piątek, 25 kwietnia 2014
Kiełbasa drobiowo-wieprzowa w wersji light

Pierwszy raz jadłam tę kiełbasę u mojej mamy. Przepis dostałam od niej, a pochodzi on z marcowego wydania (3/2014) "Przyślij przepis".

wyspa smaku

Składniki:

  • 50dkg piersi z kurczaka
  • 2 płaskie łyżeczki soli peklowej
  • 50dag szynki
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1 przeciśnięty ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 3 łyżeczki żelatyny

Dodatkowo:

  • 2 x po 30cm osłonki barierowej termokurczliwej (śr. 73mm)
  • sznurek bawełniany

Technika wykonania:

Szynkę mielimy. Filety kroimy w około 2cm kostkę. Mięsa wkładamy do osobnych pojemników. Wsypujemy po 1 łyżeczce soli peklowej i wyrabiamy, aż masy będą kleiste. Wkładamy do osobnych woreczków i schładzamy dobę.

Osłonki wkładamy do letniej wody i moczymy 10-15 minut. Jeden koniec mocno związujemy.

Żelatynę rozpuszczamy w 3 łyżkach wrzątku, studzimy. Mięsa mieszamy z żelatyną, przyprawami i ziołami. Masą ciasno napełniamy osłonki, zawiązujemy.

Wkładamy do garnka z zimną wodą, a następnie parzymy 1 godzinę i 45 minut w 80o C.Kiełbasy studzimy i wkładamy na 8 godzin do lodówki.

Smacznego!

wyspa smaku

 

wyspa smaku

sobota, 19 kwietnia 2014
Wesołych Świąt

Zdrowych, wesołych, spokojnych i smakowitych Świąt Wielkiej Nocy i mokrego Dyngusa!

wyspa smaku

17:33, precelia
Link Dodaj komentarz »
piątek, 18 kwietnia 2014
Baranek wielkanocny z ciasta drożdżowego

Produkcja baranków zakończona :) W dużej formie na baranka wykorzystuje się ciasto drożdżowe. Przepis pochodzi stąd

wyspa smaku

Składniki na małego baranka (na dużego należy podwoić ilość składników):

  • 1/2 szkl cukru
  • 1/2 szkl mleka
  • szczypta soli
  • 1.5szkl mąki
  • 3 dag drożdży
  • 1/4 kostki margaryny
  • 3 żółtka
  • tłuszcz do formy
  • bułka tarta do formy

Technika wykonania:

Drożdże wymieszać z 2 łyżkami letniego mleka, odrobiną mąki i cukru. Kiedy zaczyn wyrośnie dodać resztę mąki i mleka, utarte żółtka z pozostałym cukrem i sól. Wyrobić gładkie ciasto. Wlać roztopioną i ostudzoną margarynę i wyrobić. Nakryć ciasto i pozostawić na 15 minut aby wyrosło.

Formę w kształcie baranka natłuścić, posypać bułką tartą i wlać ciasto. Pozostawić na 30 minut, aby wyrosło. Piec około 30 minut (dużego baranka około 50 minut) w temperaturze 180 stopni.

Smacznego!

Wielkanocne Smaki - edycja IV

Baranek wielkanocny z ciasta piaskowego

Tradycyjnie, jak co roku upiekłam baranka wielkanocnego. Nie ma nic lepszego od domowego baranka, ten unoszący się wszędzie zapach ciasta daje znać, że Święta tuż tuż:)

wyspa smaku

Składniki:

  • 2szklanki mąki pszennej
  • 1szkl mąki ziemniaczanej
  • 1szkl cukru
  • 3 jajka
  • 1/2 kostki margaryny
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1szkl mleka

Technika wykonania:

Margarynę utrzeć na puch, dodać cukier i jaja. Ucierać aż składniki dobrze się połączą. Dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia, dolewać powoli mleka. Ciasto ucierać około 5-10 minut.

Do formy baranka posmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą wlać ciasto. Piec około 45 minut w 180 stopniach.

Smacznego!

Wielkanocne Smaki - edycja IV

sobota, 05 kwietnia 2014
Jajka w majonezie

Tradycyjne jajka z majonezem, sprawdzą się na szybką przekąskę :)

wyspa smaku

Składniki:

  • 5 jajek
  • 3 łyżki majonezu
  • groszek konserwowy
  • koperek

Sposób wykonania:

Jajka ugotować na twardo ( 10 minut). Ostudzić szybko by nie powstała zielona obwódka. Obrać, przekroić na pół. Majonez wycisnąć za pomocą szprycy. Udekorować groszkiem i koperkiem.

Smacznego!

wyspa smaku

Wielkanocne Smaki - edycja IV

Tagi: jaja
18:04, precelia
Link Komentarze (1) »
O autorze
Tagi
kontakt: wyspa_smaku@wp.pl Chcesz schudnąć, to napisz prywatną wiadomość, lub "OK" pod dowolnym postem :) https://www.facebook.com/badzfitbybrzuszekznikl/ Przepisy na Wielkanoc
Durszlak.pl
zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne