niedziela, 28 kwietnia 2013
Omlet z parówką i serem

To kolejny omlet na moim blogu, zwykle omlety wychodzą z przeglądu lodówki:) takie są najlepsze.

wyspa smaku

Składniki:

  • 2 jajka
  • parówka
  • 3 plastry sera
  • sól, pieprz, oregano
  • olej
  • szczypiorek

Sposób wykonania:

Parówkę pokroić w krążki. Rozgrzać olej, Podsmażyć parówki. Jajka roztrzepać z przyprawami, wlać na patelnię. wierzch posypać pokrojonym w kostkę serem. Smażyć chwilę pod przykryciem do ścięcia jajek. Posypać wierzch szczypiorkiem.

Smacznego!

 

Tagi: jaja ser
11:13, precelia , Śniadanie
Link Komentarze (1) »
poniedziałek, 22 kwietnia 2013
Pieczone udka z kurczaka z majerankiem

Smakowity, naprawdę prosty sposób na udko z kurczaka.


wyspa smaku

Składniki:

  • 2 udka
  • 1 łyżeczka papryki w proszku (słodka i ostra - proporcje wg uznania)
  • szczypta chili
  • sól  
  • czarny pieprz
  • 2 łyżeczki suszonej bazylii
  • łyżeczka przyprawy curry
  • 2 rozgniecione ząbki czosnku

Sposób wykonania:
Mięso umyć, natrzeć przyprawami, solą i pieprzem. Włożyć do miski, przykryć i wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny. Piec w piekarniku około godziny, co jakiś czas podlewając sosem z pod kurczaka.

Smacznego!

niedziela, 21 kwietnia 2013
Stefania z pianką

Wszystko co słodkie jest pyyycha :) Przepis pochodzi stąd.

wyspa smaku

Składniki:

  • 1 1/4 szklanki kaszy manny
  • 1 litr mleka
  • 1 kostka margaryny/masła
  • 1 szklanka cukru
  • 1 duża torebka cukru wanilinowego
  • 200gram herbatników
  • 4-5 łyżek kakao
  • 1 galaretka owoców leśnych/malinowa
  • 500ml kremówki
  • 1 łyżka cukru pudru


Sposób wykonania:
Blachę wyłożyć podwójnie herbatnikami. Odlać 1 szklankę mleka. W garnku umieścić resztę mleka, margarynę i oba cukry. Gdy margaryna roztopi się, dodać kakao. 
Kaszę manną wymieszać z 1 szklanką mleka i dolać do gotującego się mleka ciągle mieszając, tak aby nie powstały grudki. Gorącą masę wylać na herbatnikowy spód i przykryć warstwą herbatników. Docisnąć. Wystudzić.

Pianka:
Galaretkę rozrobić według instrukcji na opakowaniu. Odstawić do wystudzenia. Bitą śmietaną ubić. Wmieszać do niej jeszcze płynną galaretkę. Tak przygotowaną pianką polać górną warstwę herbatników.

Polewa:
1/2 kostka margaryny
8 łyżek kakao 
1/2 szklanki cukru

Zagotować w garnku. Ostudzić. Polać warstwę piankową.
Całe ciasto schłodzić w lodówce przez ok 2h. Najlepsze kolejnego dnia:)

Smacznego!

 

 



sobota, 20 kwietnia 2013
Kotlety schabowe zawijane po kurpiowsku

W oryginalnym przepisie pomija się panierowanie w bułce tartej, tylko panieruje się w mące, jajku i kładzie na rozgrzany tłuszcz.  Roladki są pyszne . Polecam!

wyspa smaku

Składniki:

  • 60dag schabu b/k
  • 15dag wędzonej kiełbasy wiejskiej
  • łyżeczka świeżego startego imbiru
  • sól, pieprz
  • mąka
  • jajko
  • smalec 
  • łyżka masła
  • bułka tarta

Sposób wykonania:

Schab pokroić na 4 porcje, rozbić na dość cienki płat tłuczkiem. Kiełbasę obrać ze skóry, środek zmielić, wymieszać z imbirem oraz solą i pieprzem. Masą posmarować każdy płat schabu, zwinąć. Oprószyć solą, pieprzem i mąką. Panierować w jajku i bułce tartej. Smażyć na smalcu na złoty kolor. Na koniec smażenia dodać na patelnię masło.

Smacznego!

piątek, 19 kwietnia 2013
Pljeskavica (serbskie mielone)

To propozycja dania Roberta Makłowicza dla Tesco. Jak wypowiada się autor to jedna z propozycji grillowych, gdyż pljeskavica najlepiej smakuje pieczona na grillu nad węglem drzewnym. Ser trzeba dokładnie zamknąć w środku , by nie wyciekł. Ja robiłam to danie w piekarniku i też jest pyszne. Choć z pewnością wypróbuję też wersję na grillu :)

wyspa smaku

Składniki na 4porcje:

  • 800g mielonej wieprzowiny
  • 1 duża czerwona cebula
  • kilka plastrów sera żółtego wędzonego o intensywnym smaku
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • pieprz, sól
  • olej do smarowania rusztu

Sposób wykonania:

Do mięsa dodajemy sodę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Starannie i długo wyrabiamy, podlewając nieco wodą.

Dodajemy drobno posiekaną cebulę, mieszamy i odstawiamy przykryte na kilka godzin (lub noc) do lodówki.

Wilgotnymi dłońmi bierzemy w dłoń porcję mięsa, spłaszczamy ją, układamy na każdej plaster sera, przykrywamy następną spłaszczoną porcją mięsa i formujemy kotlety o kształcie hamburgera, dokładnie zamykając ser w środku. Odkładamy je na godzinę do lodówki.

Pieczemy z obu stron, kładąc na posmarowanym olejem ruszcie, ew. w piekarniku lub smażymy na patelni grillowej.

Smacznego!

wyspa smaku

środa, 17 kwietnia 2013
Jajka z chrzanem

W moim domu te jajka goszczą od zawsze na Wielkanocnym stole. Ilość chrzanu jest dowolna- zależy czy lubicie mocno chrzanowe , czy delikatnie. Polecam!

wyspa smaku

Składniki:

  • 8 jajek
  • 1/4 masła
  • mały słoik chrzanu

Sposób wykonania:

Jajka ugotować na twardo (10minut). Ostudzić, wyjąć żółtka. Żółtka połączyć z masłem, dodać chrzan wedle uznania- ja dałam dwie łyżki. Wszystko razem dokładnie wymieszać.

Wypełniać połówki jaj farszem.

Smacznego!

wyspa smaku

wyspa smaku

poniedziałek, 01 kwietnia 2013
Babka marmurkowa z czekoladą
Wspaniała babka z czekoladą.  Marmurek nie bardzo mi wyszedł a to dlatego że postanowiłam więcej niż połowę ciasta zrobić czekoladowego, a potem za krótko mieszałam patyczkiem. Ale i tak ta babka jest wspaniała! Przepis pochodzi stąd.
wyspa smaku
Składniki:
  • 80 g gorzkiej czekolady

  • 2-3 łyżki kakao

  • 220 g miękkiego masła

  • 1 i ¼ szklanki cukru

  • 4 jajka

  • ½ szklanki mleka

  • 2 i ¼ szklanki mąki tortowej

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • szczypta soli

  • kilka kropel aromatu lub ekstraktu waniliowego (pominęłam)

  • kilka kropel aromatu czekoladowego (pominęłam)

Sposób wykonania:

Czekoladę połamać na kawałki, roztopić w kąpieli wodnej, wymieszać z kakao. Masło utrzeć z cukrem i szczyptą soli na puszystą masę. Dalej ucierając, kolejno dodawać jajka (po dodaniu każdego ucierać ok. 15-20 sekund, aż masa będzie jednolita).

Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodawać do masy jajecznej na przemian z mlekiem, ucierać. Po dokładnym wymieszaniu ciasto podzielić na dwie części. Do jednej dodać roztopioną czekoladę i aromat czekoladowy. Wymieszać. Do drugiej dodać aromat waniliowy, wymieszać.

Formę do babki lub keksówkę posmarować masłem i wyspać mąką. Na przemian wykładać do foremki dwa rodzaje ciasta. Na koniec wymieszać patyczkiem, tworząc wzór marmurkowy. Piec około 1 godziny w temp. 175°C (z termoobiegiem 160°C), do suchego patyczka.

Wyjąć z piekarnika, lekko przestudzić w formie, następnie wyjąć z formy i studzić na kratce. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego!

wyspa smaku



O autorze
Tagi
kontakt: wyspa_smaku@wp.pl Chcesz schudnąć, to napisz prywatną wiadomość, lub "OK" pod dowolnym postem :) https://www.facebook.com/badzfitbybrzuszekznikl/ Przepisy na Wielkanoc
Durszlak.pl
zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne