niedziela, 23 marca 2014
Schab po sztygarsku

Schab po sztygarsku to tradycyjna potrawa z kuchni śląskiej.

wyspa smaku

Składniki:

  • 1kg schabu
  • kiełbasa śląska
  • pieprz, sól
  • czosnek granulowany
  • papryka czerwona
  • olej

Sposób wykonania:

Schab umyć. Cienkim nożem przez środek robimy nacięcie (tunel), tak by weszła do środka kiełbasa. Mięso doprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem i papryką. Obsmażamy na rozgrzanym oleju z wszystkich stron. Następnie schab należy podlać wodą lub bulionem i włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 1,5 godziny. W trakcie pieczenia podlewać mięso sosem.

Smacznego!

wyspa smaku

Tagi: schab
09:23, precelia , Drugie danie
Link Komentarze (1) »
wtorek, 18 marca 2014
Mix sałat z sosem vinegrette

Wiele witamin w jednym miejscu i wspaniały sos, którego przepis pochodzi stąd.

wyspa smaku

Składniki:

  • mix sałat
  • ćwiartka kapusty pekińskiej
  • 2 marchewki
  • 2 pomidory

Sos vinegrette:

  • 2/3 szklanki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki octu winnego białego
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 rozgnieciony ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka miodu

Sposób wykonania:

Mix sałat wymieszać razem z rozdrobnioną kapustą pekińską, tartą marchewką i pokrojonymi w kostkę pomidorami.

Wszystkie składniki sosu wrzucić do słoika, zamknąć, i energicznie potrząsać nim aż składniki się połączą. Polać przygotowaną surówkę.

Smacznego!



niedziela, 16 marca 2014
Ciasto Prince-Polo

Przepis na to ciasto dostałam od koleżanki. Jest bardzo pyszne.

wyspa smaku

Składniki:

Biszkopt:

  • 1szkl mąki
  • 1szkl cukru
  • 5 jaj
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki octu

Krem budyniowy:

  • 0,75l mleka
  • 1,5 opakowania budyniu
  • cukier - jeśli budyń jest bez cukru
  • masło

Dodatkowo:

  • powidła śliwkowe
  • herbatniki
  • rum
  • 2 Price-Pola XXL

Sposób wykonania:

Biszkopt: białka ubić na sztywno, utrwalić na koniec wsypując cukier. W drugiej miseczce wymieszać żółtka razem z proszkiem do pieczenia i octem (powstanie pianka). Białka wymieszać delikatnie razem z masą żółtkową oraz przesianą mąką. Piec w 180 stopniach na złoty kolor. Ostudzony biszkopt przekroić na pół.

Krem budyniowy: Budyń przygotować zgodnie z opisem na opakowaniu. Wystudzić. Masło utrzeć na puch, powoli dodawać po łyżce budyniu.

Przełożenie: Połowa biszkoptu-1/2 powideł śliwkowych-1/3 masy budyniowej- herbatniki namoczone w rumie- 1/3 masy budyniowej- połowa biszkoptu- reszta powideł-1/3 masy budyniowej- 2 pokruszone Prince-Pola.

Smacznego!

wyspa smaku

piątek, 07 marca 2014
Sałatka gyros

Jestem fanka tej sałatki - pyszna,pożywna, pełnowartościowa- taka jest właśnie sałatka gyros:)

wyspa smaku

Składniki:

  • pół kapusty pekińskiej
  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 7 ogórków korniszonów
  • 3 cebule
  • puszka kukurydzy
  • kilka łyżek majonezu
  • keczup
  • przyprawa gyros
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • olej

Technika wykonania:

Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, posypać  przyprawą do gyrosa, dodać trochę oleju, wymieszać i odstawić na pół godziny do lodówki. Usmażyć. Przestudzić.

Kapustę pekińską posiekać. Ogórek pokroić w kostkę,cebulę pokroić w kostkę, kukurydzę odcedzić. Majonez wymieszać z keczupem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.

W misce układamy warstwami: 1/3 kapusty pekińskiej, usmażone mięso, cebulę, ogórki, kukurydzę, sos majonezowy i resztę kapusty.

Schłodzić w lodówce.

 Smacznego!

wyspa smaku




poniedziałek, 03 marca 2014
Rolada szpinakowa

Kiedyś nie lubiłam szpinaku a to za sprawą szkolnych obiadów, które skutecznie zniechęcały by jeść to cenne warzywo. Trochę czasu minęło i teraz naprawdę lubię szpinak. Dobrze doprawiony jest przepyszny. A w postaci rolady, z chrzanowym serkiem i łososiem skusi każdego :) Przepis pochodzi stąd.

wyspa smaku

Składniki:

  • 450g mrożonego (rozdrobnionego) szpinaku
  • 4 jajka rozmiar L
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 300 g serka kremowego (np. Almette chrzanowy)
  • ok. 140 g wędzonego łososia w plastrach (ja dałam 100g)

Sposób wykonania:

Szpinak rozmrażam na głębokiej patelni. Dodaję sól, pieprz i zmiażdżony czosnek. Odstawiam. Do ostudzonego szpinaku dodaję żółtka. Całość dokładnie mieszam. Białka ubijam ze szczyptą soli na sztywną pianę. Ubite białka dodaję do masy i delikatnie mieszam.
Powstałą masę wylewam na dużą blachę z piekarnika (36 cm na 44 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 10-15 minut. Wyjmuję z pieca i pozostawiam do ostudzenia.
Serek rozcieram i smaruję nim ostudzone ciasto szpinakowe. Wzdłuż krótszego boku układam plastry wędzonego łososia. Całość zawijam w roladę. Owijam w folię spożywczą. Wkładam do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem kroję rolady na plastry.
Smacznego!
 
wyspa smaku 
wyspa smaku



niedziela, 02 marca 2014
Kokosowe spaghetti z krewetkami

Wspaniałe spaghetti! Dla wielbicieli krewetek to jest wspaniały rarytas. Przepis pochodzi stąd

wyspa smaku

Składniki:

  • 25 dag makaronu spaghetti
  • 10-15 dużych krewetek (mogą być mrożone)
  • 200 ml mleczka kokosowego lub śmietany 30%
  • 200 ml białego wytrawnego wina
  • 15 pomidorów suszonych z oliwy
  • 3 ząbki czosnku
  • rozmaryn
  • sok z cytryny
  • oliwa z oliwek
  • cytryna

Sposób wykonania:

Makaron gotujemy al dente w dużej ilości wody z odrobiną oliwy. Krewetki rozmrażamy, jeśli są świeże, to usuwamy jelito, myjemy, skrapiamy sokiem z cytryny i odstawiamy w chłodne miejsce.

Na oliwie podsmażamy pokrojony w plasterki czosnek, dodajemy krewetki, chwilę smażymy, podlewamy winem, czekamy chwilę aż odparuje, wlewamy mleczko kokosowe lub śmietanę, mieszamy, dodajemy pokrojone w paseczki suszone pomidory oraz rozmaryn. Przyprawiamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.

Na patelnię dodajemy makaron i mieszamy dokładnie z sosem. Podajemy z cząstką cytryny.

Smacznego!

wyspa smaku

sobota, 01 marca 2014
Pierś z kurczaka z curry i mleczkiem kokosowym

Po zrobieniu spaghetti z mleczkiem kokosowym zostało mi go jeszcze pół puszki i powstało takie oto przepyszne mięso. Polecam!

wyspa smaku

 

Składniki:

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • pół puszki mleczka kokosowego
  • curry, sól pieprz,  czosnek granulowany
  • olej

Sposób wykonania:

Pierś pokroić w kostkę, doprawić solą, pieprzem, czosnkiem i curry. Wymieszać z olejem. Mięso usmażyć. Zlać tłuszcz i dodać mleczko kokosowe, dusić chwilę żeby zredukować sos.

Podawać z ryżem.

Smacznego!

wyspa smaku

O autorze
Tagi
kontakt: wyspa_smaku@wp.pl Chcesz schudnąć, to napisz prywatną wiadomość, lub "OK" pod dowolnym postem :) https://www.facebook.com/badzfitbybrzuszekznikl/ Przepisy na Wielkanoc
Durszlak.pl
zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne