czwartek, 28 kwietnia 2016
Kolorowe ciasteczka z lentilkami

Idealne ciasteczka dla dzieciaków, kolejne z lentilkami i takie wiosenne :)

IMG_1775

Składniki:

  • 180 g mąki pszennej
  • 60 g mąki ziemniaczanej
  • 125 g masła
  • 4 łyżki cukru pudru
  • cukier waniliowy
  • jajko
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Dodatkowo:

  • ok. 120 g lentilków (lub innych kolorowych draży)

Technika wykonania:

Z podanych składników zagnieść ciasto. Schłodzić w lodówce ok. 20 minut.

Wyjąć ciasto z lodówki i rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm. Wykrawać za pomocą foremki kwiatki lub kółka przy pomocy literatki , które przełożyć na papier do pieczenia. 

Na każde ciasteczko wyłożyć cukierki lekko dociskając je do ciasta.

Ciastka pieczemy w temperaturze ok. 180 stopni przez około 10 minut do momentu zrumienienia.

Smacznego!

Przepis pochodzi stąd

IMG_1769

IMG_1784

IMG_1796

środa, 27 kwietnia 2016
Pęczak z serkiem wiejskim i owocami

Proste, szybkie i pożywne śniadanie :)

IMG_0886

Składniki:

  • 3 łyżki ugotowanej kaszy pęczak
  • 3 łyżki serka wiejskiego
  • 0,5 banana
  • 1 kiwi
  • 1 łyżeczka miodu
  • 5 orzechów laskowych

Technika wykonania:

Kaszę mieszamy z serkiem wiejskim i łyżeczką miodu.Dodajemy pokrojone owoce i orzechy. Zajadamy :)

Smacznego!

IMG_0887

IMG_0891

wtorek, 26 kwietnia 2016
Surówka z selera naciowego i jabłka

Samo zdrowie do obiadu :)

IMG_0967

Składniki na 2 porcje:

  • 200g selera naciowego
  • 1 jabłko
  • 1 łyżka majonezu
  • sok z cytryny
  • sól, cukier

Technika wykonania:

Seler umyć i pokroić na krążki. Jabłko obrać i pokroić w drobną kostkę. Całość wymieszać z majonezem,doprawić solą i cukrem.

Smacznego!

IMG_0964

IMG_0959

piątek, 22 kwietnia 2016
Pęczak z pomarańczą i jabłkiem

Jak gotuję kaszę to zawsze za dużo. Wspaniałym i szybkim pomysłem na wykorzystanie jej nadmiaru jest połączenie jej z owocami i zjedzenie na śniadanie.

IMG_1010

Składniki:

  • 3 łyżki ugotowanej kaszy pęczak
  • 3 łyżki serka wiejskiego
  • 1/2 pomarańczy
  • 1/2 jabłka
  • 1 łyżka płatków migdałów
  • 1 łyżeczka miodu

Technika wykonania:

Pomarańczę obrać i pokroić w kostkę, jabłko opłukać i również pokroić.Ugotowaną kaszę mieszamy razem z serkiem wiejskim i owocami oraz miodem. Wszystko wymieszać posypać płatkami migdałów.

Smacznego!

IMG_1014

IMG_1004

poniedziałek, 18 kwietnia 2016
Tortilla z gotowanych ziemniaków

IMG_0793

Składniki:

  • 3 ziemniaki ugotowane
  • 2 jaja
  • sól
  • pieprz
  • masło klarowane/olej

Technika wykonania:

Ziemniaki obrać i ugotować. Można też wykorzystać ziemniaki z obiadu z poprzedniego dnia jeśli nie zostały ugniecione. Ziemniaki pokroić w cienkie plasterki.

Jaja roztrzepać i doprawić solą i pieprzem.

Rozgrzać na patelni łyżkę masła klarowanego lub niewielką ilość oleju, włożyć pokrojone ziemniaki, zalać roztrzepanymi jajami.

Smażyć do momentu aż dół się zetnie i zrumieni, następnie omlet obrócić. W tym celu  patelnię przykryć talerzem lub pokrywką i odwrócić. Tortillę zsunąć ponownie na patelnię i usmażyć z drugiej strony.

Smacznego!

IMG_0792

sobota, 16 kwietnia 2016
Surówka mix sałat z pomidorem, papryką i selerem naciowym

Do obiadu najlepsze sos świeże surówki. Polecam dziś, oto taką małą bombę witaminową :)

IMG_0765

Składniki:

  • 1 mix sałat
  • 1 pomidor
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 sos sałatkowy koperkowo-ziołowy
  • olej

Technika wykonania:

Sos sałatkowy przygotować zgodnie z opisem na opakowaniu. Pomidora, paprykę i seler pokroić w cząstki, dodać mix sałat oraz sos. Wszystko razem wymieszać.

Smacznego!

IMG_0758

IMG_0760

czwartek, 14 kwietnia 2016
Pierś z kurczaka zapiekana z pieczarkami

Ostatnio staram się mniej smażyć mięsa, a więcej dusić, piec czy grillować. Takie mięso jest szybkie w przygotowaniu i pyszne. Polecam!

IMG_0451

Składniki: (4porcje)

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 200g pieczarek
  • 1 cebula
  • sól, pieprz
  • tymianek
  • 150g sera
  • 2 łyżki oleju

Technika wykonania:

Pierś z kurczaka podzielić na kotlety, lekko rozklepać. Oprószyć solą i pieprzem.

Cebulę obrać, drobno posiekać i podsmażyć na niewielkiej ilości oleju. Pieczarki opłukać,pokroić w kostkę, dodać do cebuli i dusić razem do momentu, gdy woda odparuje. Doprawić solą, pieprzem i tymiankiem.

Na blaszce ułożyć plastry mięsa, na nich pieczarki, a wierzch posypać tartym serem.

Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez pół godziny.

Smacznego!

IMG_0448

środa, 13 kwietnia 2016
Pasta z makreli z jajkiem i ogórkiem

Pasta z makreli należy do naszej ulubionej. Polecam!

IMG_1056

Składniki:

  • 1 makrela
  • 2 jaja
  • 2 ogórki kiszone lub korniszony
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki majonezu
  • pęczek szczypiorku

Technika wykonania:

Makrelę obrać ze skóry i wybrać ości. Ogórka pokroić na mniejsze części. Wszystkie składniki (oprócz szczypiorku ) razem zmiksować. Doprawić solą i pieprzem, wmieszać szczypiorek.

Smacznego!

IMG_1061

IMG_1052

wtorek, 12 kwietnia 2016
Grahamki

Domowe pieczywo jest najlepsze!

IMG_0954

Składniki na 10 sztuk:

  • 125 ml letniego mleka
  • 125 ml letniej wody
  • 1 łyżka melasy*
  • 1,5 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka soli
  • 2,5 szklanki mąki graham (mąka typ 1850)
  • 1 szklanka mąki pszennej chlebowej (plus 2 - 3 łyżki na podsypanie)
  • 30 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego
  • 7 g suchych drożdży lub 14 g świeżych drożdży

Dodatkowo:

  • 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania

Technika wykonania:

Obie mąki wymieszać z suchymi drożdżami. Jeśli stosujemy drożdże świeże to najpierw zrobić zaczyn-drożdże wymieszać z łyżeczką cukru, 2 łyżkami mąki i niewielką ilością letniego mleka. Odstawić przykryte ściereczką, na około 20 minut do wyrośnięcia.

Dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto, pod koniec dodać tłuszcz. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ścireczką, do podwojenia objętości (zajmie to około 1,5 godziny).

Po tym czasie ciasto jeszcze raz krótko wyrobić. Podzielić na około 90 gramowe części, następnie oprószając dłonie mąką uformować w podłużne bułeczki, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ręczniczkiem kuchennym, odstawić na 20 - 30 minut do ponownego wyrośnięcia (lub dłużej - powinny podwoić objętość). 

Przed samym pieczeniem posmarować jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką mleka.

Piec w temperaturze 200ºC przez około 20 - 25 minut. Wyjąć i wystudzić na kratce.

* Melasę można zastąpić miodem, jednak nada ona bułeczkom ładniejszego koloru.

Smacznego :-).

Przepis pochodzi stąd

IMG_09191

IMG_0923

IMG_0941

piątek, 08 kwietnia 2016
Racuszki budyniowe z bananami

Moje dziecko uwielbia wszelakie placuszki. Dziś polecam z bananami. Pycha :)

IMG_0563

 

Składniki: (na 10-12 sztuk)

  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 1 szklanka maki pszennej
  • 1  duże jajko
  • 1 budyń waniliowy lub śmietankowy 40g (proszek)
  • 1 cukier wanilinowy (10 g)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru pudru

ponadto:

  • 1 banan
  • cukier puder do posypania
  • olej do smażenia

Technika wykonania:

Jajko, cukier, cukier wanilinowy i jogurt wymieszać trzepaczką rózgową, lub krótko mikserem. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i budyniem. Wsypać do masy jogurtowej i ponownie wymieszać. Ciasto powinno być gęste, ale łatwo i swobodnie dać się nakładać na patelnię. Gdyby było zbyt gęste, dolejcie jogurtu, jeśli za rzadkie, dosypcie mąki.

Na patelni rozgrzać olej. Smażyć racuszki na złoto, około 2 minut z każdej strony. Zdjąć z patelni i układać na ręcznikach papierowych, by odsączyć racuszki z nadmiaru tłuszczu. Nieco wystudzić.

Podawać z plastrami bananów, oprószone cukrem pudrem.

Smacznego!

Przepis pochodzi stąd

IMG_0569

IMG_0577

 
1 , 2
O autorze
Tagi
kontakt: wyspa_smaku@wp.pl Chcesz schudnąć, to napisz prywatną wiadomość, lub "OK" pod dowolnym postem :) https://www.facebook.com/badzfitbybrzuszekznikl/ Przepisy na Wielkanoc
Durszlak.pl
zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne