niedziela, 16 lutego 2014
Sałatka z granatem i fetą

Sałatka a la grecka z dodatkiem owocu granatu zasmakowała moim gościom :) Mam nadzieję, że i Wam przypadnie do gustu.

wyspa smaku

Składniki:

  • 1/2 kapusty pekińskiej
  • 1 papryka
  • oliwki
  • 1/2 owocu granatu
  • 1 op. sera feta
  • 2 pomidory
  • sos koperkowy knorr lub inny

Sposób wykonania:

Kapustę drobno posiekać, paprykę i pomidory pokroić w kostkę, oliwki poprzecinać na pół. Delikatnie wyciągnąć pestki z granatu. Ser feta pokroić w kostkę. Sos przygotować zgodnie z opisem na opakowaniu. Wszystkie składniki wymieszać  razem z sosem.

Smacznego!

sobota, 15 lutego 2014
Galaretka z golonki

Galaretka z nóżek, czy golonki to czasochłonna przystawka, dlatego tez rzadko gości na moim stole.  Ale czasem warto zrobić dla urozmaicenia.

 wyspa smaku

Składniki:

  • 2 golonki
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • mały seler
  • cebula
  • liść laurowy, ziele angielskie, sól,pieprz
  • puszka groszku

Sposób przygotowania:

Golonki umyć i zalać zimną wodą. Dodać sól, liść laurowy i ziele angielskie. Gotować wolno przez około 3-4 godziny. Na 45 minut przed końcem dodać warzywa. Golonki kończymy gotować, gdy mięso odchodzi od kości. Przecedzamy przez gęste sito wywar i ewentualnie doprawiamy go. Obieramy kości z mięsa. Mięso wraz ze skórą kroimy drobno (ja skóry tym razem nie dawałam). Wywar ostudzić. Zdjąć z wierzchu tłuszcz.

Pokrojone mięso i  pokrojoną w kostkę marchewkę oraz odcedzony groszek ułożyć w salaterkach lub układamy w na blaszce do ciasta i  zalewamy galaretą (mi wyszło 1,5l galarety). Galaretę studzimy do całkowitego zastygnięcia.

Smacznego!

wyspa smaku

środa, 12 lutego 2014
Jem ryby- recenzja

 

wyspa smaku

Autorka książki "Jem ryby"–Katarzyna Bieniek to mieszkanka Żabiego Kraju, który swym zasięgiem obejmuje gminy Dębowiec, Chybie, Goczałkowice Zdrój, Pawłowice, Skoczów, Strumień i Zebrzydowice. W swojej książce przekonuje nas, że ryby nie są dobre tylko „od święta”, ale że warto spożywać je znacznie częściej. Myślę, że każdy z nas z tym się zgodzi, bo przecież ryby to fantastyczne źródło pełnowartościowego białka, składników mineralnych tj. fosfor, potas, magnez oraz witamin z grupy B i witaminy D.

Głównym założeniem książki jest zachęcenie do sporządzania smakowitych potraw z ryb słodkowodnych tj. karp, sum, sandacz, pstrąg, okoń czy lin. Ta książka to zbiór babcinych starych przepisów-naprawdę pysznych.

W książce znajduje się 41 różnorodnych przepisów na dania z ryb słodkowodnych. Składniki potraw nie są zbyt wyszukane, a więc dostępne dla każdego. Receptura opisana jest w sposób prosty i przejrzysty. Książka  ma bardzo fajną formę – wykonana jest w kształcie ryby, ale w  dość małym formacie, w miękkiej oprawce. Plusem jest na pewno to, iż każda potrawa jest sfotografowana.  Z pewnością każdy znajdzie tu coś dla siebie. Jeśli szukacie pomysłu na dania z ryb to ta pozycja jest właśnie dla Was.

wyspa smaku

wyspa smaku

Tagi: ryba
14:14, precelia
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 10 lutego 2014
Sałatka brokułowa z pomidorami i groszkiem

Szybka sałatka. Polecam!

wyspa smaku

Składniki:

  • 1 brokuł
  • 2 duże pomidory
  • 1 por
  • 1/2 puszki groszku zielonego
  • majonez
  • sól, pieprz

Sposób wykonania:

Brokuł podzielić na różyczki i blanszować 10 min. Pomidory pokroić w kostkę lub w ósemki, por pokroić w półplastry. Groszek odsączyć z zalewy. Wszystkie składniki wymieszać razem z majonezem. Doprawić solą i pieprzem.

Smacznego!

wyspa smaku

niedziela, 09 lutego 2014
Pizza z szynką i pieczarkami

Dziś Dzień pizzy, więc i u mnie taki tematyczny wpis:) Podaję oryginalny przepis na sos oraz ciasto znaleziony u Edysi. Ja robiłam na dużej blaszce do ciasta, więc zmniejszyłam ilość mąki do 300g i proporcjonalnie pozostałe składniki ciasta i sosu.

wyspa smaku

Składniki:

Cisto- (na dwie pizze o średnicy ok. 30 cm):

  • 400 g mąki pszennej
  • 25 g świeżych drożdży
  • 250 ml letniej wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka oliwy + odrobina do posmarowania

Sos - (na dwie pizze o średnicy ok. 30 cm):

  • 230 g przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 ząbek czosnku, drobno pokrojony
  • ½ łyżeczki suszonego oregano
  • ½ łyżeczka suszonej bazylii
  • ¼ łyżeczki cukru
  • ½ łyżeczki soli
  • odrobina pieprzu

Dodatki - mogą być dowolne -wedle waszych upodobań, u mnie były takie:

  • 9 plastrów szynki
  • 10 dag pieczarek
  • 1 czerwona cebula
  • pól czerwonej papryki
  • 15 dag sera żółtego

Sposób wykonania:

Ciasto:Drożdże rozpuścić w letniej wodzie, dodać cukier.
Wszystkie składniki umieścić w misce i zagnieść (ja robię to mikserem).

Ciasto przełożyć do posmarowanej oliwą miski, odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce.

Po 30 minutach ponownie wyrobić
, podzielić na dwie części, każdą rozwałkować na placek o średnicy ok. 30 cm.

Sos: Wszystkie składniki sosu umieścić w garnuszku. Doprowadzić do wrzenia, następnie zmniejszyć ogień i gotować 10 minut, aż sos zgęstnieje. 

Ciasto posmarować sosem pomidorowym, ułożyć ulubione dodatki.

Dodatki: pieczarki i cebulę pokroić w plasterki, paprykę w paski, a ser zetrzeć na tarce.

Tak przygotowane formy z pizzą wstawić do piekarnika rozgrzanego do 220 st.C i piec przez 10-15 minut. 

Smacznego!

wyspa smaku

Tort czekoladowo-ajerkoniakowy

Tort urodzinowy mojego męża :)

wyspa smaku

Składniki:

Biszkopt ciemny x2:

  • 3/4szklanka mąki 
  • 1/4szkl kakao
  • szklanka cukru
  • 5 jaj
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki octu

Krem:

  • 6 jajek
  • 9 łyżek cukru
  • 3 masła
  • 1/2szkl ajerkoniaku
  • 2 łyżki masła czekoladowego

Dodatkowo:

  • napar z kawy

Sposób wykonania:

Biszkopt ciemny- Należy zrobić dwa takie biszkopty:

białka ubić na sztywno, utrwalić na koniec wsypując cukier. W drugiej miseczce wymieszać żółtka razem z proszkiem do pieczenia i octem (powstanie pianka). Białka wymieszać delikatnie razem z masą żółtkową oraz przesianą mąką i kakao. Piec w 180 stopniach na złoty kolor. Ostudzony biszkopt przekroić na pół.

Krem russel: Jajka ubić na parze razem z cukrem, ostudzić (muszą kilkakrotnie zwiększyć objętość, powstanie pianka). Masła rozetrzeć na puch. Masę jajeczną miksując połączyć z masłem. Podzielić na dwie części. Do jednej powoli wlewać ajerkoniak, a do drugiej części dodać masło czekoladowe.

Biszkopty nasączyć naparem z kawy. Układać kolejno: biszkopt, rozsmarować krem czekoladowy, biszkopt - krem ajerkoniakowy, biszkopt - krem czekoladowy, biszkopt - krem ajerkoniakowy. Dekorować wedle uznania.

Smacznego!

wyspa smaku

wyspa smaku

sobota, 08 lutego 2014
Sernik karmelowy z cynamonową nutą

Sernik wyśmienity. Od teraz ten sernik należy do moich ulubionych. To mój nr 1 razem z sernikiem gotowanym mojej babci :) Przepis pochodzi stąd

 wyspa smaku

Składniki (na foremkę o średnicy 18-20 cm):

Masa serowa:

  • 500 g sera (z wiaderka na serniki)
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki śmietanki 30 %
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 150 ml słodzonego zagęszczonego mleka o smaku karmelowym (np. takiego z tubki)
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 laski cynamonu

Spód:

  • 100 g ciastek (np. maślanych herbatników)
  • 30 g masła
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

Polewa:

  • 2/3 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 3 łyżki śmietany 30%
  • 1/3 łyżeczki cynamonu

 Technika wykonania:


Ser i jajka wyciągamy odpowiednio wcześniej z lodówki, aby miały temperaturę pokojową.

Śmietanę wlewamy do garnuszka, wkładamy do niej laski cynamonu i zagotowujemy na wolnym ogniu. Pozostawiamy do ostygnięcia, wyjmujemy cynamon i przecedzamy śmietankę przez sitko.


Ciastka kruszymy na piasek i łączymy z gorącym rozpuszczonym masłem, szybko łączymy składniki i wykładamy je na wyłożony papierem do pieczenia spód foremki. Wyrównujemy powierzchnię i dociskamy do spodu za pomocą łyżki. Wkładamy foremkę do lodówki na czas przygotowania masy serowej.


Na spód piekarnika wkładamy płaskie naczynie z wodą. Piekarnik włączamy i nastawiamy temperaturę pieczenia na 160 stopni C. 


Jajka ucieramy przez krótką chwilę mikserem, dodajemy ser, śmietanę, zagęszczone mleko (pozostawiając w tubce odrobinę), cukier puder i mąkę ziemniaczaną. Ucieramy do połączenia składników. Masę wylewamy na ciasteczkowy spód. Na wierzchu sernika robimy tzw. esy-floresy resztką zagęszczonego mleka z tubki.

Sernik pieczemy przez 55 minut. Po wyłączeniu piekarnika uchylamy lekko drzwiczki, sernik wyciągamy po 5 minutach. Studzimy go i oblewamy polewą czekoladową (wszystkie składniki polewy umieszczamy w naczyniu położonym na garnku z gotującą się wodą, mieszamy je dokładnie łyżką, polewa jest gotowa, kiedy ma gładką płynną konsystencję).

Wkładamy do lodówki, najlepiej smakuje po minimum kilku godzinach chłodzenia.

Smacznego!

wyspa smaku

wyspa smaku

piątek, 07 lutego 2014
Hreczniaki, czyli kotlety z kaszy gryczanej

Nazwa pochodzi od głównego składnika tych koletów- hreczka to po prostu kasza gryczana. Potrawa wywodzi się z Lubelszczyzny. Przepis pochodzi stąd. Wspaniale smakują z sosem pieczarkowym lub koperkowym .

wyspa smaku

Składniki:

  • 200g kaszy gryczanej
  • 200 g sera białego twarogowego
  • 1 duża cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 jajko
  • tarta bułka do obtoczenia
  • olej do smażenia

Sposób wykonania:

Kaszę gryczaną ugotować do miękkości. Na niedużej ilości oleju zrumienić obraną, drobno posiekaną cebulę wraz z obranym, drobno posiekanym czosnkiem. Ugotowaną kaszę wraz z cebulą przestudzić, by nie parzyła w dłonie. Dodać natkę pietruszki oraz przeciśnięty przez praskę biały ser. Doprawić do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Dodać jajko, wymieszać.

Jeśli masa jest za rzadka (to zależy od wilgotności twarogu), dodać trochę bułki tartej.
Z masy formować kotlety, obtaczać solidnie w bułce tartej, smażyć na oleju z obu stron na rumiano.

Przy odwracaniu kotletów na drugą stronę należy zachować ostrożność.

Smacznego!

 wyspa smaku

niedziela, 02 lutego 2014
Sernik adwokatowy

Uwielbiam serniki! A ten z adwokatem to bardzo przypadł mi do gustu. hmm ciekawe dlaczego ? :)Przepis pochodzi stąd

 wyspa smaku

Składniki:

SPÓD

  • 125 g ciasteczek w czekoladzie Degestive
  • 50 g masła 

SERNIK 

  • 550 g sera tłustego mielonego
  • 2 duże jajka 
  • 100 g zwykłego cukru 
  • 1 łyżka soku z cytryny 
  • 1 op. budyniu waniliowego, takiego na 1/2 l mleka 
  • 1 , 5 łyżeczki pasty waniliowej albo ziarenka z dużej laski wanilii 
  • 200 ml advokata 
  • do przybrania - kilka kostek gorzkiej czekolady
  •  wiórki kokosowe lub  z białej czekolady 


Sposób przygotowania:

SPÓD - ciastka wsypać do miski, rozgnieść je pałką i wymieszać z rozpuszczonym, przestudzonym masłem. Przełożyć do tortownicy średnicy 16-20cm cm wyłożonej papierem do pieczenia, ugnieść używając np. kubka. Odstawić foremkę do lodówki, na ok. 30 min..

SERNIK - do miski przełożyć ser, dodać cukier, budyń w proszku, wbić jajka i dobrze wymieszać. Dolać sok z cytryny i pastę waniliową. Dolać też likier jajeczny, wymieszać ponownie - cały czas łyżką, bez miksera, żeby nie napowietrzać masy - masa była dość rzadka, ale taka ma być. Przelać ją na zastygnięty spód.

Formę zabezpieczyć folią aluminiową, dwoma arkuszami, żeby od dołu nic nie wyciekło i nie dostała się do formy woda. Wstawić ją do większej formy, do której wlać gorącą wodą - tak na wysokość ok. 5 cm. Sernik piec ok. 1 godziny w temp. 150 st. C . Po godzinie sernik był jeszcze dość luźny, ale zostawiłam go do wystudzenia w wyłączonym piekarniku więc doszedł. Po ostygnięciu wstawiłam go do lodówki na kilka godzin. Wierzch polałam stopioną, gęstniejącą gorzką czekoladą . Można posypać wiórkami kokosowymi lub z białej czekolady.

Smacznego!

wyspa smaku

O autorze
Tagi
kontakt: wyspa_smaku@wp.pl Chcesz schudnąć, to napisz prywatną wiadomość, lub "OK" pod dowolnym postem :) https://www.facebook.com/badzfitbybrzuszekznikl/ Przepisy na Wielkanoc
Durszlak.pl
zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne