czwartek, 31 grudnia 2015
Sałatkowe ciasto

Ta sałatka z pewnością zaskoczy Waszych gości :)

IMG_05781

Składniki:

  • 36 krakersów solonych
  • 300g szprotek w pomidorach
  • 6 jajek ugotowanych na twardo
  • 130g żółtego sera
  • spora szczypta słodkiej papryki
  • pieprz
  • szczypiorek
  • 9 łyżek majonezu

Technika wykonania:
Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać 5 łyżek majonezu i wymieszać.
Szprotki dokładnie zgnieść widelcem. Doprawić pieprzem i papryką.
Białka oddzielić od żółtek. Każde osobno zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Do białek dodać 4 łyżki majonezu.

W małej blaszce ułożyć na dnie w trzech rzędach po 4 krakersy (razem 12 szt)
Na nich wyłożyć masę serową i przykryć kolejną warstwą krakersów.
Na nie wyłożyć szprotki i znów przykryć krakersami. Następnie wykładamy białka z majonezem a wierzch posypujemy żółtkami. Wstawiamy do lodówki na całą noc.
Następnego dnia kroimy na kwadraty (9-12szt) wierzch dekorujemy kleksem majonezu i posypujemy drobno posiekanym szczypiorkiem.

Smacznego!

*masa szprotkowa może wydawać się rzadka, ale krakersy powinny ładnie wchłonąć nadmiar wilgoci.
*szprotki można zastąpić tuńczykiem lub makrela w pomidorach

*rybę można zastąpić szynką

Przepis pochodzi stąd

IMG_0589

IMG_0583

środa, 30 grudnia 2015
Barszcz na wędzonce

Nie znam osoby, która by nie lubiła tej zupy. Barszcz jest pyszny, idealnie sprawdza się na wielu imprezach.

IMG_0616

Składniki:

  • 0,5kg wędzonych kości
  • 5-6 buraków
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • kawałek selera
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • majeranek
  • 4 liście laurowe
  • 5szt ziela angielskiego
  • 8szt pieprzu ziarnistego
  • 1 łyżka soku z cytryny lub octu

Technika wykonania:

Kości wędzone zalać zimną wodą, dodać ziele angielskie, liść laurowy i pieprz ziarnisty oraz sól. Powoli doprowadzić do wrzenia. Gotować około 30minut. Po tym czasie dodać obraną marchewkę, pietruszkę, seler i cebulę oraz pokrojone w plastry buraki. Gotować aż buraki będą miękkie.

Zupę odcedzić. Powinno być około 2,5 litra (w razie potrzeby uzupełnić wodą i zagotować).  Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz majeranek. Doprawić solą i pieprzem. Wyłączyć zupę i zakwasić łyżką soku z cytryny lub octu.

Podawać razem z uszkami, krokietem lub pasztecikiem.

Smacznego!

IMG_0617

Tagi: buraki
09:10, precelia , Zupy
Link Dodaj komentarz »
Prosty zakwas na barszcz

Najprostszy zakwas na barszcz. Polecam do wigilijnego barszczu, ale również i tego na wędzonce :)

 IMG_0628

Składniki:

  • 5-6 buraków
  • 6 ząbków czosnku
  • 1,5l wody
  • 1 łyżeczka soku z kiszonych ogórków lub kiszonej kapusty (można dać kromkę chleba razowego, ale trzeba uważać by nie wypłynęła i nie spleśniała)
  • 1 łyżka soli kamiennej

Technika wykonania:

Buraki umyć, obrać i pokroić w plastry. Wodę zagotować i studzić. Czosnek obrać.

Buraki włożyć do dużego, wcześniej wyparzonego słoja (u mnie 3litrowy), zalać letnią wodą wymieszaną z solą, dodać rozgniecione lub przekrojone na pół ząbki czosnku oraz łyżkę soku z kiszonych ogórków. Dodatek tego soku przyspieszy proces fermentacji. Wody powinno być tyle, by buraczki były przykryte.

Słoik przykryć gazą lub lnianą ścierką. Odstawić w ciepłe miejsce na 5-7 dni. W wyniku fermentacji powstaje piana, można ją zebrać z powierzchni.

Gotowy zakwas przecedzić przez gazę i zlać do czystych butelek. Przechowywać w lodówce kilka tygodni.

Smacznego!

 IMG_0640

Tagi: buraki
09:10, precelia , Zupy
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 29 grudnia 2015
Sałatka grzybowa polana

Dziś polecam bardzo efektowną sałatkę znalezioną na blogu Gotuj z Cukiereczkiem.

IMG_0507

SKŁADNIKI:

  • 1 duży słoik marynowanych pieczarek,
  • 300g piersi z kurczaka,
  • 3 jajka,
  • 3 ogórki konserwowe,
  • 3 ziemniaki,
  • 2 średnie marchewki,
  • 100g żółtego sera,
  • Sól,
  • Pieprz,
  • Słodka papryka,
  • Olej do smażenia,
  • Po pół pęczka szczypiorku i koperku/natki pietruszki,
  • majonez


PRZYGOTOWANIE:

Marchewki i ziemniaki gotujemy w mundurkach do miękkości. Po ostudzeniu obieramy je i kroimy w kostkę. Jajka gotujemy na twardo, obieramy i drobno siekamy. Ogórki drobno kroimy. Żółty ser ścieramy na grubych oczkach tarki. Pierś z kurczaka kroimy w drobną kostkę, oprószamy solą, pieprzem i słodką papryką. Obsmażamy mięso na oleju na rumiano.
 
Pieczarki odsączamy na sicie. Zieleniną drobno siekamy. Tortownicę o średnicy 18-20cm wykładamy folią spożywczą. Na dnie tortownicy układamy ciasno pieczarki łepkiem do dołu. Pieczarki posypujemy posiekaną zieleniną. Starajmy się trafić w dziurki powstałe między pieczarkami. Następnie wykładamy marchewką, lekko dociskamy do reszty. Marchewkę oprószamy solą i pieprzem i smarujemy cienką warstwą majonezu. Kolejną warstwę stanowią ziemniaki. Ziemniaki również oprószamy solą i pieprzem i smarujemy cienko majonezem. Na ziemniakach układamy podsmażone i wystudzone mięso, smarujemy je majonezem. Na mięsie układamy ogórki i znowu smarujemy majonezem. Na ogórki wykładamy jajko, oprószamy je solą i pieprzem i smarujemy majonezem. Ostatnią warstwę stanowi żółty ser, który także smarujemy cienko majonezem. Sałatka jest już gotowa. Przykrywamy ją folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na całą noc. Następnego dnia sałatkę wyjmujemy na talerz odwracając formę do góry dnem i delikatnie odpinając obręcz tortownicy. Ostrożnie zdejmujemy folię spożywczą.
 
Smacznego!
IMG_0503
IMG_0515
poniedziałek, 28 grudnia 2015
Sałatka curry z ryżem i kurczakiem

Bardzo pyszna sałatka, która sprawdza się na wielu różnych imprezach :)

IMG_0226

Składniki:

  • 3/4szkl ryżu
  • 1 duża pierś z kurczaka
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 puszka ananasa
  • 2-3 łyżki majonezu
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • 2 łyżeczki curry
  • 3 łyżki oleju

Technika wykonania:

Ryż ugotować na sypko, a następnie ostudzić. Pierś kurczaka pokroić w kostkę, doprawić solą, pieprzem i łyżeczką curry, usmażyć na oleju, ostudzić. Ananasa odcedzić i pokroić w kostkę, kukurydzę odcedzić.

Wszystkie składniki wymieszać razem z majonezem, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawić solą, pieprzem i łyżeczką curry.

Smacznego!

IMG_0236

piątek, 25 grudnia 2015
Życzenia świąteczne

images1

Z okazji Świąt Bożego Narodzenia życzę Wam wszystkim wiele radości, miłości, pokoju serca oraz samych wspaniałych chwil spędzonych w gronie rodzinnym :)

19:41, precelia
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 22 grudnia 2015
Paszteciki krucho-drożdżowe z mięsem i czarnuszką

Do farszu można użyć mięsa gotowanego z rosołu. Ja najczęściej robię z niego pierogi, tym razem padło  na te pyszne paszteciki :)

IMG_0160

Składniki:

  • ok. 4 szkl. mąki pszennej luksusowej + trochę do podsypywania przy wałkowaniu
  • 250 g masła albo margaryny
  • 3 jajka
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1 łyżka cukru
  • 50 g świeżych drożdży
  • ok. 1/2szkl. gęstej śmietany - może być nawet taka do zup 18%, byle gęsta
  • ok. 1,2 kg gotowanego mięsa
  • 1 duża cebula
  • 3 łyżki oleju
  • do posmarowania: żółtko + mleko
  • do smaku: sól, papryka mielona słodka i ostra, pieprz, sól, tymianek

Dodatkowo:

  • do posmarowania - żółtko z mlekiem
  • do posypania: czarnuszka

Technika wykonania:

Na oleju przesmażyć posiekaną cebulę. Mięso zmielić razem z cebulą. Do mięsa dodać jajko i przyprawy.

Mąkę przesiać z solą. Drożdże rozetrzeć z cukrem, odstawić żeby zrobiły się płynne. Zimną margarynę wkroić do mąki, rozetrzeć dokładnie palcami tak żeby nie było większych grudek. Wbić jajka, wlać śmietanę i drożdże. Zagnieść ciasto. Ma być dość elastyczne i gładkie. Podzielić je na 8 części. Każdą rozwałkowywać na prostokąt. Wzdłuż jednego boku nałożyć farsz, taki wałeczek mięsa i zwinąć ciasny rulon - brzeg powinien znaleźć się pod spodem. Ostrym nożem pokroić rulon na ukośne kawałki. Ułożyć je luźno na blasze do pieczenia, posmarować żółtkiem rozkłóconym z 4 łyżkami mleka i posypać czarnuszką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piekłam aż były apetycznie rumiane- ja piekłam 15 minut.

Uwaga! Ciasta nie trzeba na żadnym z etapów przygotowania odstawiać do wyrośnięcia - rośnie dopiero w piekarniku i jest bardzo delikatne.

Przepis pochodzi stąd

IMG_0163

Świąteczny likier piernikowy

Święta to czas kiedy możemy sobie spokojnie usiąść, odpocząć i delektować się pyszną nalewką lub likierem :) Polecam likier piernikowy  :)

IMG_0247

Składniki na około 1500 ml:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki nutelli lub innego kremu czekoladowo - orzechowego
  • 800 ml śmietany kremówki
  • 3 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 80 g cukru pudru
  • 350 ml wódki 38 %

Technika wykonania:

Czekoladę połamać na kawałki, dodać nutellę i włożyć do miski. W małym rondelku zagotować wodę, ustawić miskę na garnku i rozpuścić czekoladę z nutellą. Woda w garnku powinna lekko bulgotać. Dodać śmietanę i wymieszać. Przesiać cukier puder bezpośrednio do miski i tak długo mieszać, aż całkowicie się rozpuści. Zdjąć miskę z ognia, wsypać przyprawę do piernika, wlać wódkę i wszystko dokładnie wymieszać. Gotowy likier przelać przez gazę do wyparzonych butelek. Dobrze zakręcić lub zakorkować. Przechowywać w lodówce 3 - 6 miesięcy. Likier piernikowy można od razu spożywać po przygotowaniu, ale po kilku dniach jest jeszcze smaczniejszy. Jeśli będzie za gęsty można dolać jeszcze śmietanki. 

Smacznego !

Przepis pochodzi stąd

 IMG_0252

IMG_0253

poniedziałek, 21 grudnia 2015
Karp smażony

Karpia jadamy w zasadzie raz do roku, w Wigilię. Wtedy smakuje najlepiej :)

IMG_0579

Składniki:

  • 1 karp, najlepszy o wadze  1,5-2kg
  • 2 jajka
  • mąka
  • bułka tarta
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
  • 2 cebule

Technika wykonania:

Oczyszczoną rybę pokroić w dzwonka. Jeśli nie chcemy się męczyć z dużą ilością ości to rybę można filetować, a następnie pokroić w 4-5cm kawałki.

Kawałki ryby oprószyć solą i pieprzem, wkładać do pojemnika, przekładając je pokrojoną w plastry cebulą. Odstawić do lodówki na kilka godzin, można na noc.

Rybę panierować w mące, jajku i bułce tartej, a następnie smażyć na rozgrzanym oleju.

Po usmażeniu rybę wkładam do naczynia żaroodpornego. Na wierzch ryby daję kawałki masła i wkładam do piekarnika nagrzanego do 100 stopni. W takich warunkach karp czeka sobie na kolację wigilijną :)

Smacznego!

IMG_0578

 

 

Tagi: ryba
08:23, precelia , Drugie danie
Link Dodaj komentarz »
 
1 , 2 , 3
O autorze
Tagi
kontakt: wyspa_smaku@wp.pl Chcesz schudnąć, to napisz prywatną wiadomość, lub "OK" pod dowolnym postem :) https://www.facebook.com/badzfitbybrzuszekznikl/ Przepisy na Wielkanoc
Durszlak.pl
zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne