wtorek, 20 stycznia 2015
Jajecznica z pomidorami i szczypiorkiem

Jajecznica-któż jej nie lubi. Ja lubię jajecznicę z różnymi dodatkami. Ta z pomidorami i szczypiorkiem jest bardzo zdrowa i pożywna, dostarcza nam potasu i witaminy C.

wyspa smaku

Składniki:

  • 2 jaja
  • szczypiorek lub zielona cebulka-wg uznania
  • łyżeczka masła
  • 1 pomidor
  • sól, pieprz

Technika wykonania:

Pomidor pokroić w kostkę, podsmażyć na maśle. Poczekać chwilę, aż odparuje nadmiar wody. Wbić jaja, dodać trochę soli i pieprzu,mieszać do momentu, gdy jaja się zetną. Dodać posiekany szczypiorek.

Smacznego!

wyspa smaku

Tagi: jaja
08:26, precelia , Śniadanie
Link Komentarze (1) »
poniedziałek, 19 stycznia 2015
Gulasz warzywny z kaszą gryczaną

Dziś dietetycznie :)

wyspa smaku

Składniki:(na 1 porcję)

  • ½ średniej marchewki
  • ½ średniej pietruszki
  • ½ średniego selera
  • ½ średniego pora
  • ¼ małej główki kapusty
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • liść laurowy, gałka muszkatołowa, majeranek, papryka słodka
  • sól morska, pieprz czarny świeżo mielony
  • 3 łyżki kaszy gryczanej

Technika wykonania:

Wszystkie warzywa, umyte i oczyszczone pokroić w drobne słupki. Kapustę poszatkować. Rozdrobnione warzywa (oprócz kapusty) krótko podsmażyć na tłuszczu, dodać ok. 1 szklanki wody i poszatkowaną kapustę, przykryć i dusić ok. 25 minut. Następnie dodać przecier pomidorowy. Doprawić

Gotowy gulasz podawać z ugotowaną kaszą gryczaną.

Smacznego!

Przepis pochodzi ze strony Ewy Chodakowskiej

wyspa smaku

Zdrowy obiad

Niskokaloryczny styczeń

niedziela, 18 stycznia 2015
Owsianka z jabłkiem

Pełnia zdrowia w jednej miseczce :)  uwielbiam!

wyspa smaku

Składniki:

  • 4 łyżki płatków owsianych
  • 1/4szkl mleka
  • 1/2 jabłka
  • 1 łyżka płatków migdałów
  • 4 siekane orzechy laskowe
  • 1/2 łyżeczki miodu
  • cynamon

Technika wykonania:

Płatki zalać wodą, tak by wody było dwa razy więcej niż płatków. Zagotować. Płatki gotować, aż będą miękkie- kilka minut, co jakiś czas można je przemieszać. Zdjąć z ognia, dodać miód, dolać mleko i wymieszać.

Owsiankę połączyć z pokrojonymi w kostkę jabłkami, migdałami i orzechami. Doprawić cynamonem.

Smacznego!

wyspa smaku

Styczniowe Owsianki

sobota, 17 stycznia 2015
Roladki z tortilli z papryką i ogórkiem

Szybka i smaczna przekąska na każdą imprezę :)

wyspa smaku

Składniki:

  • 4 gotowe Tortille
  • 2 ziołowe lub śmietankowe twarożki
  • papryka
  • pół ogórka zielonego
  • 8 plastrów sera żółtego

Technika wykonania:

Paprykę pokroić w drobną kostkę. Ogórek przeciąć na pół, usunąć pestki, pokroić w kostkę. Gotowe placki tortilli posmarować twarożkiem, a następnie rozłożyć na całej powierzchni paprykę i ogórek. Na środek dać dwa plastry sera żółtego. Zwinąć w dość ścisły rulon.Zawinąć w folię i wstawić na chwilę do lodówki. Kroić w 3 cm plastry.

Smacznego!

wyspa smaku

sobota, 10 stycznia 2015
Zupa z karpia

Tradycyjna zupa wigilijna. Gości na naszym stole co rok. Najlepsza pod słońcem zupa rybna :)

wyspa smaku

Składniki:

  • 3 oczyszczone głowy karpia
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • kawałek selera
  • cebula
  • sól, pieprz
  • ew. trochę wegety
  • liść laurowy
  • 2 ziela angielski
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 100ml śmietany kremówki

Dodatkowo:

  • bułka kanapkowa
  • masło

Technika wykonania:

Warzywa, ziele angielskie, liść laurowy i głowy karpia zalać wodą (ok.2l) i ugotować wywar. Ja gotuję około 2 godzin. Wywar odcedzić. Karpia przetrzeć trochę przez sito lub cedzak nad wywarem. Wywar jeszcze raz przecedzić przez cedzak żeby nie zostały ości.

Z mąki i masła sporządzić zasmażkę. Rozprowadzić wodą i zagęścić zupę. Dodać kremówkę. Doprawić do smaku.

Bułkę kanapkową pokroić na kostkę najlepiej dzień wcześniej.Nagrzać piekarnik do 170 stopni. Bułkę ułożyć na blaszce, a na górę dać wiórki masła. Piec w piekarniku. Mieszać co jakiś czas.

Zupę podawać z grzankami.

Smacznego!

wyspa smaku

Tagi: ryba
09:44, precelia , Zupy
Link Dodaj komentarz »
piątek, 09 stycznia 2015
Sałatka ryżowa z tuńczykiem

Pyszna , wartościowa sałatka. Polecam!

wyspa smaku

Składniki:

  • 1 woreczek ryżu
  • 7 ogórków korniszonów
  • 1 puszka groszku
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 2 puszki tuńczyka
  • 1 por
  • majonez
  • sól, pieprz

Technika wykonania:

Ryż ugotować. Por pokroić w półkrążki, a  ogórki korniszony pokroić w kostkę.

Ugotowany ryż połączyć z odsączonym groszkiem, kukurydzą oraz z ogórkami, porem i tuńczykiem. Wszystko wymieszać z majonezem i doprawić.

Smacznego!

wyspa smaku

Sałatka z zupki chińskiej z szynką

Prosta, szybka sałatka z makaronem z zupek.

wyspa smaku

Składniki:

  • 1 zupka chińska
  • pół ogórka zielonego
  • 20dkg szynki
  • pół puszki kukurydzy
  • pól papryki
  • 1/4 pora
  • majonez
  • sól, pieprz

Technika wykonania:

Zupkę pokruszyć i zalać wodą by napęczniała. Ogórek, paprykę i szynkę pokroić w kostkę. Pora pokroić w półkrążki. Wszystkie składniki wymieszać z majonezem i doprawić.

Smacznego!

wyspa smaku

O autorze
Tagi
kontakt: wyspa_smaku@wp.pl Chcesz schudnąć, to napisz prywatną wiadomość, lub "OK" pod dowolnym postem :) https://www.facebook.com/badzfitbybrzuszekznikl/ Przepisy na Wielkanoc
Durszlak.pl
zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne