czwartek, 31 stycznia 2013
Sałatka z tortellini z jajkiem

Bardzo dobra sałatka znaleziona tutaj. Zamiast natki pietruszki użyłam koperek.

wyspa smaku

Składniki:

  • 1op tortellini
  • 20dag szynki
  • puszka kukurydzy
  • 3 jajka
  • 3 ogórki konserwowe
  • majonez
  • pęczek koperku
  • sól, pieprz

Sposób wykonania:

Ugotować tortellini, ostudzić. Wrzucamy do miski dodajemy pokrojoną w kostkę szynkę i ogórki konserwowe, pokrojone w cząstki jajka i odsączoną kukurydzę. Dodajemy majonez i doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec dodajemy posiekany koperek.

Smacznego!

wtorek, 29 stycznia 2013
Placki ziemniaczane z grillowanym oscypkiem

Niebo w gębie! Kto lubi oscypki ten z pewnością będzie zachwycony takimi placuszkami.

wyspa smaku

Składniki:

  • 1kg ziemniaków
  • 4 łyżki mąki (więcej jeśli masa ziemniaczana jest wodnista)
  • cebula
  • jajko
  • sól, pieprz, majeranek
  • oscypek
  • olej do smażenia

Sposób wykonania:

Ziemniaki obrać, opłukać, zetrzeć na tarce, dodać drobno posiekaną cebulę, jajko, mąkę oraz przyprawy. Dokładnie wymieszać.

Oscypek pokroić w plastry (2 plastry na 1 placek: 1 do środa a drugi na wierzch-grillowany).  Smażyć placki w następujący sposób: Na rozgrzany olej nałożyć cienką warstwę masy ziemniaczanej, na środek nałożyć plasterek sera, przykryć warstwą masy.  Smażyć z obu stron, na złoty kolor. Część plastrów oscypka grillować. Na wierzch położyć grillowany plaster. Smacznego!

wyspa smaku

Roladki wieprzowe z oscypkiem

Przepyszne roladki z oscypkiem. Ser daje wspaniały aromat. Polecam!

wyspa smaku

Składniki na 3szt:

  • 3 plastry (450g) schabu 
  • 3 plastry szynki
  • 3 plastry oscypka
  • mąka
  • jajko
  • bułka tarta
  • olej
  • sól, pieprz

Sposób wykonania:

Plastry schabu rozklepać, oprószyć solą i pieprzem. Na każdym plastrze schabu ułożyć plasterek szynki i oscypka. Zwinąć roladki. Panierować w mące, jajku i bułce tartej. Smażyć.

Smacznego!

wyspa smaku

sobota, 19 stycznia 2013
Kotlet schabowy w pianie

Miałam  białko, które chciałam wykorzystać, więc szukając co by tu z nim zrobić, znalazłam tutaj ten przepis.

wyspa smaku

 Składniki:

  • 2 kotlety schabowe
  • 2 jajka
  • bułka tarta
  • mąka
  • sól, pieprz

Sposób wykonania:

Kotlety rozbić tłuczkiem, natrzeć solą i pieprzem. Z jednego jajka oddzielić białko od żółtka. Białko ubić na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Mięso panierować w mące, jajku (z żółtkiem), w bułce tartej i w pianie z białka. Smażyć na rozgrzanym oleju.

Smacznego!

wyspa smaku

piątek, 18 stycznia 2013
Pani Walewska

Efektowne, nawet dość szybkie ciasto. Fajne jest połączenie kwaśnego dżemu ze słodyczą bezy. Przepis pochodzi stąd.

wyspa smaku

Składniki na kruche ciasto:

  • 500 g mąki pszennej (3 szklanki minus 1 łyżka)
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół szklanki cukru pudru
  • 200 g masła lub margaryny
  • 6 żółtek

Wszystkie składniki wyrobić. Powstałe ciasto zagnieść w kulę i podzielić na pół.

Składniki na bezę:

  • 6 białek
  • 1,5 szklanki drobnego cukru lub cukru pudru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać stopniowo (to bardzo ważne) i małymi partiami cukier. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną, delikatnie wymieszać.

Ponadto:

  • 1 słoiczek (500g)dżemu z czarnej porzeczki (u mnie z czerwonej)
  • 120 g płatków migdałowych

Formę o wymiarach 25 x 33 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną część ciasta wyłożyć na spód, rozwałkować i wyrównać. Na nim posmarować połowę dżemu z czarnej porzeczki. Następnie wyłożyć połowę masy bezowej. Na masę bezową wysypać połowę płatków migdałowych. Piec w temperaturze 175ºC przez około 40 minut. Identycznie postąpić z drugą częścią ciasta. Można obydwa placki piec razem w piekarniku (w termoobiegu) lub jeden po drugim (jeśli nie mamy dwóch takich samych form); wtedy najlepiej drugą drugą bezę przygotować bezpośrednio przed pieczeniem. Placki ostudzić.

Masa kremowa (budyniowa):

  • 2 szklanki mleka (500 ml)
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki cukru
  • 16 g cukru migdałowego* (dałam z prawdziwą wanilią)
  • 200 g masła
  • kilka kropel aromatu migdałowego** (pominęłam)

Jedną szklankę mleka zagotować z cukrami. Drugą zmiksować z żółtkami i mąką (jak na budyń), dodać do gotującego się mleka, zagotować. Ostudzić, przykrywając folią spożywczą.

Miękkie masło utrzeć na puch (można mikserem), stopniowo dodawać ostudzony budyń, cały czas ucierając (miksując). Dodać aromat migdałowy i zmiksować.

Gotowe, ostudzone placki przełożyć masą kremową. Schłodzić przez minimum 3 godziny w lodówce.

Smacznego :)

* można kupić w sklepach, w takich opakowaniach jak cukier wanilinowy (lub zastąpić cukrem wanilinowym lub pominąć i dodać tylko aromat migdałowy)

** można dodać również z 2 łyżki Amaretto, jeśli akurat macie w domu

Smacznego!

wyspa smaku

 



środa, 16 stycznia 2013
Blue Lagoon

Kolejny z serii Sylwestrowych drinków na ginie. Świetny drink o fantastycznym kolorze. Ja robiłam wersję dość słabą bo w wysokiej szklance. Żeby drink był mocniejszy lepiej zrobić w niższych szklankach jak do whisky. Polecam!

wyspa smaku

Składniki:

  • 30ml ginu
  • 10ml Blue curacao (syrop)
  • Sprite do uzupełnienia

Sposób wykonania:

Do szklanki wrzucić lód, wlać gin i syrop, na końcu uzupełnić Sptitem (lub inną lemoniadą)

Przepis pochodzi stąd.

wyspa smaku

Tagi: gin
06:58, precelia , Napoje
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 15 stycznia 2013
Zielono mi

Poprzedni drink trochę zmodyfikowałam robiąc z niego long drinka przez uzupełnienie Spritem. Osobiście wolę tą wersję.

wyspa smaku

Składniki:

25ml ginu

25ml Blue Curacao

25ml soku z ananasa

25ml soku z różowego grejpfruta

Top up Sprite

Sposób wykonania:

Wszystkie składniki, poza Spritem shakerować z lodem. Przelać do wysokich szklanek wypełnionych lodem, uzupełnić Spritem.

Smacznego!

Tagi: gin
10:19, precelia , Napoje
Link Komentarze (1) »
Baby Blue Martini

Teraz będzie seria drinków z ginem:)

wyspa smaku

Składniki:

25ml ginu

25ml Blue Curacao

25ml soku z ananasa

25ml soku z różowego grejpfruta

Sposób wykonania:

Wstrząśnij wszystkie składniki z lodem w shakerze. Przecedź do schłodzonego kieliszka koktajlowego.

Smacznego!

Przepis pochodzi stąd

Tagi: gin
10:18, precelia , Napoje
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 13 stycznia 2013
Red and Fresh

Przepis na tego drinka znalazłam tutaj. Ja lubię lekko słodkawe drinki dlatego dodałam jeszcze grenadinę, a zamiast tonica dałam Sprite. W zasadzie pewnie wyszło coś całkiem innego niż oryginał:) Pychotka!

wyspa smaku

Składniki:

  • 40ml Ginu Lubuskiego
  • 10ml soku żurawinowego
  • 100ml Sprite
  • 20ml grenadiny

Sposób wykonania:

Gin, sok żurawinowy i grenadinę shakerować z lodem.  Przelać do kieliszka koktajlowego i uzupełnić Spritem.

Smacznego!

wyspa smaku

 

Tagi: gin
11:31, precelia , Napoje
Link Komentarze (1) »
Pałki z kurczaka na słodko- kwaśno

Zawsze kurczaka robiłam tak samo, w końcu stwierdziłam, że to jest nudne i trzeba coś wymyślić nowego. I oto powstał ten przepis. Ja robiłam tylko pałki, ale śmiało można całe udko robić w tej marynacie.

wyspa smaku

Składniki:

8 pałek z kurczaka

Marynata:

1/2 szkl. ketchupu
1 łyżka majonezu
1 cebula pokrojona w kosteczkę
3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
1/2 łyżeczki soli
2 łyżeczki cukru
2 łyżeczki magi
2 łyżeczki octu
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1/2 łyżeczki bazylii
trochę czerwonej papryki ostrej i słodkiej


Sposób wykonania:
Wszystkie składniki marynaty ze sobą wymieszać i umieścić w tym pałki kurczaka. Jak mamy czas to marynować najlepiej dzień. Jak nie ma czasu to kilka godzin starczy.

Piec pałki w rękawie- 40 minut zamknięte, a następnie rozchylić worek i piec kolejne 40 minut, aż się ładnie zrumienią.


Smacznego!


wyspa smaku 

 
1 , 2
O autorze
Tagi
kontakt: wyspa_smaku@wp.pl Chcesz schudnąć, to napisz prywatną wiadomość, lub "OK" pod dowolnym postem :) https://www.facebook.com/badzfitbybrzuszekznikl/ Przepisy na Wielkanoc
Durszlak.pl
zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne