wtorek, 25 listopada 2014
Karczek pieczony z ziemniakami

Bardzo dobry karczek pieczony razem z ziemniakami.

wyspa smaku

Składniki:

  • 4 plastry karczku
  • sól
  • przyprawa do gyrosa
  • papryka słodka
  • czosnek granulowany

Marynata:

  • 3 łyżki keczupu
  • 2 łyżki musztardy
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • 4 łyżki oleju
  • 1 cebula
  • natka pietruszki

Ziemniaki:

  • 1 kg ziemniaków
  • sól
  • papryka słodka
  • majeranek
  • przyprawa do gyrosa
  • 5 łyżek oleju

Technika wykonania:

Karczek rozgniatamy w dłoniach,oprószamy przyprawami.Wszystkie składniki marynaty mieszamy ze sobą,dodajemy pokrojona drobniutko cebulkę i natkę pietruszki-mieszamy.Marynata smarujemy plastry karczku-odstawiamy do lodówki na kilka godzin.

Ziemniaki obieramy,kroimy na mniejsze kawałki.Posypujemy przyprawami i polewamy olejem-mieszamy.
Na blaszce lub w naczyniu żaroodpornym układamy ziemniaczki z jednej strony, a obok nich karczek.(Można również ułożyć karczek na ziemniaczkach)Pieczemy ok 60 minut,często polewając karczek i ziemniaczki sosem który się wytworzy w czasie pieczenia..

Smacznego!

Przepis pochodzi stąd.

wyspa smaku

sobota, 22 listopada 2014
Karczek pieczony z cebulą i pieczarkami

Zapraszam na pieczony karczek :)

wyspa smaku

 

Składniki na 4 porcje:

  • 60dkg karczku
  • 25dag pieczarek
  • 3 cebule
  • keczup
  • sól, pieprz
  • magga

Technika wykonania:

Plastry karczku rozbijamy delikatnie. Ważne aby nie były zbyt cienkie. Rozbite plastry karczku oprószamy pieprzem i solą oraz nacieramy przyprawą w płynie. Najlepiej od razu po natarciu mięsa ułożyć je w brytfance i podlać jeszcze przyprawą.
Na mięsie układamy cebulę pokrojoną w talarki. Tak aby dokładnie przykryła mięso. Natomiast na cebuli układamy pokrojone w plastry pieczarki. Też mają przykryć wszystko. Całość natomiast przykrywamy ketchupem. Może być pikantny lub łagodny.
Tak przygotowaną potrawę umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Pieczemy 60 minut !

Smacznego!

Oryginalny przepis pochodzi stąd

wyspa smaku

wyspa smaku

środa, 19 listopada 2014
Placuszki z czekoladą

Mój synek bardzo lubi różnego rodzaju placuszki,dlatego teraz częściej pojawiają się i tutaj:)

wyspa smaku

Składniki:

  • 1,5szkl mąki
  • 0,5szkl wody
  • 0,5szkl mleka
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 30g czekolady (kropelek czekoladowych)

Technika wykonania:

Wszystkie składniki oprócz czekolady zmiksować razem, ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany. Wsypać posiekaną czekoladę lub kropelki czekoladowe, wymieszać łyżką. Smażyć na niewielkiej ilości oleju. Posypać cukrem pudrem.

Smacznego!

wyspa smaku

poniedziałek, 10 listopada 2014
Jabłka w cieście

Smaczny, prosty deser. Kochają go i dzieci i dorośli.

wyspa smaku

Składniki:

  • 300g jabłek
  • 150g mąki
  • 1 jajko
  • 100ml mleka lub wody
  • cukier puder
  • tłuszcz do smażenia

Technika wykonania:

Z mąki, jaja i mleka sporządzić gęste ciasto naleśnikowe.

Jabłka obrać, wydrążyć gniazdo nasienne, opłukać i pokroić na krążki.

Krążki jabłka zanurzać w cieście i smażyć na głębokim tłuszczu.

Podawać posypane cukrem pudrem bezpośrednio po usmażeniu.

Smacznego!

wyspa smaku

Tagi: jabłka
08:18, precelia , Desery
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 02 listopada 2014
Napoleonka na krakersach

Ciasto jest naprawdę szybkie, a do tego bardzo dobre. Krakersy idealnie tutaj pasują.Jeśli nie macie zbyt dużo czasu na robienie ciast, to ta propozycja jest idealna. Przepis pochodzi stąd.

wyspa smaku

 Składniki:

  • 1250 ml mleka
  • 4 jajka
  • 6 czubatych łyżek mąki pszennej
  • 6 czubatych łyżek mąki ziemniaczanej
  • budyń waniliowy bez cukru
  • ziarenka z laski wanilii
  • 150g cukru
  • łyżka cukru z prawdziwą wanilią
  • 130g masła
  • ok. 200-220g słonych krakersów (zużyłam niewiele ponad paczkę 180g)

Technika wykonania:

W garnku zagotować litr mleka z masłem, cukrem. Laskę wanilii rozkroić wzdłuż i wyskrobać ziarenka. Dodać do mleka, razem z laską.

Pozostałe mleko zmiksować z jajkami, budyniem i mąkami. (Tuż przed wlaniem mieszanki wyjąć laskę wanilii!!). Na gotujące się mleko wlać mieszankę z jajek i mąki i ugotować budyń. Należy dokładnie i energicznie mieszać, aby budyń się nie przypalił i nie powstały grudki. Gotować kilka minut.

Blaszkę o wymiarach 25x30cm wyłożyć papierem do pieczenia lub folią aluminiową (polecam folię, bo lepiej przylega do blaszki). Na dno blaszki wyłożyć krakersy, ściśle jeden przy drugim. Wylać gorący budy i przykryć drugą warstwą krakersów. Zostawić do ostygnięcia i schłodzić w lodówce.

Przed podaniem wyjąć ciasto ok 20 – 30 minut wcześniej, jest bardziej miękkie i kremowe. Obficie posypać cukrem pudrem.

Smacznego!

wyspa smaku

08:35, precelia
Link Komentarze (1) »
O autorze
Tagi
kontakt: wyspa_smaku@wp.pl Chcesz schudnąć, to napisz prywatną wiadomość, lub "OK" pod dowolnym postem :) https://www.facebook.com/badzfitbybrzuszekznikl/ Przepisy na Wielkanoc
Durszlak.pl
zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne