poniedziałek, 30 listopada 2015
Królik pieczony

Królik rzadko gości na naszym stole, ale zawsze w tej wersji :) Taki  nam smakuje najbardziej.

IMG_0314

Składniki:

  • królik
  • sól
  • pieprz
  • papryka ostra i słodka
  • kminek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • olej
  • woda

Technika wykonania:

Królika opłukać, osuszyć i natrzeć przyprawami. Odstawić na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

Cebulę obrać i przekroić na ćwiartki.

Do naczynia żaroodpornego wlać niewielką ilość oleju i włożyć królika razem z cebulą. Podlać wodą. Naczynie żaroodporne przykryć pokrywką.

Piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 2 godziny (do momentu gdy mięso odchodzi od kości ).

Jeśli chcecie pyszny sosik, to wystarczy królika wyjąć z powstałego sosu i zblendować go, by cebula się rozdrobniła.

Smacznego!

IMG_03141

piątek, 27 listopada 2015
Pudding z chia, bananami i kiwi

Taki pudding to świetna propozycja na śniadanie lub deser.  Dzięki takiemu posiłkowi dostarczymy do organizmu wiele cennych składników. Jego wykonanie jest bardzo proste, a najlepiej przygotować sobie go wieczorem by rano móc się cieszyć jego smakiem :) Przygotowując go rano do pracy lub szkoły, będziemy mieli wspaniałe drugie śniadanie.

IMG_02751

 

Składniki:

  • 2 łyżki nasion chia
  • 200ml mleka
  • 1/2 banana
  • 1 kiwi

Technika wykonania:

Do miseczki lub kubka wsyp nasiona chia i zalej mlekiem. Wymieszaj i odstaw na 10 minut. Po tym czasie ponownie wymieszaj nasiona, by nie powstały grudki i wstaw do lodówka na minimum 3-5godzin, a najlepiej na całą noc.

Na dno wysokiej szklanki (słoika) włóż kawałki banana i rozgnieć je widelcem. Na banany należy przełożyć nasiona chia, a na wierzch wyłożyć kiwi pokrojone w drobną kostkę.

Smacznego!

IMG_0265

IMG_0280

wtorek, 24 listopada 2015
Murzynek

Pamiętam ten murzynek z czasów dzieciństwa, bardzo go lubiłam szczególnie za polewę :)

IMG_0215

Składniki: (blacha 25x30 cm)

  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 2 szklanki cukru
  • kostka masła
  • 4 jajka 
  • 1/2 szklanki wody
  • 3 kopiate łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • opakowanie cukru wanilinowego

Technika wykonania:

Masło, cukier, wodę i kakao rozpuścić w garnku na małym ogniu, aż składniki się połączą. Z powstałej masy odlać pół szklanki i odstawić. Do ostudzonej masy z garnka dodawać po troszku żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cukrem wanilinowym, całość zmiksować do połączenia się składników. Białka ubić na sztywno i na końcu delikatnie połączyć je z ciastem. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać na nią ciasto i piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni C przez 45 minut do suchego patyczka.
Na jeszcze ciepłe ciasto rozprowadzić odłożoną w szklance masę, która po wystygnięciu utworzy lukier.

Smacznego!

Przepis pochodzi stąd

IMG_0207

IMG_0219

IMG_0223

poniedziałek, 23 listopada 2015
Pudding z chia z musem brzoskwiniowym

W końcu w mojej kuchni zagościły te maleńkie, zdrowe nasiona :) Szałwia hiszpańska jest bogatym źródłem białka, kwasów omega-3 i omega-6 oraz wapnia, magnezu, żelaza i wielu witamin.To samo zdrowie, które może być wspaniałą propozycją na śniadanie i na deser.

IMG_0234

Składniki:

  • 2 łyżki nasion chia
  • 3/4szkl mleka
  • 3 połówki brzoskwiń (u mnie z puszki)

Technika wykonania:

Do kubka wsyp nasiona chia i zalej mlekiem. Wymieszaj i odstaw na 10 minut. Po tym czasie ponownie wymieszaj nasiona i wstaw do lodówka na minimum 3-5godzin, a najlepiej na całą noc.

Brzoskwinie zblenduj. Rozdrobnione owoce wyłóż na wierzch puddingu.

Smacznego!

 IMG_0235

IMG_0229

czwartek, 19 listopada 2015
Piernik staropolski

Ciasto na ten piernik dobrze jest zagnieść na 6 tygodni przed świętami, ale jeśli ktoś zapomni zrobić go tak wcześnie, to nic straconego, będzie równie pyszny zrobiony na 2 tygodnie przed świętami :)

Z ciasta wychodzą 3 duże blaty piernika, które można przełożyć ulubionymi masami lub powidłami śliwkowymi. Piernik należy kilka dni zostawić w chłodnym miejscu aby "skruszał". Po tym czasie ciasto można przekroić na 3 równe części, dzięki czemu otrzymamy 3 pierniki. 

Ja robię z 1/3 części ciasta ten piernik , a z 2/3 staropolskie pierniczki nadziewane w czekoladzie.

Przepis pochodzi ze strony Moje wypieki.

Surowe ciasto:

IMG_0209

IMG_0538

Składniki:

  • 500 g miodu naturalnego np. akacjowego
  • 1,5 szklanki cukru (lub mniej)
  • 250 g masła
  • 1 kg mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 125 ml mleka
  • pół łyżeczki soli
  • 2 torebki przyprawy korzennej do piernika-najlepsza wg mnie jest Kotanyi lub Kamis (40 g w torebce)*

Technika wykonania:

Miód, cukier i masło podgrzać stopniowo, doprowadzić do wrzenia, wymieszać do całkowitego rozpuszczenia cukru. Wystudzić.

Do wystudzonej masy dodać mąkę pszenną, sodę oczyszczoną rozpuszczoną w mleku, jajka, sól i przyprawę do piernika. Ciasto starannie wyrobić i przełożyć do kamionkowego, szklanego lub emaliowanego garnka. Przykryć ściereczką i odstawić w zimne miejsce (np. do lodówki) na 5 - 6 tygodni. 

Uwaga: wyrobione ciasto jest dość luźne. Po leżakowaniu w zimnie tężeje i daje się rozwałkowywać (trzeba tylko lekko podsypywać mąką).

Piec na 5 - 7 dni przed świętami. 

Pieczenie

Ciasto podzielić na 3 równe części.

Przygotować 3 blachy, każda o wymiarach 39 x 26 cm. Posmarować je masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.**

Każdą z części piernika rozwałkować na grubość około 0,5 cm, wyłożyć do blaszki, wyrównać. 

Piec w temperaturze 170ºC (można z termoobiegiem) przez 15 - 20 minut. Piernik mocno rośnie,  praktycznie podwaja swoją objętość. Wyjąć, wystudzić.

Wystudzone blaty piernikowe przełożyć podgrzanymi powidłami śliwkowymi (można je wymieszać z bakaliami), przykryć arkuszem papieru i równomiernie obciążyć; odstawić do 'skruszenia' na 3 - 4 dni w chłodne miejsce. Zazwyczaj zużywam do przełożenia 1 kg powideł śliwkowych. Piernik przeciąć na 3 równe części- otrzymamy 3 pierniki o wymiarach 13x26cm.

Piernik polać czekoladą lub lukrem. Posypać posiekanymi orzechami włoskimi.

Długo zachowuje świeżość, wystarczy go zawinąć w papier do pieczenia lub lnianą ściereczkę, by nie wysychał.

Polewa czekoladowa (twarda):

  • 100 g gorzkiej, mlecznej lub białej czekolady, posiekanej
  • 40 g masła

W małym garnuszku roztopić masło. Zdjąć z palnika, dodać posiekaną czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać, do roztopienia czekolady i otrzymania gładkiej polewy. Poczekać do lekkiego zgęstnienia, udekorować piernik.

Proporcje na polewę czekoladową należy dowolnie zwiększyć.

Polewa czekoladowa (miękka):

  • 100 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
  • 100 g gorzkiej, mlecznej lub białej czekolady, posiekanej

Śmietanę kremówkę podgrzać w małym garnuszku. Zdjąć z palnika, dodać posiekaną czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać, do roztopienia czekolady i otrzymania gładkiej polewy. Poczekać do lekkiego zgęstnienia, udekorować piernik.  

Proporcje na polewę czekoladową należy dowolnie zwiększyć.

Polewa lukrowa:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 - 3 łyżki wrzącej wody (lub soku z pomarańczy, rumu itp.)

Cukier puder przełożyć do miseczki, dodać wrzątku. Utrzeć grzbietem łyżki do otrzymania gładkiej polewy lukrowej. Jeśli lukier będzie zbyt gęsty - dodać więcej wody, jeśli zbyt rzadki - więcej cukru pudru.

Proporcje na polewę lukrową należy dowolnie zwiększyć.

* Mniej, jeśli używacie domowej przyprawy korzennej (jest ona mocniejsza i bardziej aromatyczna).

** Blaty można też piec jeden po drugim, jeśli posiadacie tylko 1 blaszkę.

Smacznego!

IMG_0558

IMG_0532

IMG_0385

Łosoś pieczony ze szpinakiem

Dietetycy zalecają by minimum raz w tygodniu jeść rybę. Ja polecam Wam wersję ze szpinakiem :)

IMG_0138

Składniki na 2 porcje

  • 300g łososia
  • 200g szpinaku mrożonego
  • 100g fety
  • sól, pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju

Technika wykonania:

Na patelni rozgrzać tłuszcz, wrzucić szpinak. Wszystko dusić aż do odparowania wody. Następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawić niewielką ilością soli, pieprzem i gałką muszkatołową. Wyłączyć i wmieszać pokruszoną fetę.

Łososia przekroić na pół, by powstały dwie porcje. Na wierzch każdego kawałka wyłożyć szpinak. Całość zawinąć w folię aluminiową. Piec w 180 stopniach przez 30minut.

Smacznego!

IMG_0121

IMG_0131

środa, 18 listopada 2015
Ślimaki z ciasta francuskiego z szynką, serem i pieczarkami

Dziś proponuję fajną przekąskę na imprezę :)

IMG_1909

Składniki:

  • 1 op. ciasta francuskiego
  • 30dag pieczarek
  • 8 plastrów sera
  • 8 plastrów szynki
  • 1 papryka
  • olej
  • sól, pieprz

Technika wykonania:

Pieczarki opłukać i pokroić w kostkę, następnie dusić do momentu odparowania wody. Doprawić solą i pieprzem. Ostudzić.Paprykę pokroić w paseczki.

Ciasto francuskie rozwinąć,  ułożyć plastry szynki, sera, pieczarki i paprykę. Całość zwinąć w roladę. Pokroić w 2cm plastry. Ułożyć na blaszce. Piec w 200 stopniach około 20 minut.

Smacznego!

 IMG_1904

IMG_1908

wtorek, 17 listopada 2015
Polędwiczki wieprzowe pieczone

Dziś nieco bardziej wykwintna propozycja. Polecam na pyszny obiad :)

IMG_0148

Składniki:

  • 500g polędwiczki wieprzowej
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1/2 łyżeczki papryki ostrej
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • olej

Technika wykonania:

Polędwiczki umyć, osuszyć, usunąć błony. Przygotować marynatę-wszystkie przyprawy wymieszać z olejem.

Mięso natrzeć marynatą i wstawić do lodówki minimum na godzinę (najlepiej wstawić na noc).

Na patelni rozgrzać olej, mięso obsmażyć z każdej strony i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Następnie wstawić do nagrzanego, do 190  stopni piekarnika na około 30 minut. Mięso wyjąć, pozostawić na 5 minut. Pokroić w plastry.

Smacznego!

IMG_0152

IMG_0151

IMG_0150

poniedziałek, 16 listopada 2015
Placki jabłkowo-bananowe z płatkami owsianymi bez jajek

Kolejna propozycja na śniadanie :) Pyszne owocowe placuszki.

IMG_01141

Składniki na około 8 placków:

  • 1 szklanka mąki pszennej typ 500 (można dodać wyższy typ, aby były bardziej zdrowsze)
  • 4 łyżki płatków owsianych
  • 1 szklanka mleka
  • 1 średni banan
  • 1 średniej wielkości jabłko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżki miodu
  • 1 łyżka oliwy/ oleju
  • szczypta soli
Przygotowanie:
Jabłko umyć, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Banana rozgnieść dobrze widelcem lub zblendować.
Do jednej miski wsypać suche składniki - mąkę, płatki owsiane, proszek do pieczenia, sól i wymieszać.
W drugiej łączymy mokre - mleko, banana, jabłko, miód, oliwę.
Do miski z suchymi dodajemy mokre i mieszamy. Odstawiamy na około 10 minut.
Rozgrzewamy patelnię i nakładamy ciasto na placki. Zmniejszamy ogień na średni i smażymy z dwóch stron.
Podajemy z ulubionymi składnikami i gotowe!
Smacznego!
Przepis pochodzi stąd

IMG_01161

IMG_01131

czwartek, 12 listopada 2015
Placki z kaszy jaglanej, twarogu i brzoskwini
Te placki nie zawierają mąki, ani cukru. Nie są zbyt słodkie, słodyczy nadają im brzoskwinie. Dla lubiących nieco słodsze placki proponuję posmarować je dżemem lub posypać cukrem pudrem.
IMG_0195
Składniki na ok. 16 placków:
  • 300/400 g twarogu
  • 1,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
  • ok. 6 połówek brzoskwini
  • 1 jajko
  • olej do smażenia
  • mąka

Technika wykonania:

Twaróg należy dobrze ugnieść, ja zrobiłem to widelcem, można też tłuczkiem.  Nie kupujcie twarogu sernikowego - tego w wiaderkach. Nie sprawdzi się on, ponieważ jest zbyt rzadki.

Do ugniecionego twarogu dodajemy 1,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej i całość mieszamy.

Brzoskwinie kroimy na małe kawałki i dodajemy do masy. Mieszamy łyżką. Nie ugniatamy!

Dodajemy jajo i ponownie mieszamy.

Na patelni rozgrzewamy olej.

Łyżką stołową nabieramy masę i formujemy kulkę - obtaczamy w mące, a następnie robimy z tego placek, który kładziemy na rozgrzany olej.

Jeżeli masa jest zbyt rzadka, możecie dodać więcej kaszy do masy.

Placki smażymy z obydwu stron na złocisty kolor - uwaga aby ich nie przypalić.

Odsączamy na papierze.

Smacznego!

Przepis pochodzi stąd

IMG_0192

 

 
1 , 2
O autorze
Tagi
kontakt: wyspa_smaku@wp.pl Chcesz schudnąć, to napisz prywatną wiadomość, lub "OK" pod dowolnym postem :) https://www.facebook.com/badzfitbybrzuszekznikl/ Przepisy na Wielkanoc
Durszlak.pl
zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne