czwartek, 22 marca 2012
Zrazy po polsku

wyspa smaku

Składniki:

  • 50dkg schabu b/k
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cebule
  • 15dkg koncentratu pomidorowego
  • papryka mielona słodka i ostra
  • 4 dkg mąki
  • łyżka oliwy
  • 1,5 szkl wody
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Sposób wykonania:

Ze schabu zdjąć błonę, mięso umyć i pokroić w niezbyt grube plastry. Kotlety oprószyć solą i pieprzem oraz obtoczyć w mące. Rozgrzać olej na patelni, obsmażyć zrazy z każdej strony na silnym ogniu, przełożyć do rondla. Dodać do nich obrany i zmiażdżony czosnek oraz cebule pokrojone w kostkę i podsmażone na złoty kolor z solą i pieprzem. Wodę podgrzać na patelni z przecierem pomidorowym, łagodną i ostrą papryką oraz sola i pieprzem. Tym sosem zalać zrazy. Dusić pod przykryciem na wolnym ogniu.

Smacznego!

Przepis pochodzi książki: "Kotlety, zrazy, medaliony" z Biblioteki poradnika domowego.

Sznycle z musztardą

wyspa smaku

Składniki:

  • 4 plastry schabu
  • 4 plastry sera
  • 8dkg ziaren słonecznika
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 2 łyżki musztardy
  • 3 łyżki oleju
  • sól, pieprz

Sposób wykonania:

Ziarna słonecznika zemleć w młynku do kawy, wymieszać z musztardą, doprawić solą i papryką. Rozgrzać piekarnik do 250 stopni lub przygotować grill. Sznycle okroić z błon, pobić tłuczkiem, oprószyć solą i pieprzem, obsmażyć na patelni na oleju z obu stron. Ułożyć na blasze wyłożonej folią aluminiową, posmarować musztardą ze słonecznikiem, przykryć plastrem sera i wstawić do piekarnika na  około 5 minut.

Smacznego!

Przepis pochodzi z "KUCHNI POLSKIEJ"

środa, 21 marca 2012
Waniliowe Latte Macchiato

wyspa smakuSkładniki:

  • 150ml mleka 3,5% (najlepiej się spienia)
  • 1/2 szkl mocnej kawy
  • 20ml syropu waniliowego

Sposób wykonania:

Jeżeli mamy ekspres ciśnieniowy to zrobić espresso, jeśli nie posiadamy, takiego cuda to sporządzić pół szklanki mocnej kawy rozpuszczalnej lub parzonej. Mleko podgrzać, nie doprowadzając do wrzenia. Ciepłe mleko ubić mikserem lub spieniaczem do mleka. Do wysokiej szklanki wlać syrop, następnie delikatnie wlać mleko do 3/4 wysokości szklanki. Należy na chwilę pozostawić aby utworzyła się warstwa pianki. Następnie wlać kawę.

Smacznego!


niedziela, 18 marca 2012
Muffinki z jabłkami i suszoną żurawiną

Aromatyczne, mięciutkie i wilgotne muffinki. Bardzo polecam!

wyspa smaku

Składniki:

  • 2 jabłka
  • 210g cukru
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 250g mąki
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100g masła
  • 1 jajko
  • 250g maślanki/mleka
  • 1op. cukru waniliowego
  • garść suszonej żurawiny

Sposób wykonania:

Obrane i pokrojone w małą kostkę jabłka posypać 2 łyżkami cukru oraz cynamonem. Dobrze wymieszać.

Mąkę połączyć z resztą cukru, proszkiem do pieczenia, masłem, maślanką, jajkiem i cukrem waniliowym. Wszystko dobrze utrzeć na gładką masę. dodać jabłka, dosypać żurawinę. Wymieszać.

Ciasto nałożyć do foremek i piec ok. 20 minut w 180 stopniach.

Przepis pochodzi od: http://kulinarnyoliwek.blox.pl/2012/01/Maslankowe-muffinki-z-jablkami-i-suszona-zurawina.html#ListaKomentarzy

sobota, 17 marca 2012
Sałatka z kolorowym makaronem i szynką

wyspa smaku

Składniki:

  • Pół paczki kolorowego makaronu świderki
  • 2-3 pomidory
  • kilka ogórków konserwowych
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 1 czerwona papryka
  • 20dkg szynki
  • kilka plastrów sera
  • koperek/pietruszka
  • sól, pieprz, ostra papryka
  • mały kubek śmietany
  • 2-3 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy

Sposób wykonania:

Makaron ugotować al dente, przelać zimną wodą i zostawić na kwadrans żeby podsechł. Pomidory pokroić w kostkę, tak samo paprykę, ogórki i szynkę. Ser pokroić w prostopadłościany. Dorzucić kukurydzę oraz posiekany koperek. Zalać sosem.

Sos: Pojemniczek śmietany wymieszać z kilkoma łyżkami majonezu, czubatą łyżeczką musztardy i przyprawami: solą, pieprzem i ostrą papryką.

Konkurs makaronowy

środa, 14 marca 2012
Jeżowiec

Oto sposób na wykorzystanie białek. Bardzo proste i szybkie ciasto.

wyspa smaku

Składniki:

  • 1szkl białek
  • 1szkl cukru
  • 1szkl mąki
  • 1łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1szkl maku

Sposób wykonania:

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier. Mąkę wymieszać z sodą i makiem,a następnie powoli dodawać, delikatnie mieszając,do białek. Formę posmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Wlać ciasto. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut.

poniedziałek, 12 marca 2012
Sałatka z tuńczykiem

wyspa smaku

Składniki:

  • puszka tuńczyka w sosie własnym
  • puszka kukurydzy
  • czerwona cebula
  • kilka ogórków konserwowych
  • koperek
  • majonez
  • sól, pieprz

Sposób wykonania:

Tuńczyka i kukurydze osączyć z zalewy, ogórki konserwowe i cebulę pokroić w kostkę, koperek opłukać i posiekać. Wszystkie składniki połączyć, dodać majonez, doprawić solą i pieprzem. Odstawić do lodówki na co najmniej godzinę, by składniki się przegryzły.

Smacznego!

Przepis pochodzi ze strony: www.rozkoszepodniebienia.blox.pl

Smoothie truskawkowo-bananowe

wyspa smaku

Składniki:

  • 400g mrożonych malin
  • banan
  • duży kubek jogurtu naturalnego
  • 40ml syropu bananowego (u mnie Victoria Cymes)
  • cukier puder- w razie potrzeby

Sposób wykonania:

Zmiksować wszystkie składniki w blenderze, rozlać do szklanek i już gotowe:)

Smacznego!

Rurki z ciasta półfrancuskiego

wyspa smaku

Składniki: ok. 50szt

Ciasto półfrancuskie:

  • 50dkg mąki
  • 25dkg masła
  • 1szkl śmietany

Masa budyniowa:

  • 0,5 l mleka
  • 0,5 szkl cukru
  • 1op. cukru waniliowego
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyzki mąki ziemniaczanej
  • 3 żółtka
  • 25 dkg masła

Dodatkowo:

  • białko
  • cukier

Sposób wykonania:

Ciasto: Mąkę przesiać, dodać plasterki masła, dokładnie posiekać nożem, dodać stopniowo śmietanę, ciasto zagnieść. Po dokładnym wyrobieniu ciasto schładzamy w lodówce przez co najmniej godzinę. Schłodzone ciasto cieniutko rozwałkować, kroić paski o szerokości ok. 1,5cm i długości w zależności jak duże rurki chcemy, u mnie ok 45cm. Nawijać na posmarowane masłem rurki, zaczynając od węższej części formy. Białko roztrzepać i posmarować rurkę z wierzchu, następnie posypać cukrem. Rurki układamy na posmarowanej tłuszczem blaszce. Piec w temperaturze 200 stopni do zrumienienia- ok. 15 minut.

Krem: Odlać pół szklanki mleka, resztę zagotować. Do gotującego się mleka dodać cukier i cukier waniliowy. W reszcie mleka (0,5szkl) rozmieszać obie mąki i żółtka. Dokładnie wymieszać i wlać do gotującego się mleka. Powstały budyń należy wystudzić. Masło utrzeć, a następnie stopniowo dodawać budyń.

wyspa smaku

Smacznego!

czwartek, 08 marca 2012
Amerykańskie pancakes

Ponieważ po zrobieniu bułeczek zostało mi maślanki, to powstały pancakes.

wyspa smaku

Składniki: 8-10szt

  • 1 i 1/4szkl mąki
  • 1 jajko
  • 1 i 1/4szkl maślanki
  • 1/4szkl cukru pudru
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/4szkl oleju
  • szczypta soli

Sposób wykonania:

Wszystkie podane składniki miksować razem na gładką masę o konsystencji gęstej śmietany. Rozgrzać patelnię (bez tłuszczu) i smażyć pancakes z dwóch stron.

Podawać z syropem klonowym, masłem czekoladowym, dżemem lub cukrem pudrem.

Smacznego!

Przepis pochodzi z :

http://www.kwestiasmaku.com/dania_dla_dwojga/pancakes/pancakes.html

 
1 , 2
O autorze
Tagi
kontakt: wyspa_smaku@wp.pl Chcesz schudnąć, to napisz prywatną wiadomość, lub "OK" pod dowolnym postem :) https://www.facebook.com/badzfitbybrzuszekznikl/ Przepisy na Wielkanoc
Durszlak.pl
zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne