poniedziałek, 23 stycznia 2012
Pstrąg pieczony z masłem czosnkowym

Kilka lat temu będąc z Zakopanym, zamówiliśmy z mężem na obiad pstrąga z masłem czosnkowym, postanowiłam zrobić go sama i chyba się udało. Pychotka.

 wyspa smaku

Składniki:

  • 2 pstrągi patroszone
  • pół kostki masła
  • cytryna
  • pęczek pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, oregano

Sposób wykonania:

Pstrągi dokładnie umyć, natrzeć solą, pieprzem, skropić sokiem z ćwiartki cytryny.

Zrobić masło czosnkowe: masło utrzeć z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, dodać trochę soli, pieprzu, oregano oraz soku z cytryny. Połowę natki pietruszki posiekać i dodać do masła.

Środek każdej ryby posmarować masłem czosnkowym. Pozostałą pietruszkę podzielić na pół. Gałązki pietruszki wkładamy do środka ryby.Ryby zawinąć w folię aluminiową. Piec około godziny w temperaturze 180stopni. Po 45 minutach odchylić folię by ryba się zrumieniła.

Ja podałam do tego pieczone ziemniaki i zieloną surówkę z porem (przepis poniżej).

Rybę można skropić cytryną, a na wierzch dać trochę masła czosnkowego.

Smacznego!

Zielona surówka z porem

Pyszna surówka, pasuje do różnych mięs oraz smażonej ryby.

wyspa smaku

Składniki:

  • duży por
  • mały zielony ogórek
  • 1/2 kapusty pekińskiej
  • małe jabłko
  • 1/2 posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól, pieprz

Sposób wykonania:

Kapustę pekińską drobno poszatkować, dodać por pokrojony w półplastry, pokrojony ogórek zielony oraz starte jabłko.

Surówkę doprawić solą, pieprzem, skropić sokiem z cytryny. Wymieszać z majonezem połączonym ze śmietaną. Schłodzić, przed podaniem posypać natką pietruszki.

Smacznego!

Przepis pochodzi ze strony: www.kolorowowkuchni.blox.pl/html

niedziela, 22 stycznia 2012
Morelowe kulki

 

wyspa smaku

Składniki:

  • 0,5 kg moreli suszonych
  • 0,5 kg cukru pudru
  • rum

Dodatkowo:

  • cukier puder

Sposób wykonania:

Morele zmielić, dodać cukier puder i trochę rumu do smaku. Wyrobić dobrze masę. Formować małe kulki, obtaczać w cukrze pudrze. Pozostawić do przeschnięcia.

Smacznego!

wyspa smaku

Kończynki orzechowe

wyspa smaku

Składniki:

Ciasto:

  • 30dkg cukru pudru
  • 30dkg orzechów włoskich mielonych
  • 40dkg mąki
  • 2 jajka

Do dekoracji:

  • Orzechy włoskie
  • cukier puder

Sposób wykonania:

Zagnieść ciasto z podanych składników. Formować małe kuleczki, zlepiać po 3 robiąc kończynki, na środek dać cząstkę orzecha. Układać na blaszce, piec w temperaturze 180 stopni do zrumienienia. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem

Pierniczki

Pyszne pierniczki, które co roku robimy :)

IMG_02233

Składniki:

  • 2szkl mąki
  • 2 jaja
  • 3/4szkl cukru pudru
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka przyprawy korzennej do pierników

Lukier:

  • 1 białko
  • 1szkl cukru pudru

Sposób wykonania:

Do przesianej mąki, wlać rozpuszczony, gorący miód i wyrobić ciasto. Dodać cukier puder, sodę,  przyprawy, a gdy masa lekko przestygnie, dodać masło i jedno jajko. Dokładnie wyrobić ciasto ręką, aż będzie gładkie. Rozwałkować na posypanej mąką stolnicy, wykrawać pierniczki, posmarować rozmąconym jajkiem (ja nie smarowałam). Piec w temperaturze 180stopni około 10 minut. Ostudzone dekorować lukrem

Lukier: Białko utrzeć z cukrem pudrem pałką lub łyżką. Lukier powinien być bardzo gęsty, nie powinien się rozlewać. Gdy lukier jest zbyt lejący to dodać jeszcze cukru pudru.

Przepis na pierniczki pochodzi z gazetki: "Ciasta i torty", natomiast przepis na lukier ze strony www.mojewypieki.blox.pl

IMG_0691

IMG_0217

Andrut z galaretką

 

wyspa smaku

Należy wykonać 3 warstwy z podanych niżej składników, każda z innym kolorem galaretki:

Składniki na jedną warstwę:

  • 125g margaryny
  • 5 łyżek mleka
  • 2,5 łyżki cukru
  • galaretka

Dodatkowo:

  • 4 płaty andruta

Sposób wykonania:

Margarynę roztopić w garnku, dodać mleko i cukier. Zagotować. Zdjąć z ognia, wsypać jedną galaretkę. Ostudzić. Ostudzoną masę wlać na jeden andrut, przykryć drugim. Zrobić drugą warstwę z innym kolorem galaretki, wlać na andrut, przykryć kolejnym. Zrobić trzecią warstwę z innym kolorem galaretki, wylać na andrut, przykryć ostatnim andrutem. Jak cały andrut się zestali można kroić w kostkę lub w trójkąty.

Smacznego!

wyspa smaku

wyspa smaku

Niewiasty

wyspa smaku

 

Składniki:

Ciasto:

  • 30dkg mąki
  • 20dkg masła
  • 20dkg orzechów włoskich mielonych
  • 5dkg cukru pudru

Polewa z żółtek:

  • 2 żółtka
  • 7dkg cukru pudru

Krem kawowy:

  • 7dkg cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy
  • 10dkg masła
  • 2łyżki naparu z kawy parzonej

Dodatkowo:

  • wiórki kokosowe

Sposób wykonania:

Z podanych składników zagnieść ciasto kruche. Rozwałkować, wykrawać krążki. Ułożyć na blaszce wysmarowanej tłuszczem.

Wykonać polewę z żółtek: żółtka utrzeć z cukrem pudrem. Nakładać łyżeczką lub szprycą polewę na każde kółko.

Ciasteczka piec w temperaturze 180stopni do zrumienienia.

Krem: Utrzeć masło na puch, połączyć z pozostałymi składnikami kremu.

Ciasteczka przekładać masą, boki obtaczać w wiórkach kokosowych.

Smacznego!

wyspa smaku

Ciasteczka z kremem kawowym

wyspa smaku

 

Składniki:

Ciasto:

  • 30dkg mąki
  • 1 żółtko
  • 20dkg masła
  • 10dkg cukru pudru
  • 1p. cukru waniliowego

Krem:

  • 7dkg cukru pudru
  • 1p cukru waniliowego
  • 10dkg masła
  • 2łyżki naparu z kawy parzonej

Glazura:

  • 17dkg cukru pudru
  • 1 białko

Sposób wykonania:

Ciasto: z podanych składników zagnieść ciasto kruche. Rozwałkować ciasto, wykrawać kółka lub inny kształt. Piec w temperaturze 180stopni do zrumienienia.

Masa: Masło utrzeć na puszystą masę, dodać cukier puder, cukier waniliowy i zimny napar kawy. Miksować wszystko razem  przez chwilę, do uzyskania jednolitej masy.

Glazura: Białko ucierać z cukrem pudrem, do uzyskania białej glazury.

Upieczone ciasteczka przekładać kremem kawowym, każde ciasto udekorować glazurą, można dodatkowo udekorować kawałkiem orzecha. pozostawić do wyschnięcia glazury.

Smacznego!

wyspa smaku

wyspa smaku

Torciki orzechowe

 

wyspa smaku

Składniki:

Ciasto:

  • 30dkg margaryny
  • 14dkg cukru pudru
  • 1łyżka kakao
  • 4łyżki orzechów włoskich mielonych
  • 45dkg mąki

Masa:

  • 12kdg cukru pudru
  • 4łyzki marmolady
  • kieliszek rumu lub wódki
  • 12dkg orzechów włoskich mielonych

Sposób wykonania:

Z podanych składników zagnieść ciasto kruche. Rozwałkować i wykrawać kieliszkiem lub dowolną foremką ciasteczka. Układać je na wysmarowanej tłuszczem blaszce, piec w temperaturze 180stopni przez kilka minut.

Masa: wszystkie składniki połączyć razem. Smarować ciasteczko i przykryć drugim.

Można dekorować lukrem.

Smacznego!

wyspa smaku

wyspa smaku

Szyszki

 Bardzo lubimy ciasteczka z ryżu preparowanego. Ja formuję je w formie kulek ,ale  można robić je podłużne w kształcie szyszek :)

wyspa smaku

Składniki:

  • 40dkg krówek
  • 10dkg margaryny
  • 2-3 łyżki kakao*
  • 2 małe paczki ryżu preparowanego

Sposób wykonania:

Margarynę i krówki stopić w garnku razem z kakao. Gdy wszystkie składniki połączą się, dodać ryż preparowany.Wymieszać. Następnie formować małe szyszki lub kulki.

Najlepsze są po kilku dniach, jak się rozleżą:)

*Jeśli chcecie jasne szyszki to należy zrobić je bez dodatku kakao

Smacznego!

wyspa smaku

wyspa smaku

 
1 , 2
O autorze
Tagi
kontakt: wyspa_smaku@wp.pl Chcesz schudnąć, to napisz prywatną wiadomość, lub "OK" pod dowolnym postem :) https://www.facebook.com/badzfitbybrzuszekznikl/ Przepisy na Wielkanoc
Durszlak.pl
zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne