sobota, 21 marca 2015
Malinowa chmurka

Ciasto można kupić w cukierniach, to zrobione w domu jest jeszcze lepsze :) Kruche ciasto, malinowa galaretka, krem śmietankowy i rozpływająca w ustach się beza to niebo w gębie!

Przepis pochodzi stąd.

wyspa smaku

Składniki na ciasto kruche:

  • 3 żółtka
  • 30 g cukru pudru
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (lub pół opakowania cukru wanilinowego, około 8g)
  • 150 g mąki pszennej
  • 100 g masła

Wszystkie składniki powinny być schłodzone.

Składniki na kruchy spód szybko zagnieść ręcznie lub zmiksować w malakserze. Uformować kulę, lekko spłaszczyć, owinąć w folię spożywczą, schłodzić w lodówce przez 60 minut.

Przygotować prostokątną blachę o wymiarach 23 x 33 cm. Wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia.

Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki, wyłożyć nim dno formy: można wcześniej lekko rozwałkować, można odrywać po kawałku i układać w formie, następnie wyrównać np. wałkując szklanką (ułożoną na boku) wewnątrz formy.

Wyrównać, ponownie schłodzić w lodówce przez około 30 minut. Przed samym pieczeniem ponakłuwać widelcem.

Piec w temperaturze 190 - 200ºC przez około 15 - 20 minut lub krócej, do zezłocenia i wypieczenia ciasta. Wyjąć, wystudzić.

Galaretka z malinami:

  • 600 g malin (świeżych lub mrożonych)
  • 3 malinowe galaretki (każda na 500 ml wody)
  • 3 szklanki wrzącej wody

Maliny mrożone wcześniej rozmrozić na durszlaku. 

3 malinowe galaretki rozpuścić w 3 szklankach wrzacej wody. Przestudzić, wymieszać z malinami. Odłożyć do lodówki do lekkiego zgęstnienia galaretki. Tężejącą galaretkę wyłożyć na kruche ciasto, wyrównać, schłodzić w lodówce.

Krem śmietankowy z wanilią:

  • 500 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej
  • 250 g serka mascarpone, schłodzonego
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka pasty z wanilii lub nasionka z 1 laski wanilii

Wszystkie składniki umieścić w misie miksera. Ubić (końcówka miksera do ubijania białek) do otrzymania gęstego kremu. 

Uwaga: nie schłodzenie składników minimum 12 godzin przed rozpoczęciem ubijania kremu lub niepotrzebne zbyt długie ubijanie kremu - mogą doprowadzić do jego zwarzenia.

Krem przygotować bezpośrednio przed wyłożeniem na ciasto.

Beza z migdałami:

  • 3 białka, w temperaturze pokojowej
  • 150 g drobnego cukru do wypieków
  • 2 łyżeczki mąki (skrobi) ziemniaczanej
  • 40 - 50 g płatków migdałów

Białka umieścić w misie miksera. Ubijać, zwiększając obroty miksera, do otrzymania sztywnej pianki. Dodawać cukier, stopniowo, łyżka po łyżce, aż do wyczerpania cukru i otrzymania gęstej, błyszczącej piany. Pod sam koniec ubijania dodać mąką ziemniaczaną. 

Formę o wymiarach 23 x 33 cm odwrócić do góry dnem. Wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Masę bezową rozsmarować na papierze na wielkość blachy. Oprószyć płatkami migdałów.

Piec w temperaturze 140ºC przez około 1 godzinę. Beza powinna być chrupka i wypieczona, lekko popękana. W razie konieczności lekko przedłużyć (lub skrócić) czas pieczenia. Wystudzić.

Ciasto wyjąć z lodówki, gotowy krem wyłożyć na galaretkę, wyrównać. Na wierzch wyłożyć wystudzoną bezę. Schłodzić przez 2 godziny w lodówce. Kroić, podawać.

Ciasto kroi się lepiej po nocy w lodówce (beza nie stawia oporu przy krojeniu). Można przechowywać do 3 dni, w lodówce.

Smacznego !

wyspa smaku

 

wyspa smaku

sobota, 14 marca 2015
Meksykański król imprezy
Ta sałatka naprawdę króluje na imprezie, jest przepyszna!
Przepis pochodzi stąd
wyspa smaku
Składniki:
  • 500 g pieczarek,
  • 500 g mięsa mielonego,
  • 2 czerwone cebule,
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • pół główki sałaty lodowej,
  • 4 pomidory,
  • 200 g sera żółtego,
  • 1 puszka kukurydzy,
  • 1 puszka czerwonej fasoli,
  • 0,5 l gęstego jogurtu naturalnego,
  • 6 łyżek majonezu,
  • paczka chipsów tortilla,
  • papryka ostra,
  • pieprz,
  • sól
Przygotowanie:
 
Czerwoną cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Mięso mielone podsmażamy z odrobiną tłuszczu na patelni. W połowie smażenia dodajemy cebulę, doprawiamy do smaku przyprawami. Przed końcem smażenia dodajemy koncentrat pomidorowy i dokładnie mieszamy. Następnie mięso studzimy.
Pieczarki obieramy i kroimy w plastry, podsmażamy je na masełku. Sałatkę układamy warstwowo.
Na spód dużej miski układamy porwaną sałatę lodową. Pomidory sparzamy i obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i układamy na sałacie. Na pomidory kładziemy wystudzone mięso, a na mięso pieczarki. Na pieczarkach układamy odsączoną z zalewy kukurydzę, a następnie fasolę. Jogurt naturalny mieszamy z majonezem, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Tak przygotowanym sosem polewamy sałatkę. Ser ścieramy na grubych oczkach tarki lub kroimy w zapałki. Posypujemy nim sałatkę. Z chipsów układamy koronę, a resztę kruszymy posypując sałatkę. Sałatkę wstawiamy do lodówki na kilka godzin do przegryzienia.
Smacznego!
 

wyspa smaku

środa, 11 marca 2015
Sałatka makaronowa z surimi

Dla wszystkich sałatkożerców proponuję sałatkę z paluszkami surimi.

 wyspa smaku

Składniki:

  • 100g makaronu (u mnie małe kolanka)
  • 1 op. paluszków krabowych surimi
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 1 papryka
  • 1pęczek koperku
  • majonez
  • sól, pieprz

Technika wykonania:

Makaron ugotować we wrzącej osolonej wodzie. Odcedzić, ostudzić. Paluszki krabowe oraz paprykę pokroić w kostkę. Koperek posiekać, kukurydzę odcedzić. Wszystkie składniki wymieszać z majonezem, doprawić.

Smacznego!

wyspa smaku

piątek, 06 marca 2015
Chleb dyniowy

Mam kilka słoików puree z dyni więc postanowiłam zrobić ten chleb :)

wyspa smaku

Składniki:

  • 450 g mąki pszennej chlebowej
  • 220 g puree z dyni (przepis tutaj )
  • 200 ml letniej wody
  • 18g świeżych drożdży lub 1 i 1/2 łyżeczki suszonych drożdży instant
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka cukru

Technika wykonania:

Mąkę przesiewamy, mieszamy z drożdżami suchymi, cukrem i solą (drożdże świeże rozpuszczamy w wodzie).

Do suchych składników dodajemy puree z dyni i mieszamy przez minutę. Następnie stopniowo wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto przez kilka minut mikserem. Misę przykrywamy ściereczką, stawiamy w ciepłym miejscu na półtorej godziny.

Po podwojeniu objętości ciasta, oprószamy z wierzchu je mąką, a także swoje dłonie. Wyciągamy ciasto na blat i zagniatamy przez minutę, po to by uformować zgrabny, okrągły bochenek. Przekładamy go na blachę wyłożoną pergaminem, przykrywamy ściereczką i stawiamy w cieple na pół godziny.(ja piekłam w keksówce 10x30cm)

Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy w 220 stopniach przez 25 minut, a następnie zmniejszamy do 200 i dopiekamy 10 minut.

Wyciągamy z piekarnika i studzimy na kuchennej kratce.

Smacznego!

Przepis pochodzi ze strony Smakowity chleb

wyspa smaku

Tagi: dynia
08:45, precelia , Pieczywo
Link Komentarze (1) »
środa, 04 marca 2015
Kotleciki rybno-ziemniaczane

Kotleciki są bardzo delikatne, bardzo smakują mojemu synkowi.

wyspa smaku

Składniki:

  • 400g ryby
  • 200g gotowanych ziemniaków
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • bułka tarta
  • sól, pieprz
  • olej

Technika wykonania:

Rybę włożyć do niewielkiej ilości wrzącej wody, gotować  około 10 minut. Odcedzić. Cebulę posiekać drobno, podsmażyć na złoty kolor na łyżce oleju. Szczypiorek posiekać.

W misie blendera umieścić ugotowaną rybę, rozgniecione ziemniaki, zrumienioną cebulę, jajko, 2 łyżki bułki tartej oraz przyprawy. Wszystko dobrze wymieszać.  Dodać posiekany szczypiorek. Gdy masa będzie zbyt luźna dodać jeszcze trochę bułki tartej.

Formować okrągłe kotleciki. Panierować w bułce. Smażyć na rozgrzanym oleju.

Smacznego!

wyspa smaku

wtorek, 03 marca 2015
Chleb graham na drożdżach

Uwielbiam zapach świeżego chleba, który roznosi się po domu. Lubię piec chleb. Przynajmniej wiem co jem :) Przepis pochodzi stąd

wyspa smaku

 

Składniki na zaczyn:

  • 10 g świeżych drożdży
  • ½ łyżeczki cukru
  • 40 g letniej wody
  • 1 łyżka mąki pszennej typ 480 lub 550

Składniki na ciasto właściwe:

  • 50 g mąki żytniej razowej typ 2000
  • 200 g maki pszennej graham lub pszennej razowej typ 1850
  • 250 g mąki pszennej tortowej typ 450 lub luksusowej typ 550
  • 30 g roztopionego masła
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka płynnego miodu
  • 300 g letniej wody
  • cały zaczyn

Technika wykonania:

Najpierw należy przygotować rozczyn z drożdży – drożdże pokruszyć w miseczce, zasypać cukrem, dodać letnią wodę oraz łyżkę mąki. Całość wymieszać i pozostawić przykryte do wyrośnięcia na kilkanaście minut. Drożdże powinny wyraźnie urosnąć.

Następnie w dużej misce połączyć wszystkie rodzaje mąki z solą, miodem i stopionym masłem. Dodać wyrośnięte drożdże oraz letnią wodę. Wyrobić gęste i gładkie ciasto. Gdyby ciasto było zbyt kleiste można dodać jeszcze odrobinę mąki, ale nie za dużo – tylko tyle aby można było z ciasta uformować kulę.

Ciasto przełożyć do miski wysmarowanej olejem, przykryć szczelnie folią spożywczą (ja przykrywam ściereczką) i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę – lub do czasu gdy ciasto nawet potroi swoją objętość.

Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat (można blat delikatnie posmarować oliwą, by ciasto się nie przyklejało), rozpłaszczyć i usunąć z ciasta pęcherzyki powietrza. Następnie uformować z ciasta podłużny bochenek i przełożyć go do formy o wymiarach 30 cm x 10 cm, wysmarowanej np. olejem i wysypanej otrębami żytnimi (można zastąpić np. kaszą manną). Formę przykryć folią spożywczą i całość pozostawić do wyrośnięcia na ok. 20 minut – ciasto powinno wyrosnąć do brzegów formy.

Pieczenie:

Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni C, program „góra + dół”.

Wyrośnięty chleb wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 50min – 1 godziny.

Gdyby skórka chleba zbyt szybko się zarumieniła – należy formę przykryć folią aluminiową i dalej piec. Chleb pod koniec pieczenia można wyciągnąć z formy i dopiec go już bez foremki, aż postukany od spodu będzie wydawał głuchy odgłos.

Smacznego!

wyspa smaku

 

Pieczywo pełnoziarniste 2015

niedziela, 01 marca 2015
Tawa Tawas

Robiłam te ciastka już jakiś czas temu, bo na Tłusty Czwartek. Są bardzo szybkie w przygotowaniu. Ta boliwijska przekąska podawana jest z płynnym miodem, u mnie są posypane cukrem pudrem :) Polecam do wypróbowania.

 

 wyspa smaku

 

 

Składniki:

  •  2 szklanki mąki (po 250 ml)
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 jajka
  • 3 łyżki stopionego masła
  • 125 ml mleka

 Dodatkowo:

  •  olej lub smalec do smażenia (ok. 700 ml)

 Technika wykonania:

Mąkę łączymy z cukrem, solą i proszkiem do pieczenia a następnie dodajemy do niej pozostałe składniki i zagniatamy gładkie, elastyczne, niezbyt twarde ciasto (najlepiej użyć do tego robota z hakiem do wyrabiania ciasta drożdżowego), które formujemy w kulę i przykrywamy ściereczką na 5 minut, by ciasto odpoczęło. 

Na podsypanej mąką stolnicy wałkujemy ciasto na placek o grubości ok. 0,5 cm a następnie kroimy je na pasy o szerokości ok. 4 cm. Pasy ciasta kroimy pod kątem w taki sposób, by powstały romby. 

Ciasto wrzucamy na mocno rozgrzany tłuszcz i smażymy króciutko, tylko do chwili lekkiego zarumienienia, a po wyjęciu z tłuszczu układamy je na ręczniku papierowym. 

Przed podaniem posypujemy je cukrem pudrem i polewamy płynnym miodem.

Tawa Tawas najlepiej smakują lekko ciepłe.    

Smacznego :)

Przepis pochodzi stąd

 wyspa smaku

 



O autorze
Tagi
kontakt: wyspa_smaku@wp.pl Chcesz schudnąć, to napisz prywatną wiadomość, lub "OK" pod dowolnym postem :) https://www.facebook.com/badzfitbybrzuszekznikl/ Przepisy na Wielkanoc
Durszlak.pl
zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne