poniedziałek, 29 lutego 2016
Krem z dyni z mlekiem kokosowym

W zimowe dni szukamy czegoś co nas rozgrzeje, więc ta zupa nadaje się idealnie :)  Mi przygotowanie jej zajęło 15 minut :) Więc w krótkim czasie możemy mieć pyszną, aromatyczną zupę. 

Wykorzystałam znaleziony w mojej spiżarce słoik puree z dyni, w sezonie można po prostu upiec lub ugotować dynię i zmiksować blenderem :)

IMG_0472

Składniki:

  • 0,5kg puree z dyni
  • 300ml bulionu
  • 200ml mleczka kokosowego (pół puszki )
  • cebula
  • 1-2 ząbki czosnku
  • imbir
  • gałka muszkatołowa
  • cynamon
  • sól
  • chili
  • 2 łyżki oleju

Technika wykonania:

Cebulę obrać, posiekać i podsmażyć na oleju.Po chwili dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, chwilę smażyć razem.  Wlać bulion i puree z dyni, zagotować. Dodać mleczko kokosowe i doprawić: solą, chili, imbirem, gałką i cynamonem. Wszystko razem zmiksować blenderem.

Podawać z grzankami.

Smacznego!

IMG_04711

IMG_0462

 

piątek, 26 lutego 2016
Placki bananowo-twarogowe

Kolejne placuszki do kolekcji :)

IMG_0111

Składniki na około 12 sztuk:

  • 250g twarogu w kostce
  • 2 dojrzałe banany
  • 2 jaja
  • 5-6 łyżek mąki orkiszowej
  • 2łyżki cukru (lub ksylitolu)
  • olej do smażenia

Technika wykonania:

W misce umieścić twaróg, pokrojone banany, jaja i cukier, wszystko razem zmiksować blenderem. Dodać mąkę i dokładnie wymieszać łyżką.

Na patelnię wlać niewielką ilość tłuszczu, łyżką kłaść ciasto i smażyć placku na rumiano z dwóch stron.

Smacznego!

Przepis pochodzi stąd

 IMG_01081

IMG_01073

czwartek, 25 lutego 2016
Pudding chia z malinami

Chia, czyli szałwia hiszpańska to maleńkie nasiona, które po namoczeniu w mleku, soku czy w wodzie zwiększają swoją obecność. Obecnie głównie jest hodowana w Gwatemali i Meksyku. Dzięki swoim właściwościom jest coraz bardziej ceniona i popularna. Chia - z łacińskiego znaczy "uzdrawiać",  należy do produktów superfood, czyli najzdrowszych produktów na świecie, a zatem szczególnie zdrowych dla naszego organizmu.  To wszystko dzięki obecności wielu witamin (B1, B3, E), składników mineralnych (wapń, żelazo, magnez,selen), kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6 oraz dużą zawartość antyoksydantów. Nasiona wykorzystywane są nie tylko w tego typu puddingach, ale również jako dodatek do surówek czy pieczywa. Jak widać warto mieć w swojej szafce paczkę tych magicznych nasionek :)

IMG_0517

Składniki:

  • 2 łyżki nasion chia
  • 200ml mleka
  • 100g malin
  • 1 łyżeczka słodkiego kakao
  • 1 łyżeczka płatków migdałowych

Technika wykonania:

Mleko wymieszać z kakao, dodać nasiona chia wymieszać, odstawić na chwilę, po czym  zamieszać ponownie. Odstawić na kilka godzin lub na noc do lodówki.

Maliny zmiksować blenderem.

Do szklanki lub pucharka, czy słoika włożyć połowę nasion chia, następnie połowę malin, znowu chia i resztę malin. Posypać migdałami.

Smacznego!

IMG_0506

IMG_0511

środa, 24 lutego 2016
Pieczony łosoś z masłem czosnkowym

Łososia w takiej formie uwielbia cała moja rodzina :) Polecam!

IMG_00981

Składniki na 2 porcje:

  • 300g łososia
  • sól
  • pieprz ziołowy
  • czosnek granulowany
  • łyżka oleju
  • 50g masła
  • 1 ząbek czosnku

Technika wykonania:

Łososia opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem. Natrzeć solą, pieprzem ziołowym, czosnkiem,po czym skropić olejem. Piec w piekarniku około 25minut.

Masło utrzeć z przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku, doprawić solą. Zawinąć w folię spożywczą tak by powstał wałek, schłodzić w lodówce.

Na upieczoną rybę położyć plaster masła czosnkowego.

Smacznego!

IMG_0102

IMG_0099

Tagi: ryba
08:43, precelia , Drugie danie
Link Komentarze (2) »
wtorek, 23 lutego 2016
Zapiekanka tortellini z mięsem mielonym i pieczarkami

Zapraszam na drugą zapiekankę z tortellini :) Pierwszą  z brokułem znajdziecie tutaj :)

IMG_0053

Składniki:

  • 1op. tortellini z szynką
  • 500g pieczarek
  • 500g mięsa mielonego
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • sól, pieprz
  • oregano, bazyliia
  • 150g sera żółtego

Technika wykonania:

Tortellini ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Pieczarki pokroić w plastry i udusić. Doprawić solą i pieprzem.

Mięso podsmażyć,dodać pomidory i dusić razem aż odparuje nieco woda. Doprawić solą, pieprzem, bazylią i oregano. Ser zetrzeć na tarce.

Ułożyć warstwami:tortellini,  pieczarki, mięso, a wierzch posypać serem.

Zapiec pół godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Smacznego!

 IMG_0058

IMG_00611

poniedziałek, 22 lutego 2016
Koktalj bananowo-szpinakowy

Zielono mi :) Zapraszam na zdrowy i smaczny podwieczorek

IMG_01162

Składniki:

  • 1 mały jogurt naturalny
  • 1 banan
  • ok 50g (garść) szpinaku

Technika wykonania:

Wszystkie składniki zmiksować blenderem i gotowe ! :)

Smacznego!

IMG_0115

IMG_0122

niedziela, 21 lutego 2016
Sałatka kalafiorowa z szynką i koperkiem

Świetna sałatka na imprezy. Polecam :)

IMG_0044

Składniki:

  • 300g kalafiora
  • 100g szynki
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 1/2 pęczka koperku
  • 2 łyżki jogurtu typu greckiego
  • 1 łyżka śmietany
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz

Technika wykonania:

Kalafior podzielić na małe różyczki i gotować we wrzącej wodzie około 15 minut, ma być al dente.Ostudzić. Szynkę pokroić w kostkę, koperek posiekać, kukurydzę odsączyć.

W miseczce wymieszać jogurt, śmietanę, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz.

Wszystkie składniki wymieszać z sosem.

Smacznego!

IMG_00493

IMG_0050

 

sobota, 20 lutego 2016
Kotlety mielone z kaszą jaglaną

Kotlety z kaszą pojawiły już się na blogu - Kotlety mielone z kuskusem i marchewką.  Tym razem też wariacja z kaszą, ale jaglaną. Muszę przyznać, że wolę kotlety z dodatkiem kaszy niż te tradycyjne, gdyż są one bardziej delikatne, wilgotne i miękkie, a w smaku obłędne  :) A ta kasza jest bardzo wartosiowa i należy do artykułów z grupy superfood.

 IMG_0750

Składniki:

  • 500g mięsa mielonego wieprzowego
  • 50g kaszy jaglanej
  • 2 jaja
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • pęczek koperku
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 2 łyżeczki ziół dalmatyńskich
  • sól, pieprz
  • olej
  • bułka tarta

Technika wykonania:

Kaszę opłukać i ugotować na sypko około 13-15 minut (2 razy więcej wody niż kaszy). Ostudzić

Cebulę obrać, drobno posiekać i zeszklić na dwóch łyżkach oleju. Koperek drobno posiekać.

Do mięsa dodać ostudzoną kaszę, jaja, podsmażoną cebulę, koperek oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Wszystko razem dobrze wymieszać. Jeśli masa jest dość mokra to dodać trochę bułki tartej. Formować owalne lub okrągłe kotlety. Panierować w bułce tartej. Usmażyć.

Smacznego!

Szeroki wybór superfood można znaleźć w sklepie internetowym: www.sklepagnex.pl

IMG_0746

IMG_0757


 

piątek, 19 lutego 2016
Chałka

Chałkę uwielbiam! Dla mnie może być tylko z masłem, nic więcej mi nie potrzeba:) To moje smaki dzieciństwa :) Polecam również Chałkę wg Agnieszki Kręglickiej.

IMG_00652

 

Składniki (na 1 chałkę):

  • 500 g mąki pszennej 
  • 25 g drożdży świeżych
  • 125 ml mleka 
  • 1 jajko 
  • 1 żółtko 
  • 100 g masła 
  • 50 g szklanki cukru + 1 opakowanie cukru waniliowego
  • szczypta soli 
+ białko z ww. jajka

na kruszonkę: 
  • 1/4 szklanki mąki pszennej 
  • 2 łyżki cukru 
  • 2 łyżki masła 

Technika wykonania:
Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku z łyżeczką cukru i mąki, odstawiamy na 20 min, aż "ruszą".
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy rozpuszczone masło, jajko i żółtko oraz cukier, cukier waniliowy i sól. Wyrabiamy ciasto, aż będzie elastyczne i będzie odstawać od ręki. Odstawiamy do wyrośnięcia na 60 min.
Gdy ciasto podwoi objętość, ponownie wyrabiamy. Dzielimy na sześ
ć części, formujemy wałki i splatamy z nich warkocz. Końcówki warkocza podwijamy pod spód. Odstawiamy do wyrośnięcia na 30 min. 

W internecie znaleźć można wiele filmów pokazujących w prosty sposób, jak spleść chałkę z 6 wałeczków. 
Zagniatamy składniki kruszonki. Chałkę smarujemy lekko roztrzepanym białkiem, posypujemy kruszonką (można kruszyć ją w palcach lub zetrzeć na tarce - w tym celu podczas ostatniego wyrastania chałki ciasto na kruszonkę powinno się chłodzić w lodówce.)
Piec ok. 30 minut w 190°C. Studzić na kratce, by równomiernie odparowała.
 
Smacznego!
Przepis pochodzi stąd
 
IMG_00632
 
 
czwartek, 18 lutego 2016
Sałatka z kurczakiem i rukolą

Jeśli zostanie Wam kotlet z  obiadu to możecie go wykorzystać w sałatce :)

IMG_00161

Składniki:

  • 30g rukoli
  • 1 kotlet z piersi kurczaka (może być z obiadu)
  • 1/4 papryki
  • 5 pomidorków koktajlowych
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól, pieprz

Technika wykonania:

Kotlet pokroić w paseczki, paprykę w paseczki lub kostkę, pomidorki przekroić na pół.

Z oleju, soku z cytrynu i przypraw zrobić sos.

Na talerzu rozłożyć rukolę, a na niej kawałki kotleta, paprykę i pomidory. Polać sosem.

Smacznego!

IMG_0017

 
1 , 2 , 3
O autorze
Tagi
kontakt: wyspa_smaku@wp.pl Chcesz schudnąć, to napisz prywatną wiadomość, lub "OK" pod dowolnym postem :) https://www.facebook.com/badzfitbybrzuszekznikl/ Przepisy na Wielkanoc
Durszlak.pl
zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne