poniedziałek, 30 kwietnia 2012
Sałatka złocista

wyspa smaku

Składniki:

  • 300g makaronu- najlepiej kokardki
  • 1 puszka ananasa
  • 1 puszka kukurydzy
  • 2 pojedyncze filety z kurczaka
  • curry
  • 2łyżki oleju
  • 2 czubate łyżki majonezu
  • 4 łyżki zalewy z ananasa
  • 2 łyżki sosu sojowego ciemnego
  • sól, pieprz

Sposób wykonania:

Makaron gotujemy al dente. Filety z kurczaka kroimy w kostkę i oprószamy curry,skrapiamy olejem, następnie smażymy, nie dodając już oleju. Ananas pokroić w kostkę. W misce łączymy ze sobą  makaron, ananas, kukurydzę i usmażone filety z kurczaka.

Z majonezu, sosu sojowego i zalewy z ananasa robimy sos.

Zalewamy całość sosem, doprawiamy sola i pieprzem, mieszamy.

Smacznego!

Przepis znalazłam u:

http://kalorycznakraina.blox.pl/2012/04/SALATKA-ZLOCISTA.html

czwartek, 26 kwietnia 2012
Kisiel cytrusowy z nutką imbiru

Prawdziwa rozkosz dla podniebienia.

wyspa smaku

Składniki:

  • 0,5 l soku pomarańczowego
  • 0,5l wody
  • 3 saszetki herbaty Irving- Citrus with a hint of ginger (cytrusowa z nutą imbiru)
  • 100g cukru
  • 60g mąki ziemniaczanej

Sposób wykonania:

Pół litra wody zagotować, zaparzyć herbatę. Pół szklanki soku odlać,wsypać mąkę ziemniaczaną, dobrze rozmieszać by nie było grudek. Resztę soku zagotować razem z herbatą Irving i cukrem. Zagęścić zawiesiną z soku i mąki.Zagotować i wyłączyć. Rozlać do pucharków.

Smacznego!

wyspa smaku



Tagi: herbata sok
13:24, precelia , Desery
Link Dodaj komentarz »
środa, 25 kwietnia 2012
Sałatka śledziowa z jabłkiem

wyspa smaku

Składniki:

  • 0,5kg śledzi
  • 1 jabłko
  • 1 cebula
  • 2łyżki majonezu
  • 2łyżki śmietany

Sposób wykonania:

Śledzie pokroić w kostkę, jabłko obrać i zetrzeć na tarce, cebulę pokroić w kostkę. Rozdrobnione składniki wymieszać razem z majonezem i śmietaną.

Smacznego!

wtorek, 24 kwietnia 2012
Naleśniki z nutellą i bananami

wyspa smaku

Składniki:

  • 2szkl mąki
  • 2 jajka
  • 1szkl mleka
  • 1szkl wody
  • szczypta soli
  • 2łyzki oleju
  • nutella
  • 3-4 banany

Sposób wykonania:

Mąkę przesiać, dodać jajka, mleko, wodę , sól oraz olej. Wszystko razem zmiksować. Ciasto odstawić na pól godziny. Smażyć naleśniki.

Naleśniki smarować nutellą, ułożyć kilka plastrów banana, zwinąć.

Smacznego!

Przepis na ciasto pochodzi z:

http://www.przepis-kulinarny.pl/nalesniki-z-serem-na-slodko-id693.html

poniedziałek, 23 kwietnia 2012
Placki ziemniaczane z serem

wyspa smaku

Składniki:

  • 1kg ziemniaków
  • 4 łyżki mąki (więcej jeśli masa ziemniaczana jest wodnista)
  • cebula
  • jajko
  • sól, pieprz, majeranek
  • 10dkg sera żółtego
  • olej do smażenia

Sposób wykonania:

Ziemniaki obrać, opłukać, zetrzeć na tarce razem z cebulą, dodać jajko, mąkę oraz przyprawy. Dokładnie wymieszać. Ser zetrzeć na tarce lub pokroić w plastry.

Smażyć placki w następujący sposób: Na rozgrzany olej nałożyć cienką warstwę masy ziemniaczanej, na środek nałożyć ser, przykryć warstwą masy. Smażyć z obu stron, na złoty kolor.

Smacznego!

Zupa cebulowa

Byłam zaskoczona szybkością zrobienia tej zupy. Smak wyśmienity,doskonale smakuje z grzanką.

wyspa smaku

Składniki:

  • cebula 320g
  • tłuszcz (masło lub oliwa) 100g
  • bulion 1500l
  • mąka pszenna 50g
  • bułka na grzanki
  • ser żółty
  • sól, pieprz

Sposób wykonania:

Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na jasnożółty kolor, wymieszać z mąką i chwilę zostawić na ogniu mieszając. Zalać rosołem i gotować do miękkości (ok. 20 min). Przetrzeć przez sito lub zmiksować. Doprawić.

Zrobić grzanki:Bułkę pokroić na kromki, nałożyć ser i zapiec w piekarniku.

Smacznego!

Przepis pochodzi z książki: "Technologia gastronomiczna z towaroznawstwem" cz. 3 K. Flis, A. Procner

Tagi: cebula ser
10:07, precelia , Zupy
Link Komentarze (2) »
czwartek, 19 kwietnia 2012
Kotlety mielone nadziewane pieczarkami

wyspa smaku

Składniki:

  • 500g mielonego mięsa
  • 1 jajko
  • bułka tarta (w zależności od wilgotności mięsa)
  • cebula
  • pieprz, sól
  • 15dkg pieczarek
  • olej

Sposób wykonania:

Pieczarki pokroić w kostkę, udusić. Doprawić solą i pieprzem.

Cebulę drobno posiekać, podsmażyć na złoty kolor.Mięso połączyć z jajkiem, podsmażoną cebulą, dodać trochę bułki tartej oraz przyprawy. Mięso dobrze wymieszać. Podzielić na cztery części, każdą część rozpłaszczyć, na środek dać łyżkę pieczarek, uformować kotlet. Panierować w bułce tartej. Smażyć na oleju.

Smacznego!

 

Pulpety w sosie koperkowym

wyspa smaku

Składniki:

  • 500g mięsa mielonego
  • jajko
  • bułka tarta (ilość zależy od wilgotności mięsa)
  • sól, pieprz
  • 1/2 pęczka koperku

Sos:

  • 3/4 l wody
  • kostka bulionowa
  • 1/2 pęczka koperku
  • 2 łyżki mąki
  • 2łyżki śmietany

Sposób wykonania:

Do miski wkładamy mięso mielone, jajko, posiekany koperek, bułkę tartą oraz przyprawy. Wyrabiamy na jednolitą masę, następnie formujemy kulki.

Do garnka wlewamy wodę, zagotować i dodać kostkę bulionową. Wrzucamy przygotowane kulki i gotujemy pulpety przez około 25 minut. Po ugotowaniu wyjąć pulpety i przygotować sos.

Z wody i z mąki przygotować zawiesinę i zagęścić sos. Gdy sos będzie miał odpowiednią gęstość wyłączyć.  Śmietanę zahartować- wymieszać z kilkoma łyżkami gorącego sosu, po czym wlać do sosu. Dodać koperek, doprawić. Włożyć gotowe pulpety.

Smacznego!

Zainspirowane:

http://babuni-blog49.blog.onet.pl/Klopsy-w-sosie-koperkowym,2,ID431078793,n

wtorek, 17 kwietnia 2012
Diablotki

Wyśmienita przekąska np. do piwa.

wyspa smaku

Składniki:

  • 2 arkusze ciasta francuskiego
  • 250g żółtego sera startego na małych oczkach
  • papryka słodka
  • 1 roztrzepane jajko

Sposób wykonania:

Jeden arkusz ciasta posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać połową sera startego na małych oczkach i lekko przycisnąć do ciasta, oprószyć słodką papryką. Przykryć drugim arkuszem ciasta, ponownie posmarować jakiem, posypać startym serem, lekko przycisnąć i oprószyć papryką. Przygotowane ciasto pokroić nożem lub radełkiem na paski o szerokości 1,5cm.

Każdy pasem chwycić za oba końce i skręcić w przeciwnych kierunkach, by powstała sprężynka. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zachowując 2cm odstępy.Końce paluszków można przycisnąć do blaszki by się nie rozwijały.

Piec w temperaturze 200stopni przez około 15 minut.

Smacznego!

Przepis znalazłam u:

http://najsmaczniejsze.pl/2012/02/paluszki-serowe-z-ciasta-francuskiego/

Zawijańce z szuszonymi pomidorami

wyspa smaku

Jakiś czas temu robiłam spaghetti z suszonymi pomidorami. Ponieważ zostało mi kilka pomidorków, wymyśliłam takie zawijańce. Polecam, pomidorki dają ciekawy smak mięsa.

Składniki:

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 4 plastry sera żółtego
  • 8 suszonych pomidorów
  • sól, pieprz,
  • mąka
  • jajko
  • bułka tarta
  • olej do smażenia

Sposób wykonania:

Pierś podzielić na 4 kotlety, rozbić każdy z nich, oprószyć solą i pieprzem. Na każdy kotlet nałożyć plaster sera żółtego oraz 2 suszone pomidorki. Zawijamy brzegi i ciasno zwijamy roladkę. Panierować w mące, jajku i bułce tartej. Usmażyć.

Smacznego!

 
1 , 2
O autorze
Tagi
kontakt: wyspa_smaku@wp.pl Chcesz schudnąć, to napisz prywatną wiadomość, lub "OK" pod dowolnym postem :) https://www.facebook.com/badzfitbybrzuszekznikl/ Przepisy na Wielkanoc
Durszlak.pl
zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne