środa, 31 grudnia 2014
Kąski kurczaka w zalewie octowej

To świetna przekąska, która sprawdza się na wielu imprezach. Polecam!

wyspa smaku

Składniki:

  • duża podwójna pierś z kurczaka
  • mąka
  • 2 jajka
  • bułka tarta
  • sól, pieprz
  • olej

Zalewa octowa:

  • 2,5-3 szkl wody
  • 1szkl octu
  • 2 duże cebule
  • 1 łyżka gorczycy
  • 2 liście laurowe
  • 5 sztuk ziela angielskiego
  • 2 łyż ki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli

Dodatkowo (można pominąć):

  • Marynowane pieczarki lub oliwki

Technika wykonania:

Pierś kurczaka pokroić w kostkę, oprószyć solą i pieprzem, a następnie panierować w mące, jajku i bułce tartej. Usmażyć.

Zalewa: Do garnka wlać wodę i ocet, dodać przyprawy i pokrojoną w talarki cebulę. Wszystko razem zagotować. Chwilę gotować, by cebula zmiękła. Przestudzić.

Letnią zalewą zalać usmażone kawałki kurczaka. Odstawić przynajmniej na dzień.

Kurczaka można podać bez dodatków, albo w formie koreczków z marynowanymi pieczarkami lub z oliwkami.

Smacznego!

wyspa smaku

Przekąski Sylwestrowe

wtorek, 30 grudnia 2014
Smakowite butki- paszteciki

Może macie ochotę na takie paszteciki? :)

wyspa smaku

wyspa smaku

Składniki:

Ciasto serowe:

  • 250g mąki
  • 250g twarogu
  • 250g margaryny Palma spółki Bielmar

Nadzienie:

  • ok 70dag gotowanego mięsa (wołowe, wieprzowe, albo mieszane)
  • 2 cebule
  • olej
  • sól, pieprz

Dodatkowo:

  • jajo
  • ser żółty tarty

Technika wykonania:

Z podanych składników zagnieść ciasto. Odstawić min na godzinę, najlepiej na całą noc.

Cebulę posiekać i podsmażyć na złoty kolor. Mięso zmielić razem z cebulą, doprawić solą i pieprzem.

Ciasto rozwałkować. Wyciąć z tektury szablon kształtu podeszwy buta o długości ok. 12 cm. Przyłożyć szablon do ciasta i wyciąć z niego radełkiem lub nożem formę podeszwy. Na środek ciasta nałożyć farsz.

Wyciąć prostokąt, dość długi i szeroki na około 3cm. Przykleić dookoła naszego pasztecika.

Wyciąć drugi prostokąt taki, aby przykryć przód naszego buta. Przykleić do przodu buta.

Następnie wyciąć dwa małe trójkąty,które przylepić na środku przedniej strony buta i zrobić sznurowadła. Przykleić do bucika rozmąconym żółtkiem. Bucik posmarować resztą żółtka.  Wierzch posypać serem. Piec około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C.

Smacznego!

wyspa smaku

wyspa smaku

wyspa smaku

wyspa smaku

wyspa smaku

wyspa smaku

 

wyspa smaku

 

 

Przekąski Sylwestrowe

Piernik królewski

Tego ciasta z pewnością nie może zabraknąć na świątecznym stole:)

wyspa smaku

Ciasto miodowe (na dwa placki):

  • 0,6kg mąki
  • 1szkl cukru
  • 15dkg margaryny Palma spółki Bielmar
  • 2 jaja
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka sody oczyszczonej
  • 3 łyżki śmietany

Biszkopt:

  • 5 jaj
  • 1szkl cukru
  • 1szkl mąki

Masa budyniowa:

  • 300g margaryna Palma spółki Bielmar
  • 0,75l mleka
  • 1op. budyniu śmietankowego
  • 2 łyżki mąki
  • niepełna szklanka cukru

Dodatkowo:

  • 1puszka mleka zagęszczonego karmelowego
  • 10dkg orzechów

Technika wykonania:

Ciasto miodowe:Miód lekko podgrzać, aby go upłynnić. Wszystkie składniki ciasta połączyć razem, na początku ciasto zarobić nożem, następnie wyrabiać rękami. Ciasto podzielić na dwie części. Upiec dwa placki w 170 stopniach przez 15min każdy. Placki dobrze jest piec na papierze do pieczenia.

Biszkopt: Białka ubić na sztywno, utrwalić dodając powoli cukier. Dodać nadal miksując żółtka. Następnie delikatnie wmieszać już nie miksując przesianą mąkę. Piec w 180stopniach około 20 minut.

Masa: 600ml mleka, cukier, margarynę zagotować razem. W pozostałym mleku wymieszać budyń i mąkę. Wlać do gotującego się mleka intensywnie mieszając. Gorąca masą przełożyć ciasto.

Wierzch posmarować mlekiem zagęszczonym karmelowym i posypać posiekanymi orzechami.

Przełożenie:

Ciasto miodowe-połowa masy-biszkopt-połowa masy-ciasto miodowe-mleko skondensowane z orzechami

Smacznego!

IMG_0667

IMG_0672

Ciasta czy ciasteczka?

środa, 24 grudnia 2014
Życzenia

W ten magiczny wieczór pragnę Wam życzyć wszystkim i każdemu z osobna, aby te Święta były wyjątkowe, spędzone w rodzinnej atmosferze, pełne nadziei i pokoju serca. Niech Anioły w ten świąteczny czas przyniosą błogosławieństwo i radość, a cały rok niech obfituje w dostatek, zdrowie i miłość każdego dnia Wesołych Świąt!

wyspa smaku

22:01, precelia
Link Dodaj komentarz »
Kruche lukrowane serca

Zapraszam na pyszne cieszyńskie ciasteczka dekorowane lukrem:)

wyspa smaku

Ciasto:

  • 30dkg mąki
  • 1 żółtko
  • 20dkg masła lub margaryny Palma  spółki Bielmar
  • 10dkg cukru pudru
  • 1p. cukru waniliowego

Masa:

  • 12kdg cukru pudru
  • 4łyzki marmolady
  • kieliszek rumu lub wódki
  • 12dkg orzechów włoskich mielonych

Lukier:

  • 1 białko
  • 1szkl cukru pudru

Ciasto: z podanych składników zagnieść ciasto kruche. Rozwałkować ciasto, wykrawać serca lub inny kształt. Piec w temperaturze 180stopni do zrumienienia.

Masa: wszystkie składniki połączyć razem.

Smarować ciasteczko i przykryć drugim. Dekorować lukrem.

Smacznego!

 

 wyspa smaku

wyspa smaku

Ciasta czy ciasteczka?

poniedziałek, 22 grudnia 2014
Zakwas na barszcz

Barszcz na prawdziwym domowym zakwasie jest nieporównywalnie pyszny z tym sklepowym. Polecam!

wyspa smaku

Składniki:

  • 1,5 kg czerwonych buraków
  • 2,5 litra przegotowanej ciepłej wody
  • 1 łyżka soli
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 4-5 dużych ząbków czosnku
  • opcjonalnie: 1 kromka czerstwego chleba żytniego (na zakwasie, bez polepszaczy) lub łyżka kwasu z ogórków kiszonych
  • olej

Technika wykonania:

Buraki umyć, obrać, pokroić w plasterki, umieścić w dużym słoju lub naczyniu kamionkowym. Czosnek opłukać, łupiny można nie zdejmować,razem z liściem i zielem wrzucić do słoika. Wodę wymieszać z solą, zalać buraki. Do słoika można wrzucić też kromkę chleba lub łyżkę kwasu z ogórków - przyśpieszy to proces kiszenia.

Słoik obwiązać gazą, odstawić w ciepłe miejsce na 4-5 dni. Jeśli na powierzchni będzie pojawiać się piana, należy ją zbierać. Po ukiszeniu zakwas przelać do butelek, do każdej wlać łyżkę oleju, szczelnie zamknąć. Przechowywać w lodówce lub chłodnej spiżarni.

Smacznego!

Przepis pochodzi stąd.

wyspa smaku

Tagi: buraki
10:16, precelia , Zupy
Link Komentarze (1) »
Śnieżne kulki

 Zapraszam na pyszne delikatne ciasteczka mleczne z czekoladą :)

wyspa smaku

Składniki:

  • 17dag masła lub margaryny Palma spółki Bielmar
  • 17dag cukru pudru
  • 20dag mleka w proszku
  • trochę spirytusu
  • andrut
  • 50g czekolady gorzkiej

Technika wykonania:

Z podanych składników zagnieść ciasto. Robić małe kulki, kłaść na kwadraciki wycięte z andruta.

Czekoladę roztopić na łaźni wodnej. Wlać do szprycy i ozdobić kulki. Można też całe kulki maczać w czekoladzie.

Smacznego!

wyspa smaku

wtorek, 16 grudnia 2014
Barszcz czerwowy wigilijny

W moim rodzinnym domu wprawdzie nie ma tradycji jedzenia barszczu podczas wigilijnej wieczerzy, ale bardzo go lubimy :) U nas króluje zupa rybna!

Przepis na uszka znajdziecie tutaj.

wyspa smaku

Składniki:

  • 1kg buraków
  • 2 cebule
  • 3 grzyby suszone
  • 2 marchewki
  • pietruszka
  • ocet winny
  • cukier
  • sól, pieprz
  • ziele angielskie
  • majeranek

Technika wykonania:

Buraki umyć, obrać, opłukać i pokroić na cieniutkie plasterki. Zalać zimną wodą, tak aby tylko były przykryte. Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu najwyżej 30 minut. Powinny lekko "mrugać". Odstawić w chłodne miejsce na 3-5 godzin, najlepiej na całą noc.

Grzyby umyć, moczyć w wodzie minimum godzinę. Dodać pokrojone cebule i starte na tarce warzywa (ja pokroiłam na grube plastry) oraz pieprz i ziele angielskie, wlać wodę (ok. 3 szklanki), gotować 40 minut. Przecedzić, wymieszać z odcedzonym wywarem z buraków, doprawić octem, solą, cukrem, majerankiem i pieprzem. Nie gotować, tylko podgrzać i podać z uszkami

Smacznego!

Przepis pochodzi z książki "Dania i przysmaki świąteczne", autor: Alina Stradecka

wyspa smaku

Uszka z grzybami

W święta nie może zabraknąć barszczu, a jak barszcz to i uszka:)

wyspa smaku

Składniki: (ok. 60 sztuk)

  • 2,5 szklanki mąki
  • 3 żółtka
  • 5 dag suszonych grzybów
  • duża cebula
  • łyżka tłuszczu
  • ok. łyżki bułki tartej
  • sól, pieprz

Technika wykonania:

Umyć grzyby, zalać na kilka godzin wodą, a potem ugotować w tej samej wodzie pod przykryciem. Gdy będą miękkie wyjąć z wywaru i zemleć w maszynce. Następnie przesmażyć na tłuszczu posiekaną cebulę, dodać grzyby, przyprawić solą i pieprzem. Wsypać trochę bułki tartej, aby nadzienie miało odpowiednią konsystencję.

Z podanych składników (mąki i żółtek) i niewielkiej ilości wody zagnieść miękkie, elastyczne ciasto. Rozwałkować je cienko i pokroić na kwadraty o boku 4 cm (ja wykrawałam kółka kieliszkiem). Na środku każdego położyć małą porcję nadzienia, składać po przekątnej i zlepiać. Dwa rogi powstałego trójkąta złączyć i zacisnąć.

Uformowane uszka układać na stolnicy lekko podsypanej mąką, a potem wrzucać do dużej ilości osolonego wrzątku i gotować.

*Jeżeli gotujemy barszcz i do wywaru dodajemy grzyby, to możemy je później wykorzystać do tego farszu.

Smacznego!

Przepis pochodzi z książki "Dania i przysmaki świąteczne" A. Stradecka

wyspa smaku

sobota, 06 grudnia 2014
Cieszyńskie ciasteczka

Tradycja pieczenia tych małych słodkości sięga  panowania Habsburgów na terenie Śląska Cieszyńskiego na przełomie XVIII i XIX wieku. Panie domu piekły te ciastka na uroczyste okazje takie jak święta Bożego Narodzenia czy Wielkanocy, ale także na okoliczność wesela czy chrzcin. Zwyczaj ten pozostał do dziś. W przepisach pojawiały się zarówno duże ilości masła, jaj,cukru, bakalii.  W bogatych domach wypiekało się nawet ich kilkanaście rodzajów. Są one dość czasochłonne, wymagają dużo bakalii i alkoholu. Dzięki temu jednak mogą sobie spokojnie leżeć nawet miesiąc, bez większych uszczerbków na ich świeżości(o ile przeżyją taki okres czasu;) 

 

wyspa smaku

1.Andrut z masą krówkową

2. Morelowe kulki

3. Kończynki orzechowe

4. Pierniczki

5. Andrut z galaretką

6. Niewiasty

7. Ciasteczka z kremem kawowym

8. Torciki orzechowe

9. Szyszki

10. Kulki Rafaello

11. Ciastka orzechowe

12. Babeczki

13. Ule

14. Orzeszki i wachlarze

15. Masłowe ciasteczka

16. Waniliowe rożki

wyspa smaku

 
1 , 2
O autorze
Tagi
kontakt: wyspa_smaku@wp.pl Chcesz schudnąć, to napisz prywatną wiadomość, lub "OK" pod dowolnym postem :) https://www.facebook.com/badzfitbybrzuszekznikl/ Przepisy na Wielkanoc
Durszlak.pl
zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne