wtorek, 22 listopada 2016
Szynka drobiowa z paryką z szynkowara

Zapraszam na domową wędlinę :)

IMG_0228

Składniki:

  • 1kg fileta z kurczaka
  • 1 mała czerwona papryka
  • ok. 100 ml wody
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1 łyżeczka cukru pudru

Przyprawy:

  • 2 łyżeczki soli peklowej
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej
  • 1 łyżeczka czosnku suszonego
  • pieprz

 Technika wykonania:

Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kawałki,można część posiekać drobno,a część pokroić grubo. Do pokrojonego mięsa dodać przyprawy i mieszać wszystko ręcznie przez kilka minut, aż mięso będzie się kleić. Odstawić na dobę do lodówki.

Żelatynę namoczyć w letniej wodzie razem z cukrem pudrem. Gdy żelatyna zaczyna tężeć, dodać do mięsa i całość znów wyrabiać rękami przez kilka minut.

Paprykę umyć i usunąć gniazda nasienne, pokroić dość drobno, a następnie dodać do mięsa i dokładnie wymieszać.

Całość włożyć do szynkowara, zamknąć i wstawić na ok. 2 godz. do lodówki. Po tym czasie szynkowar wstawić do garnka i parzyć w temp. ok. 80-90 st. C przez ok. 1 godz. Następnie wyjąć szynkowar z wody, ostudzić i wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na noc. Szynkę wyjąć z szynkowara.

Smacznego!

Przepis pochodzi stąd

IMG_0224

 

O autorze
Tagi
kontakt: wyspa_smaku@wp.pl Chcesz schudnąć, to napisz prywatną wiadomość, lub "OK" pod dowolnym postem :) https://www.facebook.com/badzfitbybrzuszekznikl/ Przepisy na Wielkanoc
Durszlak.pl
zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne