niedziela, 31 stycznia 2016
Kotlety pożarskie

Uwielbiam te delikatne kotleciki drobiowe wywodzące się z kuchni rosyjskiej. W akompaniamencie puree z ziemniaków i marchewki oprószanej to niebo w gębie :)

IMG_0612

Składniki:

  • 500g piersi z kurczaka
  • 1 mała bułka czerstwa
  • 100ml mleka
  • 1 żółtko
  • 1 jajo
  • 50g masła
  • bułka tarta
  • olej
  • sól, pieprz

Technika wykonania:

Bułkę namoczyć w mleku. Mięso opłukać, osączyć i zmielić dwukrotnie, przy drugim mieleniu dodać namoczoną w mleku i odciśniętą bułkę.

Masło utrzeć z żółtkiem, dodać zmielone mięso, wyrobić. Pod koniec wyrabiania doprawić solą i pieprzem.

Formować małe kotleciki, panierować w jajku i bułce tartej. Smażyć na jasnozłoty kolor.

Smacznego!

IMG_0614

IMG_0610

piątek, 29 stycznia 2016
Pierogi z twarogiem i łososiem

Pyszne pierogi z wędzonym łososiem, polecam wszystkim zwolennikom tej ryby :)

IMG_05792

Składniki na 30 szt:

Ciasto:

  • 2szkl mąki pszennej
  • 3/4szkl gorącej wody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka oleju

Nadzienie:

  • 250g twarogu
  • 100 wędzonego łososia
  • skórka otarta z połowy cytryny,
  • 2 łyżki soku z cytryny

Technika wykonania:

Do miski przesiać mąkę, dodać sól i wymieszać. Wlać olej oraz gorącą wodę, energicznie mieszając łyżką. Następnie wyrabiać ciasto ręką, aż będzie gładkie i elastyczne. Ciasto przykryć ścierką i zostawić na 30 minut by odpoczęło.

Twaróg rozgnieść widelcem, łososia drobno posiekać nożem, dodać skórkę otartą z połowy cytryny, 1-2 łyżki soku z cytryny, doprawić solą i pieprzem. Wszystko razem krótko zmiksować do połączenia składników.

Ciasto podzielić na dwie część. Rozwałkować na blacie oprószonym mąką na grubość 2-3mm. Przy pomocy szerokiej szklanki wykrawać kółka, na środek nakładać łyżeczkę farszu. Zlepić i odłożyć na oprószoną mąką deskę lub talerz.

Pierogi gotować we wrzącej osolonej wodzie. Najlepiej najpierw ugotować połowę pierogów, a drugą osobno. Pierogi gotować 3 minuty od wypłynięcia, wyjąc łyżką cedzakową.

Podawać ze stopionym masłem lub ze smażoną cebulką.

Smacznego!

Przepis podaję z moimi zmianami,oryginalny przepis pochodzi stąd

 

IMG_0576

IMG_0573

 

czwartek, 28 stycznia 2016
Kopytka

Zapraszam na tradycyjne kopytka :)

IMG_0093

Składniki (5porcji):

  • 1kg ziemniaków
  • 260g mąki pszennej
  • 30g mąki ziemniaczanej
  • 1 jajo
  • 50g słoniny/boczku
  • sól do smaku

Technika wykonania:

Ziemniaki umyć, ugotować w mundurkach. Obrać, przecisnąć przez praskę lub zmielić. Wyłożyć na stolnicę i dodać przesianą mąkę oraz jajo. Zarobić ciasto nożem, krótko wyrobić, tak by ciasto w przekroju było jednolite.

Uformować wałek o średnicy 2,5-3cm, lekko spłaszczyć nożem, krajać ukośne kawałki.

Gotować we wrzącej osolonej wodzie.

Podawać polane słoniną lub boczkiem.

Smacznego!

 IMG_0089

IMG_0092

Tagi: ziemniaki
09:01, precelia , Dodatki
Link Dodaj komentarz »
środa, 27 stycznia 2016
Ekspresowe mini pączki z bananami

Polecam bardzo szybkie i smaczne małe pączusie :)

IMG_0639

 

Składniki na ok. 30 sztuk:

  • 3 bardzo dojrzałe banany
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka cukru - opcjonalnie
  • 1/4 szklanki mleka
  • 1 jajo
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 1 łyżka czystej wódki lub spirytusu 
  • cukier puder do posypania po usmażeniu
  • olej do smażenia

Wykonanie:

Banany obieramy ze skórki i blendujemy na gładką papkę. Dodajemy jajo i mleko i starannie mieszamy. Następnie wsypujemy mąkę, proszek dopieczenia, sól, sodę i cukier. Ponownie mieszamy. Na końcu wlewamy alkohol.

W głębokim naczyniu rozgrzewamy olej. Następnie łyżeczką nabieramy porcje ciasta i wrzucamy na gorący tłuszcz. Ciasto jest klejące, więc warto od czasu do czasu zanurzać łyżeczkę w zimnym oleju, by tę procedurę uczynić łatwiejszą.Nasze pączusie smażymy z dwóch stron na zloty kolor. Smażyć powoli by doszły w środku.

Gotowe rumiane mini pączki wykładamy na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, by odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Gdy przestygną, posypujemy je cukrem pudrem.

Smacznego!

Przepis pochodzi stąd

IMG_0630

IMG_0632

wtorek, 26 stycznia 2016
Chrust lany

Trwa karnawał,a więc nie może zabraknąć typowo karnawałowego przepisu. Dziś mam dla Was lany chrust, który dość szybko można zrobić, co z pewnością jest jego zaletą. Podczas jego smażenia wychodzą fajne wzorki, których wygląd zależy od nas :)

IMG_0590

Składniki:

  • 3 jajka (osobno białka i żółtka),
  • 1 cukier waniliowy,
  • 200g mąki,
  • 150ml mleka,
  • szczypta soli,
  • 1 łyżeczka wódki,
  • olej do smażenia,
  • cukier puder do oprószenia


Technika wykonania

Żółtka ucieramy z cukrem waniliowym do białości. Następnie dodajemy stopniowo mleko, wódkę i mąkę i miksujemy.

Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Ubitą pianę przekładamy do ciasta i mieszamy. Można wymieszać na małych obrotach miksera bądź łyżką.

W rondelku rozgrzewamy olej. Ciasto przekładamy np. do butelki z małym otworem-u mnie butelka z "dziubkiem", można posłużyć się szprycą z końcówką do nabijania pączków. Ciasto lejemy na rozgrzany olej tworząc wzory. Smażymy z obu stron na rumiano na średnim ogniu. Odsączamy na papierowych ręcznikach. Po usmażeniu oprószamy cukrem pudrem.

Smacznego!

Przepis pochodzi stąd
IMG_0593

poniedziałek, 25 stycznia 2016
Pieczona pierś kurczaka z pesto i pomidorami

To mięso najlepiej smakuje z domowym pesto. Z pewnością zasmakuje domownikom i gościom.

IMG_0487

Składniki:

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • sól, pieprz,papryka słodka
  • 2 łyżki pesto bazyliowego
  • 1 pomidor
  • 5dag sera żółtego

Technika wykonania:

Mięso doprawić solą, pieprzem i papryką. Wierzch każdej piersi posmarować łyżką pesto. Położyć plastry pomidorów.

Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez pół godziny. Po 20 minutach mięso posypać tartym serem, dopiec jeszcze 10 minut.

Smacznego!

IMG_0471

IMG_0483

IMG_0491

 

niedziela, 24 stycznia 2016
Zupa pieczarkowa

Moja ulubiona zupa :)

IMG_04391

Składniki:

  • 2 l bulionu
  • 0,5kg pieczarek
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła/oleju
  • 2 łyżki śmietany 12%
  • 1 łyżka mąki
  • 1/4 natki pietruszki
  • 50g zacierki (można  zastąpić makaronem)

Technika wykonania

Cebulę obrać  i posiekać w drobną kostkę, zrumienić na maśle lub oleju. Pieczarki opłukać, pokroić w kostkę lub plasterki, dodać do zrumienionej cebuli, usmażyć.

Pieczarki zalać bulionem, zagotować.Wsypać zacierkę, gotować aż będzie miękka.(Jeśli podajecie z makaronem, to makaron ugotować osobno). Doprawić solą i pieprzem. Wyłączyć.

Zupę zabielić- 2 łyżki śmietany wymieszać z 2 chochlami gorącej zupy, wlać do zupy.  Podawać posypane natką pietruszki.

Smacznego!

IMG_04332

Tagi: pieczarki
13:22, precelia , Zupy
Link Dodaj komentarz »
sobota, 23 stycznia 2016
Spaghetti bolognese
Dania makaronowe są szybkie w wykonaniu. Ja przeważnie z braku czasu kupowałam sos w słoiku, ale już tego błędu nie popełnię, bo ten sos robi się naprawdę szybko :)
 
IMG_0428
 
Składniki:
  • 500g mięsa mielonego (użyłam wieprzowo-wołowego)
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 średnie marchewki
  • 2 puszki pomidorów pokrojonych w kostkę
  • 50g masła
  • sól, pieprz, cukier
  • oregano, bazylia, ostra papryka
  • makaron spaghetti
  • starty ser do posypania (parmezan, mozarella, gouda)

Technika wykonania:

Cebulę kroimy w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę, całość smażymy na maśle. Dodajemy startą na grubych oczkach marchew, smażymy całość ok 10 minut.  

Dodajemy mięso, smażymy mieszając, by nie zrobił nam się z niego jeden wielki klops.  Gdy mięso będzie gotowe dodajemy pomidory, całość doprawiamy solą, pieprzem, cukrem, papryką i ziołami wedle własnych upodobań (u mnie oregano i bazylia), gotujemy ok. 15 minut.

Sos podajemy z makaronem ugotowanym w dużej ilości osolonej wody, posypujemy startym serem.

Smacznego!

Przepis pochodzi stąd

IMG_0419

IMG_0426

piątek, 22 stycznia 2016
Czosnkowa zupa krem

Delikatna zupa krem z aromatycznym czosnkiem, idealna w zimowe dni :)

IMG_0523

Składniki:

  • 1,5 główki czosnku
  • 4 ziemniaki
  • 1 mała cebula
  • 1 litr bulionu/wody
  • 2 łyżki śmietany 30%
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • szczypta papryki słodkiej
  • szczypta suszonego oregano
  • szczypta białego pieprzu
  • 2 łyżki tartego sera żółtego
  • 3,4 kromki pieczywa i olej do smażenia grzanek.

Technika wykonania:

Ziemniaki i cebulę obierz, pokrój w kostkę. Czosnek obierz i posiekaj grubo. 

Rozgrzej patelnię wraz z olejem. Dodaj cebulę i zeszklij ją. Dodaj ziemniaki i czosnek, i duś nadal około 5 minut. Zalej całość gorącym bulionem, przykryj i gotuj, aż ziemniaki staną się miękkie. 

W tym czasie przygotuj grzanki. Możesz upiec je w piekarniku, po uprzednim skropieniu olejem, lub usmażyć na niewielkiej ilości oleju. 

Gdy ziemniaki będą miękkie, wlej śmietankę do kubka i dodaj odrobinę gorącej zupy, by śmietana się ociepliła. Wlej ją do garnka i całość zblenduj. Krem dopraw przyprawami i posyp drobno tartym serem. 

Podawaj z grzankami.

Smacznego!

Przepis pochodzi stąd.

IMG_0527

IMG_0524

 

czwartek, 21 stycznia 2016
Roladka kokosowa

Ciasteczka, które przeważnie pojawiają się  na naszym świątecznym stole. Polecam!

IMG_0353

Składniki:

Ciasto:

  • 25dkg zmielonych herbatników
  • 15dkg cukru pudru
  • 2 łyżki kakao
  • spirytus mleko

Masa:

  • 15dkg masła
  • 10dkg cukru pudru
  • 10dkg kokosu
  • wódka

Technika wykonania:

Ciasto: Wszystkie składniki zagnieść razem,ciasto podzielić na cztery części. Każdą część rozwałkować na prostokąt. Na każdy prostokąt nałożyć 1/4 masy, rozsmarować i zwinąć roladkę. Odstawić na kilka godzin, pokroić na plastry.

Masa:Masło utrzeć na puch, dodać pozostałe składniki.

Smacznego!

IMG_0356

 
1 , 2 , 3
O autorze
Tagi
kontakt: wyspa_smaku@wp.pl Chcesz schudnąć, to napisz prywatną wiadomość, lub "OK" pod dowolnym postem :) https://www.facebook.com/badzfitbybrzuszekznikl/ Przepisy na Wielkanoc
Durszlak.pl
zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne