wtorek, 14 lutego 2012
Pralinki orzechowe

Malutkie, słodziutkie, nie da się skończyć na jednej. Smakują jak Ferrero rocher.

wyspa smaku

Składniki na ok. 50 małych kulek:

  • 100g wafelków z nadzieniem z orzechów laskowych, pokruszonych (u mnie "Grześki" bez polewy)
  • 150g orzechów laskowych
  • 200g nutelli
  • 200g gorzkiej czekolady, roztopionej w kąpieli wodnej

Sposób wykonania:

Orzechy laskowe prażyć chwilę na suchej patelni, obrać ze skórki, posiekać.

Wafelki drobno pokruszyć do miski, wsypać posiekane orzechy, dodać nutellę i wymieszać.

Z masy formować małe kulki. Masa jest klejąca, ale wystarczy lekko zwilżyć dłonie, można również dosypać więcej wafelków. Układać na talerzyku i schłodzić.

Czekoladę rozpuścić na łaźni wodnej. Kulki obtaczać w czekoladzie (ja układam na folii aluminiowej) i pozostawić do jej zastygnięcia.

Pralinki można zrobić w foremkach do pralinek, choć zajmuje to znacznie więcej czasu, ale efekt cudowny.

wyspa smaku

wyspa smaku

Przepis znalazłam na blogu:

http://mojewypieki.blox.pl/2010/10/Pralinki-orzechowo-czekoladowe.html

Smacznego!

Kurczak w cieście francuskim

Druga odsłona piersi kurczaka w cieście francuskim.

wyspa smaku

 

Składniki: (dla 2 osób)

  • ciasto francuskie
  • duży filet z kurczaka
  • 200g pieczarek
  • 2 plastry boczku lub szynki
  • 2 plastry żółtego sera
  • cebula
  • sól, pieprz

Sposób wykonania:

Ciasto francuskie rozwinąć, przeciąć na pół. Pierś z kurczaka przeciąć na dwie części, oprószyć solą i pieprzem, ułożyć na cieście francuskim.Wystające części ciasta pokroić na paski o grubości ok. 2cm.

Cebulę i pieczarki pokroić w kostkę, usmażyć, doprawić do smaku. Ułożyć na mięsie. Przykryć plastrem sera oraz boczku lub szynki.

Zawijać naprzemiennie paski ciasta. Paseczki przekładamy jak sznurówki w bucie. Pomiędzy paseczkami powinny zostać małe przerwy, aby kurczak mógł odparować podczas pieczenia.

Posmarować roztrzepanym jajkiem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piec do zrumienienia, przez około 25-30minut.

Można też ciasto francuskie pociąć na paski i owijać pierś z kurczaka na około. Wtedy zużywa się mniej ciasta i potrawa jest mniej kaloryczna.

wyspa smaku

Zdjęcia niestety nie bardzo mi wyszły, bo były robione na szybko. Następnym razem będą lepsze:)

Zainspirowała mnie:

http://dodajiwymieszaj.blox.pl/2007/12/Kurczak-w-ciescie-francuskim-czyli-cudo-nad-cudami.html

Smacznego!

Rolada z piersi kurczaka w cieście francuskim

Dla wszystkich fanów ciasta francuskiego polecam tą roladę. Szybka do zrobienia i syta. Doskonała na obiad np. z pieczonymi ziemniaczkami. Polecam.

wyspa smaku

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka
  • ciasto francuskie
  • 100g sera żółtego
  • 500g pieczarek
  • 1łyżka masła
  • sól, pieprz, oregano

Sposób wykonania:

Pierś z kurczaka delikatnie rozbijamy, przyprawiamy, po czym odstawiamy do lodówki na 30min. Pieczarki myjemy, kroimy w kostkę, następnie podsmażamy na łyżce masła. Doprawić.

Na rozłożone ciasto francuskie, rozłożyć przestudzone pieczarki, starty żółty ser oraz płaty z piersi kurczaka. Zawinąć całość w roladę.

Piec w w piekarniku nagrzanym do 200 stopni około 30-35 minut.

wyspa smaku

wyspa smaku

Przepis pochodzi z blogu: www.ginamrozek.blox.pl

Smacznego!

poniedziałek, 13 lutego 2012
Omlet z pieczarkami i szynką

wyspa smaku

Składniki na 1 omlet:

  • 2 pieczarki
  • 2 plastry szynki
  • 2 plastry pomidora
  • 1/4 cebuli
  • 1 łyżka masła
  • 2 jajka
  • plaster sera żółtego
  • sól, pieprz, oregano , bazylia

Sposób wykonania:

Omlet smażę na patelni o średnicy 20cm.

Pieczarki pokroić w półplastry, przesmażyć na maśle. Dodać pokrojoną w piórka cebulę, pokrojoną w kostkę szynkę i plastry pomidora. Chwilę podsmażyć. Jajka roztrzepać, doprawić je solą, pieprzem, oregano i bazylią. Na podsmażone składniki wlać masę jajeczną, posypać wierzch pokrojonym w kostkę serem, przykryć i smażyć na wolnym ogniu do ścięcia się jajek.

wyspa smaku

Smacznego!

Pierogi z mięsem

Bardzo lubię pierogi, ale nie mam czasu ich robić. Jak już zabieram się za ich robienie to oczywiście w ilościach hurtowych. Część jemy od razu, resztę mrożę, a później mam szybki obiad:)

wyspa smaku

Składniki:

Ciasto:

  • 1kg mąki
  • ok 2 szkl ciepłej wody lub mleka
  • 3 łyżki oleju

Farsz:

  • 1kg mięsa mielonego (lub rosołowego gotowanego)
  • 2 duże cebule
  • sól, pieprz

Dodatkowo:

  • cebula
  • boczek wędzony

Sposób wykonania:

Cebulę posiekać na piórka, podsmażyć. Do zrumienionej cebuli dodać mielone mięso,podsmażyć. Doprawić solą i pieprzem. Mięso przestudzić, a następnie zmielić. (Jeśli mamy mięso rosołowe, gotowane to mielimy go i doprawiamy).

Mąkę przesiewamy na stolnicę, robimy na środku dołek, wlewamy olej oraz powoli dolewamy ciepłą wodę lub mleko. Zarabiamy ciasto dolewając tyle płynu ile wchłonie mąka. Gotowe ciasto cienko rozwałkować, a następnie wykrawać kółka szklanką. Na środek nakładamy farsz i zlepiamy brzegi.

Pierogi gotujemy we wrzącej osolonej wodzie, po wypłynięciu gotujemy jeszcze 3 minuty i wyciągamy łyżką cedzakową.

Pierogi podaję ze skwarkami: boczek pokroić w kostkę, podsmażyć. Cebulę pokroić w piórka i zrumienić razem z boczkiem. Polać gotowe pierogi.

Część pierogów mrożę, a następnie porcjuję do woreczków na kolejne obiadki. Oto one:

wyspa smaku

 

Smacznego!

czwartek, 09 lutego 2012
Papryka faszerowana

wyspa smaku

Składniki:

  • 2 duże papryki 
  • 20 dag mięsa mielonego
  • 10 dag pieczarek
  • 1/4szkl ryżu
  • łyżka masła
  • jajko
  • sól, pieprz
  • łyżka posiekanej natki pietruszki
  • kostka rosołowa

Sposób wykonania:

Paprykę umyć, odciąć wierzch, usunąć nasiona, środek delikatnie posolić.

Ryż ugotować, pieczarki pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle. W misce wymieszać mielone mięso, ugotowany ryż, podsmażone pieczarki, jajko oraz zieloną pietruszkę. Doprawić solą, pieprzem. Nadziać papryki, przykryć "czapeczkami" i włożyć je do naczynia żaroodpornego. Kostkę rosołową rozpuścić w 1/2 litra gorącej wody i podlać bulionem papryki. Wstawić do nagrzanego piekarnika i dusić przez pół godziny.

Smacznego!

Muffinki czekoladowo- bananowe

wyspa smaku

Składniki:

Składniki suche:

  • 200g czekolady deserowej (u mnie 100g czekolady i 100g kropelek czekoladowych)
  • 250g mąki pszennej
  • 110g cukru
  • 40g kakao
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie cukru waniliowego

Składniki mokre:

  • 3 dojrzałe banany
  • 2 jaja
  • 80ml oleju
  • 1/2 szkl mleka ( w razie potrzeby więcej)

Sposób wykonania:

Banany obrać i pokroić w drobną kostkę. Mąkę przesiać do miski, dodać cukier, kakao, sól, sodę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy oraz drobno posiekaną czekoladę, po czym dokładnie wymieszać wszystkie składniki. W drugiej misce wymieszać jaja z olejem, mlekiem i pokrojonymi bananami. Następnie dodać mieszankę składników mokrych do suchych i całość połączyć ze sobą krótko mieszając łyżką. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, po czym każdą napełnić ciastem do 3/4 objętości. Piec w temperaturze 180stopni przez około 25 minut.

Przepis pochodzi ze strony:

http://www.lidl.pl/cps/rde/xchg/lidl_pl/hs.xsl/24418.htm

W oryginalnym przepisie nie ma mleka, jednak ja dodałam około pół szklanki bo składniki były suche i nie łączyły się, no i wtedy wyszło:)

wtorek, 07 lutego 2012
Piegowate muffinki z rodzynkami i białą czekoladą

W lodówce miałam dwa błąkające się białka i postanowiłam coś z nimi zrobić, ale co zrobić z dwoma białkami? U artica1 znalazłam przepis na te muffinki. Jej wyszło 6 muffinek, mnie aż 11:) Może miałam mniejsze papilotki. W środku muffinek słodka niespodzianka.

wyspa smaku

Składniki: (na około 10szt)

  • 2 białka
  • 1/2 szkl mąki pszennej
  • 1/2 szkl cukru
  • 1/2 szkl maku
  • ok. 40g przestudzonego stopionego masła
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • kropelka aromatu migdałowego
  • 2 garście rodzynek
  • 10 kostek białej czekolady

wyspa smaku

Sposób wykonania:

Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania pianę utrwalamy cukrem. Następnie przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, mak, rodzynki, aromat oraz stopione przestudzone masło- wszystko razem dokładnie mieszamy.

Formę do muffinek wykładamy papilotkami. Do każdej foremki nakładamy po 1 łyżce ciasta, na nim układamy po jednej kostce czekolady białej. Czekoladę przykrywamy drugą łyżką ciasta.

Muffinki pieczemy w 180 stopniach przez około 20 minut.

Smacznego!

Przepis pochodzi stąd:

http://kochamgary.blogspot.com/2011/11/piegowate-muffinki-z-rodzynkami-i-biaa.html

poniedziałek, 06 lutego 2012
Nalewka malinowa

Bardzo dobra nalewka, gdy jest sezon na maliny koniecznie trzeba ją zrobić.

wyspa smaku

Składniki:

  • 1kg malin
  • 1/2 l spirytusu
  • 1kg cukru
  • 1litr wody

Sposób wykonania:

Z cukru i gorącej wody sporządzić syrop. Maliny zalać wystudzonym syropem, dolać spirytus. Odstawić na 10 dni, po czym przecedzić i zlać do butelek.

Przepis mam ze strony: www. mojeprzepisy.pl

Smacznego!

Ajerkoniak

wyspa smaku

Przepis na ajerkoniak mam od rodziców. Często jest robiony przez w szczególności na święta.

Składniki:

  • 0,5 kostki masła
  • 1.5 szkl cukru pudru
  • 5 żółtek
  • 0,5 l wódki

Sposób wykonania:

Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na puch. Dodawać po jednej łyżce masła, po otrzymaniu jednolitej masy dodawać powili wódkę.

Smacznego!

 
1 , 2
O autorze
Tagi
kontakt: wyspa_smaku@wp.pl Chcesz schudnąć, to napisz prywatną wiadomość, lub "OK" pod dowolnym postem :) https://www.facebook.com/badzfitbybrzuszekznikl/ Przepisy na Wielkanoc
Durszlak.pl
zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne