piątek, 22 lutego 2013
Tort z kremem budyniowym i galaretką

Tort na roczek synka

wyspa smaku

Składniki:

Biszkopt jasny:

  • szklanka mąki
  • szklanka cukru
  • 5 jaj
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki octu

Biszkopt ciemny:

  • 3/4szklanka mąki
  • 1/4szkl kakao
  • szklanka cukru
  • 5 jaj
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki octu

Krem budyniowy:

  • 2 budynie śmietankowe bez cukru
  • 1 litr mleka
  • 1 szkl cukru pudru
  • 2 masła
  • spirytus

Dodatkowo:

  • Mocna herbata  lub kawa do nasączenia biszkoptów
  • 1 galaretka brzoskwiniowa
  • 1 dżem porzeczkowy
  • czekolada gorzka do dekoracji
  • biszkopty podłużne do dekoracji

Sposób wykonania:

Biszkopt jasny: białka ubić na sztywno, utrwalić na koniec wsypując cukier. W drugiej miseczce wymieszać żółtka razem z proszkiem do pieczenia i octem (powstanie pianka). Białka wymieszać delikatnie razem z masą żółtkową i przesianą mąką. Piec w 180 stopniach na złoty kolor. Ostudzony biszkopt przekroić na pół.

Biszkopt ciemny: robi się tak samo jak jasny tylko z dodatkiem kakao, które przesiewamy razem z mąką. Gotowy biszkopt przekroić na pół.

Biszkopty zwilżyć naparem z herbaty lub kawy.

Krem: Ugotować budyń bez cukru. Ostudzić. Masło rozetrzeć na puch razem z cukrem pudrem, dodawać po łyżce budyniu. Na koniec dodać trochę spirytusu do smaku. Krem podzielić na 4 części.

Rozpuścić galaretkę w 300ml wrzącej wody. Pozostawić do zastygnięcia. Gdy będzie gotowa pokroić w drobna kostkę.

Przełożenie:

I warstwa- Ciemny biszkopt posmarować 1/4 kremu, wierzch posypać połową galaretki

II warstwa- Jasny biszkopt posmarować dżemem porzeczkowym, a następnie 1/4 kremu

III warstwa- Ciemny biszkopt posmarować 1/4 kremu, wierzch posypać połową galaretki

IV warstwa- Jasny biszkopt posmarować z wierzchu cienko kremem, resztę kremu użyć do posmarowania boków.

Boki obłożyć podłużnymi biszkoptami, wierzch posypać tarta czekoladą.

Smacznego!

wyspa smaku

czwartek, 21 lutego 2013
Koktajl melonowo-ananasowy

U mnie koktajle zazwyczaj są z dodatkiem jogurtu naturalnego, ale śmiało można zastąpić go innym napojem mlecznym.

wyspa smaku

Składniki:

  • mały jogurt naturalny
  • pól melona żółtego
  • pół ananasa
  • ew. cukier do smaku

Sposób wykonania:

Wszystkie składniki zmiksować w blenderze.

Smacznego!

Tropic shake

Ekspresowo i smacznie. Shake'a można zrobić ze swoich ulubionych owoców i w niewiarygodnie szybki sposób mamy pyszny deser.

wyspa smaku

Składniki:

  • 1/2 melona żółtego
  • 1/2 papaji
  • 3 plastry ananasa
  • 200g truskawek
  • 200ml lodów śmietankowych
  • ew. cukier puder do smaku

Sposób wykonania:

Wszystkie składniki zmiksować w blenderze. Rozlać do szklanek i pić:)

Smacznego!

wyspa smaku

piątek, 08 lutego 2013
Schab w francuskiej łódce

Zapraszam do wypróbowania naprawdę pysznego mięska.

wyspa smaku

Składniki na 3 porcje:

  • 1 ciasto francuskie
  • 3 plastry schabu (ok. 450g)
  • 1 mała cebula
  • 1/4 papryki
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego Pudliszki
  • 1 łyżka keczupu Pudliszki
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 plastry sera żółtego
  • sól, pieprz
  • olej

 Sposób wykonania:

Schab rozbić, oprószyć solą i pieprzem, usmażyć. Ostudzić

Sporządzić sos: Cebulę drobno posiekać, paprykę drobno pokroić, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz majonez, przecier i keczup. Wszystko razem wymieszać.

 Ciasto francuskie podzielić na 3 prostokąty. Na każdy z nich dać porcję schabu i dwie łyżki sosu. Zawinąć brzegi ciasta by powstała łódka. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 25 minut. 10 minut przed końcem zapiekania na każdej porcji ułożyć plaster sera.

 Smacznego!

wyspa smaku

czwartek, 07 lutego 2013
Kotlety mielone faszerowane pieczarkami i oliwkami

Lubię kotleciki z mięsa mielonego pod różnymi postaciami. Dziś proponuję kotlety z nadzieniem z pieczarek, oliwek i sera. Polecam!

wyspa smaku

Składniki:

  • 500g mielonego mięsa
  • 1 jajko
  • bułka tarta (w zależności od wilgotności mięsa)+ do panierowania
  • cebula
  • pieprz, sól
  • 15dkg pieczarek
  • 10 oliwek
  • 5dag sera żółtego
  • olej



Sposób wykonania:

Pieczarki pokroić w kostkę, udusić. Doprawić solą i pieprzem. Ostudzić. Dodać do nich przekrojone na połowę oliwki i starty ser. Wymieszać

Cebulę drobno posiekać, podsmażyć na złoty kolor.Mięso połączyć z jajkiem, podsmażoną cebulą, dodać trochę bułki tartej oraz przyprawy. Mięso dobrze wymieszać. Podzielić na cztery części, każdą część rozpłaszczyć, na środek dać łyżkę farszu, uformować kotlet. Panierować w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju.

Smacznego!



Chili con carne

Chili con carne wywodzi się z kuchni meksykańskiej. W przygotowaniu tej potrawy wykorzystuje się mielone mięso wołowe, ja jednak użyłam mięsa wieprzowego i też jest pycha!

Jest wiele wariantów tego dania, jednak w każdym musi się znaleźć: fasola i mięso w sosie ostrym lub sosie chili. Mięso może być pokrojone w kostkę lub zmielone.

wyspa smaku

Składniki:

  • 500g mięsa mielonego wołowego (lub wieprzowego)
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • puszka fasoli czerwonej
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • przyprawy: papryka słodka i ostra, chili, sól, pieprz, cukier
  • szklanka bulionu 
  • olej

Przygotowanie:

Na oleju podsmażyć posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać mięso i chwilę razem smażyć. Gdy już będzie podsmażone, dodać  bulionu i koncentrat pomidorowy. Wymieszać i dusić pod przykryciem (ok. pół godziny). Na koniec dodać fasolę i chwilę razem dusić. Doprawić.

Podawać z ryżem lub tortillą.

Smacznego!

wyspa smaku



środa, 06 lutego 2013
Naleśniki z bananami

Uwielbiam połączenie naleśników, masła czekoladowego i bananów. Dziś w drugiej odsłonie:)

wyspa smaku

Składniki:

Ciasto naleśnikowe

  • 1szkl wody
  • 1szkl mleka
  • 2szkl mąki
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 2 łyżki oleju

Dodatkowo:

  • masło czekoladowe
  • 4 banany

Sposób wykonania:

Mąkę przesiać, dodać mleko, wodę, sól, jajka i olej. Wszystko razem zmiksować,odstawić na co najmniej 15 minut. Smażyć naleśniki.

Naleśniki smarować masłem czekoladowym, na środku ułożyć połowę banana i zwinąć.

Smacznego!

Mini pączki na serku homogenizowanym

Ten przepis jest naprawdę fantastyczny, nie dość że pączusie robi się szybko to są przepyszne! Super pomysł na Tłusty czwartek i na wykorzystanie nadmiaru serków w lodówce:) Polecam! Przepis pochodzi stąd.

wyspa smaku

Składniki na pełny duży talerz: 

  • 300 g serka homogenizowanego waniliowego
  • 3 jajka
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • olej do głębokiego smażenia

Dodatkowo:

drobny cukier do wypieków wymieszany ze zmielonym cynamonem (na 100 g cukru 2 łyżeczki cynamonu)

Sposób wykonania:

Serek wymieszać z jajkami (można roztrzepać rózgą kuchenną). Dodać przesianą mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sól. Dokładnie wymieszać widelcem. 

W szerokim i płaskim garnku rozgrzać olej do temperatury 175ºC. Niewielką łyżką nakładać porcje ciasta na rozgrzany olej, od czasu do czasu maczając ją w odłożonym oleju (by ciasto nie kleiło się do łyżki). Smażyć do złotego koloru.

Usmażone pączki odkładać na bibułkę do odsączenia. Jeszcze ciepłe obtoczyć w cynamonowym cukrze.

Smacznego!

wyspa smaku

 



sobota, 02 lutego 2013
Guacamole

Guacamole to bardzo szybka salsa z awokado wywodząca się z kuchni meksykańskiej. Owoc awokado zawiera wyjątkowo dużo tłuszczu- ok. 15%, dlatego jest bardzo kaloryczny. Tłuszcz znajdujący się w nim jest lekko strawny i bogaty w NNKT (niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe)- głownie kwas linolowy i linolenowy. Awokado bogate jest również w witaminy A, E, D oraz C i witaminy z grupy B, a także w składniki mineralne: wapń, żelazo i magnez. Ma działanie antyoksydacyjne i przeciwmiażdżycowe.

wyspa smaku

Składniki:

  • 2 średnie awokado
  • 1/2 posiekanej małej czerwonej cebuli
  • 1 pomidor, pozbawiony pestek, drobno posiekany
  • 1/4 papryki drobno pokrojonej
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 1/4szkl posiekanych liści świeżej kolendry

Sposób wykonania:

Zrób z awokado papkę. Dodaj pozostałe składniki. Sos pasuje do nachos, burritos i fajitas oraz do grzanek.

Smacznego!

Przepis pochodzi z książki: "Podróże kulinarne Kuchnia meksykańska". Wzbogaciłam oryginalny przepis o paprykę.

wyspa smaku

O autorze
Tagi
kontakt: wyspa_smaku@wp.pl Chcesz schudnąć, to napisz prywatną wiadomość, lub "OK" pod dowolnym postem :) https://www.facebook.com/badzfitbybrzuszekznikl/ Przepisy na Wielkanoc
Durszlak.pl
zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne