sobota, 25 kwietnia 2015
Schab pieczony w jarzynach

Bardzo delikatna i zdrowa potrawa. Schab pod pierzynką z marchewki, pietruszki i cebuli jest wyśmienity! Przepis pochodzi stąd

wyspa smaku

Składniki:

  • 4 plastry schabu
  • 2 średnie marchewki
  • 1 średnia pietruszka
  • 1 duża cebula
  • 3-4 ząbki czosnku
  • musztarda
  • kostka rosołowa
  • sól

Technika wykonania:

Mięso rozbijamy na cienkie plastry, solimy, nacieramy posiekanym czosnkiem, smarujemy musztardą i odstawiamy do lodówki na około godzinę. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce na dużych oczkach. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Żaroodporne naczynie smarujemy olejem i układamy połowę warzyw, na nie kładziemy plastry mięsa i przykrywamy drugą częścią warzyw. Całość zalewamy rozpuszczoną w szklance wody kostką rosołową. Pieczemy pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 45 minut.

Smacznego!

 

 

 





niedziela, 12 kwietnia 2015
Murzin (kiełbasa zapiekana)

Na śląsku cieszyńskim mamy tradycję pieczenia murzina. Odkąd pamiętam u mnie w domu się go piekło przed Wielkanocą. Uwielbiam ten smak i zapach zapieczonej kiełbasy.

wyspa smaku

Składniki: na 6 zapiekanych kiełbas:

  • 0,5kg mąki
  • 5dag drożdży
  • 1 żółtko
  • 5 dag margaryny
  • 7dag smalcu
  • 0,25l mleka
  • sól

Dodatkowo:

  • jajko

Technika wykonania:

Mąkę przesiać, drożdże i sól rozpuścić w letnim mleku. Zarobić ciasto, pod koniec wyrabiania dodać roztopiony i przestudzony tłuszcz. Ciasto powinno być tęgie. Wyrobić ciasto i odstawić na około godzinę do wyrośnięcia.  Po pół godziny ciasto przebić.

Ciasto podzielić na 6 części. Każdą rozwałkować i zawinąć w nią kiełbasę. Posmarować rozmąconym jajkiem. Piec około 50 minut, na złoty kolor.

Smacznego!

wyspa smaku

środa, 08 kwietnia 2015
Jajka marynowane
Jajka te są wspaniałym urozmaiceniem Wielkanocnego menu. 
Mają wspaniały kolor, więc pięknie prezentują się na stole. Polecam!

wyspa smaku

 

Składniki: 

na ok. 8-10 ugotowanych na twardo, obranych ze skorupek jaj:

zalewa: 

  • 1,5 szklanki wody (szklanka poj. 250 ml)
  • 0,25 szklanki czerwonego octu winnego
  • 0,5 szklanki octu balsamicznego
  • 3 łyżki cukru lub miodu
  • pół łyżeczki soli 

do słoika: 

  • duża, czerwona cebula
  • 3 listki laurowe
  • 2-3 kulki ziela angielskiego i pieprzu


Składniki zalewy zagotować i ostudzić. Cebulę pokroić w piórka, włożyć do słoika wraz z jajkami, zielem, kulkami przypraw i jajkami. Zalać marynatą i odstawić na 5-7 dni do lodówki. Od czasu do czasu przemieszać zawartość słoika, by jajka równo "łapały" kolor.


Smacznego!

Przepis pochodzi stąd.

wyspa smaku

 

wyspa smaku

Tagi: jaja
12:35, precelia , Przekąski
Link Dodaj komentarz »
sobota, 04 kwietnia 2015
Życzenia Wielkanocne

wyspa smaku

21:52, precelia
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 02 kwietnia 2015
Surówka z białej kapusty z marchewką

Zapraszam na pyszną i prostą surówkę. Sprawdza się jako dodatek do wielu obiadów :)

wyspa smaku

 

Składniki:

  • 1/4 małej główki białej kapusty
  • 1 duża marchew
  • majonez
  • sól
  • pieprz

Technika wykonania:

Kapustę opłukać, drobno poszatkować, posypać solą i odstawić na chwilę (ok. pół godziny). Po tym czasie kapustę odcisnąć z nadmiaru soku.

Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce. Połączyć z kapustą, dodać majonezu i doprawić pieprzem.

Smacznego!

wyspa smaku

O autorze
Tagi
kontakt: wyspa_smaku@wp.pl Chcesz schudnąć, to napisz prywatną wiadomość, lub "OK" pod dowolnym postem :) https://www.facebook.com/badzfitbybrzuszekznikl/ Przepisy na Wielkanoc
Durszlak.pl
zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne