czwartek, 26 lutego 2015
Śledzie w sosie musztardowym

W sklepach można kupić śledzie w sosie musztardowym, kiedyś nam bardzo zasmakowały. Dlatego teraz robię je sama :)

wyspa smaku

Składniki:

  • 40dkg śledzi marynowanych
  • 1 cebula
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka  śmietany
  • 1 łyżka musztardy francuskiej
  • 1 łyżka musztardy zwykłej
  • 1 łyżeczka curry

Technika wykonania:

Śledzie i cebulę pokroić w kostkę. W miseczce wymieszać wszystkie pozostałe składniki: majonez, śmietanę, musztardy i curry. Śledzie wymieszać razem z sosem.

Smacznego!

wtorek, 24 lutego 2015
Zupa pomidorowa z soczewicą, papryką i kuskusem

W takie zimowe dni wspaniale smakuje ta zupa. Jest bardzo pożywna i rozgrzewająca :)

 wyspa smaku

Składniki:

  • 3 łyżki oleju
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 duża cebula
  • 4 łyżki czerwonej soczewicy
  • puszka krojonych pomidorów
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 2 papryki w różnych kolorach (czerwona i żółta)
  • 5 łyżek kuskusu
  • sól, pieprz, cukier, liść laurowy,
  • po 1/3 łyżeczki tymianku, oregano i ostrej mielonej papryki

 Technika wykonania:

Cebulę i czosnek posiekać, zeszklić na rozgrzanym oleju. Dodać paprykę, chwilę smażyć. Zalać bulionem, dodać przepłukaną na sicie soczewicę oraz pomidory i przyprawy. Gotować na małym ogniu przez około 15 minut, aż soczewica będzie miękka. Wtedy zdjąć z ognia, wsypać kuskus, wymieszać i odstawić pod przykryciem na kilka minut. Kiedy kuskus napęcznieje i będzie miękki zupę doprawić solą, pieprzem i cukrem.

Smacznego!

Przepis pochodzi stąd

wyspa smaku

niedziela, 22 lutego 2015
Puszyste racuchy z jabłkami
Dla wszystkich łasuchów mam pyszne racuchy :)

wyspa smaku

 

Składniki:

  • 1 jajko,
  • 3 łyżki cukru,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 szklanki  mąki,
  • 1 szklanka  mleka,
  • 1 duże jabłko,
  • cukier puder,
  • olej do smażenia

 Przygotowanie:

Jabłko obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w małą kostkę. Do miski wbijamy jajko, dodajemy cukier i ubijamy mikserem aż powstania puszysta masa. Następnie dodajemy na przemian mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mleko. Miksujemy do połączenia się składników. Dodajemy jabłko i mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej i wkładamy łyżką porcję ciasta, smażymy racuchy na wolnym ogniu na rumiano z obu stron. Podajemy posypane cukrem pudrem.

Smacznego!

Przepis pochodzi stąd.

wyspa smaku

wyspa smaku

sobota, 21 lutego 2015
Pieczona pierś kurczaka z musztardą francuską

To mięso czym byśmy nie doprawili to i tak będzie pyszne. Dziś propozycja mieszanki przypraw z musztardą francuską. Wyszło pysznie!

wyspa smaku

Składniki:

  • 1 podwójna pierś kurczaka
  • 2 łyżki oleju
  • sól
  • papryka słodka i ostra
  • czosnek granulowany
  • zioła prowansalskie
  • 2 łyżeczki musztardy francuskiej

Technika wykonania:

Mięso opłukać, osuszyć. Olej wraz z przyprawami i musztardą dobrze wymieszać. natrzeć mięso i wstawić do lodówki min. na godzinę.

Piec w temperaturze 220 stopni przez 15-20 minut.

Smacznego!

wyspa smaku

wyspa smaku

środa, 18 lutego 2015
Sałatka śledziowa

Nastał czas śledzika, więc i u mnie go nie może zabraknąć :)

wyspa smaku

Składniki:

  • cztery płaty śledziowe solone
  • 1 papryka
  • 1 jabłko
  • 1 cebula
  • majonez
  • pieprz

Technika wykonania:

Śledzie wymoczyć w wodzie, aby usunąć nadmiar soli. Następnie pokroić w kostkę.Paprykę, jabłko i cebulę również pokroić w kostkę. Wymieszać wszystkie składniki z majonezem. Doprawić pieprzem.

Smacznego!

wyspa smaku

sobota, 14 lutego 2015
Pieczona owsianka bananowo-serowa

Dziś mam pyszne i zdrowe płatki owsiane nie w formie tradycyjnej owsianki, ale pysznego ciacha :) Pieczona owsianka jest błyskawiczna w przygotowaniu i da nam energii na wiele godzin.

wyspa smaku

Składniki:

  • 1 dojrzały banan
  • 1 jajko
  • 125g twarogu w kostce
  • 3 łyżki cukru
  • 1 czubata łyżka masła orzechowego
  • 2 łyżki rodzynek
  • 1 łyżka czekoladowych groszków
  • 3/4 szklanki zwykłych płatków owsianych

Technika wykonania:

W pojemniku do blendera umieszczamy banana, twaróg, jajo, cukier i masło orzechowe. Miksujemy do połączenia.  Dodajemy płatki owsiane, rodzynki i mieszamy. Masę przekładamy do naczynia żaroodpornego o średnicy 18-20 cm lub małej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posypujemy czekoladowymi groszkami, spodem łyżki wciskamy je w ciasto. Owsiankę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 30 minut. Podajemy z ulubionymi dodatkami-np. jogurtem, owocami, miodem.

Smacznego!

Przepis pochodzi stąd

 wyspa smaku

wyspa smaku

piątek, 13 lutego 2015
Jajo sadzone w sercu z parówki

Już jutro Walentynki, dlatego mam propozycję walentynkowego śniadania :)

wyspa smaku

Składniki:

  • 1 parówka
  • 1jajo
  • sól
  • 1 łyżka masła

Technika wykonania:

Parówkę przekroić na pół, ale nie docinając do końca. Wywinąć na zewnątrz tak by powstało serce, koniec spiąć wykałaczką. Masło stopić na patelni, obsmażyć parówkę z jednej strony, obrócić i wbić jajo, posilić. Parówkę docisnąć do dna patelni, by jajo nie wypłynęło na boki. Smażyć do momentu ścięcia się jajka. Wyjąć wykałaczkę.

Smacznego!

wyspa smaku

wyspa smaku

Tagi: jaja
10:10, precelia , Śniadanie
Link Komentarze (1) »
czwartek, 12 lutego 2015
Pieczona pierś z kurczaka

Ostatnio staram się aby w mojej kuchni gościło mniej mięs smażonych.Smażony kotlet schabowy, czy pierś z kurczaka są szybkie w przygotowaniu i smaczne, ale też bardzo kaloryczne. Dlatego mam dziś dla Was przepis na szybką i pyszną pieczoną pierś z kurczaka. Jej przygotowanie naprawdę nie zajmuje dużo czasu :)

wyspa smaku

Składniki:

  • 1podwójna pierś z kurczaka
  • 2 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz
  • papryka
  • majeranek
  • czosnek

Technika wykonania:

Mięso opłukać, osuszyć. Olej wymieszać z przyprawami, natrzeć mięso z obu stron. Mięso wstawić do lodówki na godzinę (jak nie ma czasu to można pominąć).

Piec 15-20 minut w 220 stopniach.

Smacznego!

wyspa smaku

wyspa smaku

środa, 11 lutego 2015
Karnawałowe ciasta smażone. Rozetki

Karnawał jeszcze trwa, już jutro Tłusty Czwartek, a więc czas by trochę zaszaleć i w kuchni :) Te ciasteczka przypominają trochę faworki, ich smażenie zajmuje dość sporo czasu, ale warto się pokusić o ich zrobienie.Przepis pochodzi stąd.

 wyspa smaku

Składniki (na około 60 ciastek):

  • 2 jajka
  • 1,5 łyżeczki cukru pudru
  • 1 szklanka (250 ml) mleka
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Dodatkowo:

  • olej do smażenia
  • cukier puder

Technika wykonania:

Wszystkie składniki zmiksować na gładkie ciasto w blenderze. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstego ciasta naleśnikowego. Przykryć i wstawić do lodówki na 60 minut.

W głębokim garnku mocno rozgrzać olej. Włożyć foremkę do robienia ciastek (postawić ją w garnku rączką do góry). Podgrzewać kilka minut. Nagrzaną foremkę szybko moczyć w cieście tak, żeby nie zalać jej górnej krawędzi, bo usmażone ciastko oblepi foremkę i nie da się go zdjąć bez jego połamania. Foremka ma odpowiednią temperaturę jeśli po włożeniu jej do ciasta usłyszycie syknięcie. Foremkę z ciastem natychmiast przenieść do rozgrzanego oleju i smażyć przez około 25-30 sekund, aż ładnie się zarumieni (kiedy usmażycie pierwsze ciastko możecie nieco zmniejszyć ogień).

Usmażone ciasto przy pomocy widelca delikatnie zepchnąć na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, żeby odsączyć je z tłuszczu. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Najlepiej smakują, kiedy są jeszcze ciepłe.

Smacznego!

 wyspa smaku



poniedziałek, 02 lutego 2015
Sałatka z cieciorką

To jedna z sałatek, którą można zapakować do pudełka i zabrać ze sobą do pracy. To wspaniały , wartościowy posiłek. Polecam!

wyspa smaku

Składniki:

  • 1/4 kapusty pekińskiej
  • 1/2 puszki cieciorki
  • 1/2 papryki
  • 1/2 pora
  • 12 oliwek
  • 1/4 sera feta
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • sól, pieprz

Technika wykonania:

Kapustę pokroić drobno, paprykę pokroić w kostkę, fetę pokruszyć, oliwki przekroić na pół. Olej i ocet wymieszać razem z przyprawami. Wszystkie składniki sałatki wymieszać razem.

Smacznego!

wyspa smaku

 
1 , 2
O autorze
Tagi
kontakt: wyspa_smaku@wp.pl Chcesz schudnąć, to napisz prywatną wiadomość, lub "OK" pod dowolnym postem :) https://www.facebook.com/badzfitbybrzuszekznikl/ Przepisy na Wielkanoc
Durszlak.pl
zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne