

Dziś kolejne już piąte urodziny bloga! Nie mogę w to uwierzyć, jak ten czas szybko leci. W tym roku wiele się wydarzyło w moim życiu. Obfitował też on w wiele różnych przepisów. W tym roku zaszalałam, bo powstało 218 wpisów :) Tyle pysznych potraw zrobiłam! Dziękuję Wam wszystkim, że tu zaglądacie. Tak naprawdę blog powstał po to, abym nie musiała szperać po tysiącu karteczek, karteluszek i szukać ulubionych przepisów,miał służyć głównie mnie. Nie śmiałam marzyć, że będzie tutaj zaglądać, aż tyle osób. Na facebooku jest nas już ponad 1000 ! :) Powiem Wam, że fajnie wiedzieć, że robi się coś użytecznego :)

Dziś  mam zatem coś bardzo pysznego-zapraszam na obłędną Pavlovą :) Proszę częstujcie się :)

20160721_161956

 20160721_154644

Składniki:

  • 6 białek
  • 300 g drobnego cukru do wypieków
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka soku z cytryny (lub białego octu winnego)

Dodatkowo:

  • 200 ml śmietany kremówki, dobrze schłodzonej
  • 250g (1op) mascarpone
  • 1 łyżka cukru pudru
  • świeże owoce sezonowe

Technika wykonania:

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Powoli dodawać cukier, łyżka po łyżce, cały czas ubijając, do powstania sztywnej, błyszczącej piany. Dodać soku z cytryny i ubić. Następnie wsypać skrobię ziemniaczaną i krótko ubijać.

Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, narysować okrąg o średnicy 23-24 cm. Wyłożyć na niego masę bezową i uformować wyrównując boki bezy łyżką lub szpatułką ku górze. Wstawić do nagrzanego do 180ºC piekarnika i po 5 minutach zmniejszyć temperaturę do 150ºC. Piec 1,5 godziny. Ciasto studzić w lekko uchylonym piekarniku.

Kremówkę ubić razem z mascarpone na puszysty, sztywny krem. Pod koniec ubijania wsypać cukier puder. Na wystudzoną bezę wyłożyć krem. Udekorować świeżymi owocami sezonowymi.

Smacznego!

20160721_154554

20160721_161959

Beza przygotowana wg tego przepisu

niedziela, 17 lipca 2016
Smażona pierś kaczki z sosem wiśniowym

Dziś mam dla Was propozycję na bardzo eleganckie danie, idealne na świąteczny obiad :)

IMG_2721

Składniki:

  • 2 piersi kaczki
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • estragon
  • 1szkl wina

Sos:

  • 2 łyżki konfitury wiśniowej
  • 2 goździki
  • 1/2szkl czerwonego wytrawnego wina
  • skórka otarta z połowy cytryny
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • szczypta cynamonu

Technika wykonania:

Piersi kaczki umyć i osuszyć. Oprószyć przyprawami. Włożyć do miski skórą do góry i zalać winem tak by skóra była odkryta. Odstawić na minimum 4 godziny (najlepiej na noc) do lodówki. Piersi wyjąć z zalewy, skórę ponacinać w kratkę, tak by nie uszkodzić mięsa.

Mięso położyć skórą do dołu na nierozgrzaną patelnię,smażyć przez 7 minut od momentu rozgrzania się patelni. Następnie mięso obrócić i smażyć przez 4 minuty z drugiej strony.

Usmażone piersi włożyć na 6-8 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Wyjąć i odstawić na 5 minut, by mięso odpoczęło.

Sos:

Wszystkie składniki sosu włożyć do garnuszka i zagotować. Gotować do czasu aż sos zgęstnieje. Można zmiksować blenderem.

Smacznego!

Przepis na sos pochodzi stąd.

IMG_2719

IMG_2726

IMG_2723

 

10:47, precelia
Link Dodaj komentarz »
sobota, 16 lipca 2016
Żeberka w coca-coli

Zapraszam na pyszne żeberka, pieczone w cola-coli :)

IMG_2502

 

Składniki:

  • 1,2 żeberek
  • ok 2szkl coca-coli

Marynata:

  • 1 łyżka soli
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1/2 łyżeczki papryki ostrej

Technika wykonania:

Mięso umyć, osuszyć i podzielić na mniejsze kawałki. Każdy kawałek natrzeć solą. Czosnek przecisnąć przez praskę i wymieszać z pozostałymi składnikami marynaty, dobrze natrzeć nią mięso. Odstawić do lodówki na min. 3 godziny, a najlepiej na noc.

Mięso obsmażyć z obu stron na oleju, ułożyć w naczyniu żaroodpornym i zalać colą. Żeberka mają być przykryte do 3/4 wysokości. Piec pod przykryciem przez 90 minut w 180 stopniach. Zdjąć przykrywkę i piec jeszcze 30 minut, by mięso się zrumieniło.

Smacznego!

Przepis pochodzi stąd

IMG_2491

IMG_2494

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 72
O autorze
Tagi
kontakt: wyspa_smaku@wp.pl Przepisy na Wielkanoc
Durszlak.pl
zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne