poniedziałek, 31 grudnia 2012
Drink tęczowy

Drink wymyślony wspólnie  z Agnieszką C. na konkurs barmański w Trzyńcu. Myślę że na Sylwestra nadaje się fantastycznie:)

wyspa smaku

Składniki:

  • Wódka 20ml
  • Baherewka 10ml
  • sok z cytryny 15ml
  • sok ananasowy 10ml
  • syrop mango 10ml
  • syrop żurawinowy 10ml

Sposób wykonania:

Wódkę, baherowkę, soki i syrop mango shakerować z lodem. Wlać do kieliszka, a następnie delikatnie wlać z łyżki syrop żurawinowy.

Smacznego!

Zdjęcie autorstwa Agnieszki  albo Klaudii.

Tagi: wódka
10:07, precelia , Napoje
Link Komentarze (2) »
Sernik z pierniczkami

Rok trzeba zakończyć słodko:) A wszystkim którzy tu zaglądają życzę, samych sukcesów kulinarnych i nie tylko, w Nowym Roku !

Szukając przepisu na świąteczny sernik natknęłam się na ten przepis. Sernik jest pyszny, polecam!

wyspa smaku

Składniki:

Spód:

190 g ciastek digestive

70 g masła

 

Masa serowa:

80 dag sera twarogowego

4 jajka

1 łyżka budyniu waniliowego

150 g cukru

3 łyżki kaszy mannej

75 g miękkiego masła

16 g cukru waniliowego

250 g pierniczków

kilka kropel aromatu rumowego 

Sposób wykonania:

Spód: Tortownicę o średnicy 22 - 23 cm wyłożyć szczelnie folią aluminiową. Pokruszyć ciastka digestive lub zmiksować blenderem. Masło rozpuścić, wymieszać z herbatnikami. Gotową masą wyłożyć tortownicę. Włożyć do lodówki na czas przygotowania masy serowej. 

Masa serowa: Białka oddzielić od żółtek. Żółtka ubić z cukrem i cukrem waniliowym do białości. Następnie partiami dodawać ser twarogowy, dalej miksując. Dodać masło, budyń w proszku, kaszę manną i aromat rumowy. Zmiksować do gładkości. 

Białka ubić na sztywną pianę. Po ubiciu delikatnie wmieszać do masy serowej.

Wyjąć z lodówki tortownicę ze spodem. Na spód wyłożyć połowę masy serowej, następnie warstwę pierniczków, i resztę masy serowej.  

Piec około 60 minut w temperaturze 180ºC. Można przykryć od góry folią aluminiową, wtedy sernik pozostanie biały. Studzić w wyłączonym piekarniku, by nie opadł.

Po wystudzeniu najlepiej włożyć na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem zetrzeć na górę kilka kostek czekolady.

Smacznego!

Przepis pochodzi stąd

wyspa smaku



sobota, 29 grudnia 2012
Tort Ferrero Rocher

Niedawno mój mąż miał urodziny. Z tej okazji zrobiłam ten przepyszny tort smakujący jak praliny Ferrero Rocher.  Przepis pochodzi stąd Polecam!

wyspa smaku

 

Składniki (tortownica o średnicy 21cm, u mnie kwadratowa):

  • 240 g mąki pszennej tortowej 
  • 180g cukru
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 ½ łyżeczki sody
  • 90 g niesłodzonego kakao w proszku
  • 2  jajka
  • 240 ml mleka
  • 120 ml ciepłej wody

Masa:

  • 300 g Nutelli
  • 500 g serka Mascarpone
  • 250 g orzechów laskowych
  • 100 g  wafli familijnych orzechowych

Wykonanie:

Rozgrzej piekarnik do 170 ° C. Wysmaruj formę i posyp delikatnie mąką. Połącz wszystkie suche składniki w jednej misce. W drugiej połącz składniki mokre, za wyjątkiem ciepłej wody. Powoli dodawaj składniki mokre do suchych, cały czas mieszając, aby się dobrze połączyły. Następnie dodaj ciepłą wodę i wymieszaj całość. Gotowe ciasto wylej na tortownicę. Piec przez 35-40 minut. Po upieczeniu odstawić do wystygnięcia, a następnie za pomocą ostrego noża przekrój na 3 części.

Masa: Posiekaj połowę orzechów laskowych, a drugą połowę drobno zmiel. Nutellę wymieszaj z serkiem mascarpone, dodaj orzechy laskowe. Całość najlepiej zmiksować dokładnie mikserem i włożyć do lodówki na 30 min.

Na blat ciasta nałóż 1/3 kremu. Następnie posyp po kremie pokruszonymi waflami. Nałóż kolejny blat, masę, pokruszone wafle. Całość przykryj kolejnym blatem. Wierch tortu ozdób pozostałą masą i pokruszonymi waflami. Gotowe ciasto włóż do lodówki na min. 1 godzinkę. 

Smacznego!

wyspa smaku

Sałatka z paluszkami krabowymi
Sałatka z paluszkami krabowymi wyszła bardzo pyszna. Tylko po przeczytaniu składu paluszków 
krabowych bardzo się zdziwiłam, że to nawet koło kraba nie leżało. Przepis znalazłam tutaj.

wyspa smaku

 

Składniki:

1 opakowanie paluszków krabowych (surimi)
100g ryżu
1 puszka kukurydzy
1 puszka ananasów
pęczek koperku (KONIECZNIE)
szczypiorek lub 1 młoda cebulka
majonez i jogurt naturalny
sól i pieprz do smaku

 Wykonanie:

Paluszki krabowe i ananasa pokroić w kostkę. Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu i wystudzić. Koperek drobno posiekać. Kukurydzę odcedzić z zalewy.
Wszystkie składniki wymieszać w dużej misce. Dodać majonez i jogurt naturalny (w proporcjach 1:1). Doprawić solą i pieprzem.

Koperek dodaje sałatce szczególnego smaku i zapachu więc nie można o nim zapomnieć.

Paluszki krabowe można kupić mrożone lub w zalewie. Jeśli kupiliśmy mrożone to najpierw musimy je rozmrozić.

Smacznego!

wyspa smaku

piątek, 28 grudnia 2012
Sajgonki

Sylwester tuż tuż, a najlepsze na taką imprezę są drobne przekąski np. takie oto sajgonki.

wyspa smaku

Składniki na ok 10 sajgonek:

  • 5grzybów mun
  • 50g makaronu chińskiego
  • 1 marchew średniej wielkości
  • 1 cebula
  • 3 liście kapusty pekińskiej
  • 200g mielonego mięsa
  • jajko
  • 10 kiełków fasoli mung
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1op. papieru ryżowego
  • pieprz

Sposób wykonania:

Grzyby mun moczyć w gorącej wodzie. Po 20 minutach odcedzić, odkroić nóżki i pokroić kapelusze w paski.

Makaron wrzucić do wrzątku i zostawić pod przykryciem. Po 3 minutach odcedzić, pokroić na paski o długości 5cm.

Marchew zetrzeć na tarce, cebulę i liście kapusty pekińskiej drobno pokroić. Wymieszać i dodać mięso mielone, jajko i kiełki fasoli mung oraz sos sojowy.

Wszystko wymieszać i przyprawić pieprzem.

Pojedynczy placek papieru ryżowego zanurzyć na chwilę  (kilka sekund) w letniej wodzie i położyć na deskę aż zmięknie. Na placek nałożyć 1 łyżkę nadzienia i zwinąć jak krokiety.

Sajgonki smażyć na głębokim oleju do złotobrązowego koloru.

Smacznego!

Przepis pochodzi z opakowania papieru ryżowego firmy Tao Tao.

wyspa smaku

 

Łosoś smażony z musztardą

Ostatnio naszła mnie chęć na łososia. Ten przepis znalazłam tutaj

 wyspa smaku

Składniki:

  • 4 filety z łososia
  • 1 łyżeczka bazylii suszonej
  • mąka
  • 2 łyżki ostrej musztardy kremskiej
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Sposób wykonania:

Filety z łososia, posól i popieprz, posyp bazylią, posmaruj musztardą i marynuj przez 30 min.

Rozgrzej olej na patelni, obtocz filety z łososia z dwóch stron w mące i usmaż rybę z na złoty kolor.

Smacznego!

Tagi: ryba
11:57, precelia , Drugie danie
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 27 grudnia 2012
Fondue z mielonego mięsa

Do fondue proponuję maleńkie, aromatyczne kuleczki z mielonego mięsa.

wyspa smaku

Składniki:

  • 600g mięsa wieprzowego (lub 300g wieprzowego i 300g wołowego)
  • 1 cebula drobno posiekana
  • 1/2 filiżanki mleka
  • 1 czerstwa bułka
  • 2 jaja
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 posiekane peperoni
  • 2 łyżki musztardy
  • szczypta pieprzu cayenne
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1/2 pęczka pietruszki

Sposób wykonania:

Mięso zmielić (lub posiekać), wymieszać z cebulą, jajami, bułką- uprzednio namoczoną w mleku i wyciśniętą, z solą, utartym czosnkiem oraz z peperoni, dokładnie wyrobić na jednolitą masę.

Przyprawić ziołami.

Mokrymi dłońmi zrobić małe kuleczki.

Rozgrzać tłuszcz w naczyniu fondue i smażyć.

Podawać z sosami z tego przepisu

Smacznego!

Przepis pochodzi z książki "Uczta w miłym towarzystwie Fondue" Michaela Spotter

wyspa smaku

Krem czosnkowy i sos z posiekanymi jajami do fondue

Dwa przepyszne sosy do potraw przygotowanych w fondue pochodzą z książki Michaela Spotter "Uczta w miłym towarzystwie Fondue". Przepisy podaję z małymi zmianami.

KREM CZOSNKOWY

Składniki:

  • 1kubek kremówki
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 łyżeczka soli
  • 4 ząbki czosnku
  • mielony pieprz
  • 4 łyżki posiekanego szczypiorku (u mnie bez)

Sposób wykonania:

Włożyć do miski kremówkę, sok z cytryny oraz utarty z solą czosnek i ubić na pianę. Przyprawić solą, pieprzem i dodać szczypiorek. Lekko schłodzić przed podaniem.

Smacznego!

 wyspa smaku

SOS Z POSIEKANYMI JAJAMI

Składniki:

  • 1 filiżanka majonezu
  • trochę słodkiej śmietany
  • 1 łyżka łagodnej musztardy
  • 1 łyżka miodu
  • kilka kropli soku z cytryny
  • 4 jaja ugotowane na twardo
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka curry
  • szczypta pieprzu cayenne

Sposób wykonania:

Utrzeć majonez ze śmietaną, musztardą, miodem oraz sokiem z cytryny. Dodać posiekane drobno jaja, wymieszać i przyprawić.

Smacznego!

wyspa smaku

wyspa smaku

sobota, 22 grudnia 2012
Masło i mix Lurpak

Mam duże zaległości we wpisach. Dawno temu dostałam od firmy Arla mixy Lurpaka: klasyczny, lekko solony oraz z oliwą z oliwek. Choć osobiście nie kupuję mixów to z ciekawością wypróbowałam otrzymane produkty.

Na pewno plusem tego typu produktów jest łatwa smarowność. Lubię nowości, więc bardzo zaciekawiła mnie wersja z oliwą z oliwek-jest bardzo smaczna. Mojej rodzinie bardzo smakowała wersja lekko solona.

wyspa smaku

Ostatnio przyszła do mnie kolejna niespodzianka. Najbardziej cieszyłam się z imiennego kalendarza:) jest śliczny. Jeśli chodzi o masło Lurpak to zdecydowanie polecam ten produkt. Jest bardzo dobrej jakości.

W moim domu na odwieczne pytanie lepsze masło czy margaryna, zawsze wygrywa masło!

wyspa smaku

 

wtorek, 11 grudnia 2012
Bananowy song

Powoli trzeba myśleć o Sylwestrze. Może spodoba Wam się taki drink:)

wyspa smaku

 

50ml wódki

20ml likieru Bols Red Orange

20ml soku z cytryny

25ml syropu bananowego

20 syrop grenadina

 

Wszystkie składniki umieścić w shakerze. Shakerewać chwilę z lodem i gotowe:)

Smacznego!

07:48, precelia
Link Komentarze (4) »
 
1 , 2
O autorze
Tagi
kontakt: wyspa_smaku@wp.pl Chcesz schudnąć, to napisz prywatną wiadomość, lub "OK" pod dowolnym postem :) https://www.facebook.com/badzfitbybrzuszekznikl/ Przepisy na Wielkanoc
Durszlak.pl
zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne