sobota, 25 stycznia 2014
Tarta z pomidorami i szynką

Dawno nie pojawił się przepis z ciastem francuskim. Zatem nadrabiam zaległości i jest- pyszna tarta.

wyspa smaku

 

Składniki:

  • 1 ciasto francuskie
  • 1 pomidor
  • 1 cebula
  • 4 pieczarki
  • 6 plastrów szynki
  • 3 jajka
  • 150ml śmietany
  • 1/2 pęczka koperku
  • ser żółty
  • sól, pieprz

Sposób wykonania:

Cebulę posiekać w piórka i podsmażyć na złoty kolor. Pieczarki i pomidor pokroić w plastry. Koperek drobno posiekać. Ser zetrzeć na tarce.

Jaja zmiksować razem ze śmietaną, doprawić solą i pieprzem. Wymieszać z koperkiem.

Ciasto francuskie rozwinąć i ułożyć w formie. Na cieście ułożyć plastry szynki, pomidor, cebulę i pieczarki. Zalać masą jajową i posypać serem.

Piec około 20 minut w temperaturze 200 stopni.

Smacznego!

wyspa smaku

piątek, 24 stycznia 2014
Sałatka z makaronem i łososiem

Zapraszam Was do wypróbowania pysznej sałatki z łososiem.

wyspa smaku

Składniki:

  • 250g makaronu -małe muszelki
  • puszka fasoli czerwonej
  • puszka kukurydzy
  • 1 słoik selera
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • 100g łososia wędzonego 
  • sól, pieprz
  • majonez

Sposób wykonania:

Makaron ugotować we wrzącej osolonej wodzie. Przepłukać i ostudzić. Fasolę i kukurydzę odsączyć z zalewy. Seler pokroić na mniejsze części. Szczypiorek posiekać, a łososia pokroić w kostkę.

Wszystkie składniki wymieszać razem z majonezem i doprawić solą i pieprzem.

Smacznego!

wyspa smaku

czwartek, 23 stycznia 2014
Muffinki z Prince-Polo

Brak czasu na wygibasy w kuchni skutkuje zazwyczaj zrobieniem muffinek. Oto kolejne z nich:) Przepis pochodzi stąd

wyspa smaku

Składniki na 12 muffinek:

  •  270 g mąki
  • 4 pokruszone małe wafelki Prince Polo
  • 130 g cukru
  • 100 g startej na grubych oczkach czekolady
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 szklanka mleka
  • 100 ml oleju
  • 1 jajko

Sposób wykonania:

Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i dodajemy wszystkie pozostałe składniki. Mieszamy energicznie łyżką do chwili połączenia - ale nie zbyt długo. Formę na muffinki wykładamy papilotkami i napełniamy je ciastem (do ok 3/4 wysokości).

Pieczemy w 200 stopniach ok 25 minut. 

Smacznego!

wyspa smaku



środa, 22 stycznia 2014
Czekoladowe ciasto z malinami

Trochę lata w środku zimy-maliny. Ciasto jest bardzo proste, wilgotne, mocno czekoladowe- poprostu  pyszne! Przepis pochodzi stąd.

wyspa smaku

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka czubata proszku do pieczenia
  • 1 szklanka cukru
  • 7 czubatych łyżeczek kakao z wiatrakiem
  • 5 jajek
  • 200 g margaryny
  • 1/3 szklanki wody
  • 2,5 łyżki oleju
  • maliny świeże lub mrożone

Sposób wykonania:

Margarynę, wodę, olej, cukier i kakao przełożyć do garnuszka i całość razem podgrzać, do uzyskania jednolitej masy, cały czas mieszając. Masę przestudzić.

Żółtka oddzielić do białek. Dodawać po jednym do masy i ucierać.

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i powoli dodawać do masy kakaowo-jajecznej. Zmiksować.

Białka ubić na sztywno i delikatnie wymieszać z ciastem.

Przełożyć do wysmarowanej keksówki, posypać po wierzchu malinami.

Ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika 1800C i piec ok. 50 minut.

Smacznego!

Do ciasta można dodać inne owoce. Można wylać połowę ciasta, posypać owocami, zalać resztą ciasta i posypać owocami. Ciasto można dodatkowo zalać polewą bądź rozpuszczoną czekoladą.



wyspa smaku

wyspa smaku

wtorek, 21 stycznia 2014
Ciasto ze szpinakiem i granatem "Leśny mech"

To ciasto wszystkich zaskakuje nie tylko swoim smakiem, ale przede wszystkim swoim wglądem:) Jak już ktoś sięgnie po jeden kawałek, to nie może się oprzeć przed drugim!

wyspa smaku

Składniki na tortownicę o średnicy 25cm

  • 450 g mrożonego szpinaku rozdrobnionego
  • 1 1/3 szkl. cukru
  • 3 jajka
  • 1 1/3 szkl. oleju
  • 2 szkl. mąki krupczatki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 300 ml. śmietany 30%
  • 2 śmietan-fixy
  • cukier wanilinowy
  • ok. łyżka cukru pudru
  • owoc granata do ozdoby

Technika wykonania:

Rozmrażamy szpinak i odsączamy z  wody.

Miksujemy jajka z cukrem, wlewamy powoli olej dalej mieszając.Wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Po połączeniu całej masy dodajemy szpinak i mieszamy łyżką.Wlewamy do formy , pieczemy ok. 1 godz. do "suchego patyczka" w temp. 180 °C.

Po wystudzeniu obciąć nożem wierzch ciasta i  rozdrobnić je na talerzyku.

Ubić śmietanę dodając pod koniec śmietan-fixy z cukrem wanilinowym i odrobiną cukru pudru (do smaku).

Na ciasto wyłożyć ubitą śmietanę, posypać okruszkami ciasta i obłożyć owocami granata leciutko dociskając je dłonią. 

Jeśli chcemy upiec ciasto na blaszce np. o wymiarach 24x35 trzeba podwoić składniki wydłużając czas pieczenia nawet do 1,5  godziny.

 Smacznego!



O autorze
Tagi
kontakt: wyspa_smaku@wp.pl Chcesz schudnąć, to napisz prywatną wiadomość, lub "OK" pod dowolnym postem :) https://www.facebook.com/badzfitbybrzuszekznikl/ Przepisy na Wielkanoc
Durszlak.pl
zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne