piątek, 23 listopada 2012
Tartinki z twarożkiem i salami

Tartinki to malutkie dekoracyjne kanapeczki idealne na przyjęcie.

wyspa smaku

Składniki:

  • bułka kanapkowa
  • masło
  • 250g twarogu
  • 1 łyżka śmietany
  • 5 rzodkiewek
  • sól, pieprz
  • sałata
  • salami
  • papryka
  • natka pietruszki

Sposób wykonania:

Z bułki wykrawamy dużą foremką kółka. Smarujemy masłem. Układamy ładnie kawałek liścia sałaty. Twaróg łączymy ze śmietaną, startą rzodkiewką oraz doprawiamy solą i pieprzem. Twarożek przekładamy do szprycy i za jej pomocą wyciskamy serek na sałatę. (Nie miałam odpowiedniej końcówki, więc nałożyłam łyżeczką). Plastry salami nacinamy i zwijamy, paprykę kroimy w paseczki, następnie układamy na twarożku. Dekorujemy kanapkę pietruszką.

Smacznego!

wyspa smaku

czwartek, 22 listopada 2012
Serowe kulki

Smaczna i szybka przekąska. Przepis pochodzi stąd.

wyspa smaku

Składniki:

  • 250g sera feta (żeby nie był zbyt słony)
  • 250g twarożku
  • 300g startego żółtego sera
  • pieprz

do obtoczenia:

  • 2 - 3 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki
  • 4 - 5 łyżek posiekanych dowolnych świeżych ziół
  • 2 - 3 łyżki posiekanych lub zmielonych orzechów włoskich

Sposób wykonania:

Pokruszyć fetę do miski. Dodać twarożek oraz starty żółty ser. Popieprzyć i wyrobić wszystko na jednolitą masę.  Z masy formować kulki trochę mniejsze niż orzech włoski. Część kulek obtoczyć w posiekanych ziołach, część w słodkiej papryce, a jeszcze część w zmielonych lub posiekanych orzechach.

Smacznego!

środa, 21 listopada 2012
Koktajl sałatkowy z krewetkami

Lubię krewetki choć bardzo rzadko goszczą na moim stole. Przepis na ten koktajl znalazłam tutaj. Przepis podaję z moimi zmianami.

wyspa smaku

Składniki na 4 porcje:

  • mix sałat
  • 16 krewetek tiger
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz, chili w proszku
  • 20 oliwek zielonych z papryką
  • 2 pomidory
  • mały zielony ogórek
  • 1 czerwona cebula
  • 4 łyżeczki jogurtu naturalnego
  • pół cytryny

Sposób wykonania:

Krewetki rozmrozić z glazury chwilę w zimnej wodzie. Na dno pucharka włożyć garść sałat. Pomidory sparzyć wodą, obrać ze skórki, usunąć miąższ, pokroić na kostkę. Ogórka umyć, pokroić na kosteczkę ze skórką, cebulkę pokroić na drobno. Wymieszać wszystko w misce, dodać sól i pieprz, wyłożyć do kieliszków. Dodać oliwki. Krewetki osuszyć, podsmażyć po 2-3 min z każdej strony na oliwie. Dodać sól, posypać chili, wyłożyć do kieliszków. Dodać do każdego po łyżeczce jogurtu, można przybrać cząstką cytryny.

Zamiast krewetek tiger można użyć małych koktajlowych. Można także dodać czerwoną paprykę, a oliwki zielone zastąpić czarnymi dla większego kontrastu kolorów.

Smacznego!

wyspa smaku

piątek, 09 listopada 2012
Zapiekanka makaronowa z szynką i pieczarkami z sekiem mascarpone

Pyszna i prosta zapiekanka. Polecam!

wyspa smaku

Składniki:

  • 1op. makaronu- kolorowe rurki
  • 0,5kg pieczarek
  • 2 cebule
  • 30dag wędliny
  • 2 papryki
  • serek mascarpone
  • 15dag sera żółtego
  • sól, pieprzem

Sposób wykonania:

Makaron ugotować al dente. Pieczarki pokroić w plasterki i podsmażyć. Cebulę pokroić w piórka i podsmażyć na oleju na złoty kolor. Dodać pokrojoną w paseczki paprykę. Chwilę razem smażyć. Wędlinę pokroić w kostkę. Wszystkie te składniki wymieszać razem z serkiem mascarpone i przyprawami. Włożyć do naczynia żaroodpornego, posypać tartym serem i zapiec w piekarniku około pół godziny w 180 stopniach.

Smacznego!

środa, 07 listopada 2012
Muffinki staniczki

Te muffiny można przygotować ze swojego ulubionego przepisu, a następnie udekorować jako staniczki:) Ja wykorzystałam taki oto przepis.

wyspa smaku

Składniki:

  • 2szkl mąki pszennej
  • 1szkl cukru
  • 1 łyżeczka sody
  • 1łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 1szkl mleka
  • 1/2szkl oleju

Sposób wykonania:

W jednym naczyniu wymieszać składniki suche: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę i 70g groszków czekoladowych. W drugim naczyniu wymieszać składniki mokre. Składniki mokre łączymy z suchymi, krótko mieszając. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, do każdej nałożyć ciasta do 3/4 wysokości. Muffinki posypać resztą groszków czekoladowych. Piec przez około 20-25 minut w 180 stopniach.

Dekorować lukrem plastycznym.

Smacznego!

wyspa smaku

wyspa smaku

07:54, precelia
Link Komentarze (3) »
O autorze
Tagi
kontakt: wyspa_smaku@wp.pl Chcesz schudnąć, to napisz prywatną wiadomość, lub "OK" pod dowolnym postem :) https://www.facebook.com/badzfitbybrzuszekznikl/ Przepisy na Wielkanoc
Durszlak.pl
zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne