czwartek, 31 maja 2012
Ciasto z musem truskawkowym

Sezon truskawkowy czas zacząć i to najlepiej ciastem:)

A  do tego z okazji 100 wpisu zapraszam jutro na mały konkurs.

 

 

wyspa smaku

Składniki:

Biszkopt

  • 5 jajek
  • 1szkl mąki
  • 1szkl cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki octu

Mus:

  • 1kg truskawek
  • 3 galaretki truskawkowe

Ptasie mleczko:

  • 0,5l śmietany kremówki
  • 1 galaretka truskawkowa

Sposób wykonania:

Przygotować biszkopt- Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier. Żółtka połączyć w miseczce z proszkiem do pieczenia i octem. Do białek dodać żółtka i przesianą mąkę. Delikatnie wymieszać. Ciasto wyłożyć na blaszkę wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą. Piec przez około 20 minut w 180 stopniach.

Mus- truskawki opłukać, zmiksować. Galaretki rozpuścić w szklance wody. Gdy zaczną tężeć, połączyć z truskawkami. Wylać na biszkopt. Schłodzić.

Ptasie mleczko: Galaretkę rozpuścić w szklance wody. Gdy galaretka zacznie tężeć ubić kremówkę, a pod koniec ubijania wlać galaretkę. Rozprowadzić na musie. Całość schłodzić.

Smacznego!

Zupa krem z brokułów

Ostatnio w mojej kuchni zielono:) jak nie szpinak to brokuły. Krem z brokułów jest bardzo szybki do przygotowania jeśli mamy gotowy wywar. Zupę można zrobić na kostce rosołowej, ale ze względu na chemię w niej zawartą nie polecam.

wyspa smaku

Składniki:

  • 1 litr bulionu
  • 1 brokuł
  • 1 trójkąt serka topionego
  • 2 łyżki śmietany
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz

Sposób wykonania:

Wywar zagotować . Brokuł podzielić na różyczki i włożyć do wywaru, gotować około 10 minut. Zupę przestudzić i zmiksować. Ponownie podgrzać, dodać serek topiony oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić solą i pieprzem. Wyłączyć zupę i dodać śmietanę. Wymieszać i gotowe:)

Polecam dodatek grzanek.

Smacznego!

środa, 30 maja 2012
Trójkąty z ciasta francuskiego ze szpinakiem

wyspa smaku

Składniki:

  • 1 op. ciasta francuskiego
  • 200g szpinaku
  • 100g fety
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki śmietany
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz

Sposób wykonania:

Na patelni rozgrzać masło i wrzucić szpinak. Wszystko dusić, aż do odparowania wody. Następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i pokruszoną fetę. Wymieszać, doprawić pieprzem, a na koniec dodać śmietanę. Dokładnie wymieszać. Wystudzić.

Ciasto francuskie pokroić na kwadraty 8x8cm. Nałożyć łyżkę farszu, zlepić na pół, by powstał trójkąt.

Piec w temperaturze 180stopni przez około 20 minut.

Smacznego!

wyspa smaku

wtorek, 29 maja 2012
Pieczona pierś kurczaka ze szpinakiem

Ostatnio króluje u mnie szpinak, a to dlatego,że ostatnio zrobiłam go w ilości hurtowej:) To drugie moje podejście do mięsa ze szpinakiem, tym razem pierś kurczaka jest pieczona.

wyspa smaku

Składniki:

  • 1 podwójna pierś kurczaka
  • 200g szpinaku
  • 100g fety
  • 2 łyżki śmietany
  • 1 łyżka masła
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • olej

Sposób wykonania:

Na patelni rozgrzać masło i wrzucić szpinak. Wszystko dusić aż do odparowania wody. Następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i pokruszoną fetę. Wymieszać, doprawić pieprzem, a na koniec dodać śmietanę, dokładnie wymieszać.

W piersiach kurczaka zrobić kieszonki, oprószyć solą i pieprzem. Do kieszonek włożyć szpinak, spiąć wykałaczkami. Mięso posmarować olejem i piec w temperaturze 200 stopni przez 30minut.

Smacznego!

wyspa smaku

Surówka z kiszonej kapusty

Bomba witaminowa! Uwielbiam tą surówkę do smażonej ryby.

wyspa smaku

Składniki:

  • 30dkg kiszonej kapusty
  • 1 marchewka
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżka oleju
  • pieprz, cukier

Sposób wykonania:

Kapustę posiekać na mniejsze kawałki, marchewkę zetrzeć na tarce, cebulę pokroić w małą kostkę. Wszystko razem wymieszać, dodać olej i doprawić pieprzem oraz odrobiną cukru.

Smacznego!

poniedziałek, 28 maja 2012
Langosz

Langosz to specjalność kuchni węgierskiej, gdzie można je kupić w prawie każdym barze szybkiej obsługi. Często ciasto robione jest  z dodatkiem ugotowanego ziemniaka, jednak ja przeważnie robię bez, bo nie chce mi się gotować specjalnie dwóch ziemniaków. Dodaję ziemniaka gdy zostaną mi z obiadu.

wyspa smaku

Składniki:

  • 30dkg mąki
  • 2dkg drożdży
  • 2 łyżki oleju
  • niepełna szklanka wody
  • łyżeczka cukru
  • szczypta soli
  • olej do smażenia

Dodatkowo:

  • sos czosnkowy
  • ser

Sposób wykonania:

Zarobić ciasto drożdżowe: mąkę wsypać do miski, wodę lekko podgrzać by była letnia, rozpuścić w niej drożdże, cukier i sól, wlać do mąki, dodać olej i wyrobić ciasto. Odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Następnie ciasto podzielić na 3 części, uformować okrągłe, nie za cienkie placki i smażyć na oleju. Podać polane sosem czosnkowym i posypane żółtym serem.

Przepis na sos czosnkowy: http://wyspasmaku.blox.pl/2012/05/Sos-czosnkowy.html

Smacznego!

piątek, 25 maja 2012
Drobiowe roladki ze szpinakiem i fetą

Kiedyś nie cierpiałam szpinaku, a to dlatego, że szkolne obiady zraziły mnie do niego. Niedawno się przełamałam i zrobiłam lasagne ze szpinakiem. Szpinak był pyszny i nie wyglądał, ani nie smakował już jak ten szkolny! Teraz moje drugie podejście do tego wartościowego warzywka- szpinak w mięsie tez jest pyszny:)

wyspa smaku

Składniki na 4 szt:

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 200g mrożonego szpinaku
  • 100g fety
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 1 łyżka masła
  • 1-2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz

Do panierowania

  • jajko
  • mąka
  • bułka tarta

Sposób wykonania:

Piersi z kurczaka przekroić na pół, rozbić tłuczkiem na cienkie plastry, tak by nie podziurawić mięsa. Doprawić solą i pieprzem.

Na patelni rozgrzać masło i wrzucić szpinak. Wszystko dusić, aż do odparowania wody. Następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i pokruszoną fetę. Wymieszać, doprawić pieprzem, a na koniec dodać śmietanę, dokładnie wymieszać i jeszcze chwilkę dusić.

Na rozbite mięsko wykładać farsz szpinakowy, mięso zawinąć w roladkę. Można spiąć wykałaczką. Panierować w mące, jajku i bułce tartej.

Smażyć na oleju.

Smacznego!

Przepis znalazłam na blogu: http://o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl/id,3123418,title,Drobiowe-roladki-ze-szpinakiem-i-feta,index.html?ticaid=6e7fa

wyspa smaku

środa, 23 maja 2012
Tagiatelle z kurczakiem z nutą cytryny

wyspa smaku

Składniki:

  • 0,5kg piersi z kurczaka
  • 0,3kg pieczarek
  • 100g serka mascarpone
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • skórka otarta z połowy cytryny
  • 1/3pęczka zielonej cebulki
  • 1/2l bulionu
  • 300g makaronu tiagatelle (wstążki)
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Sposób wykonania:

Makaron ugotować al dente.

Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, podsmażyć na niewielkiej ilości oleju. Pieczarki pokroić w plasterki, dodać do kurczaka, przyprawić solą i pieprzem. Chwilę smażyć.

Gdy pieczarki będą podsmażone dolać gorący bulion. Całość zagotować, a następnie dodać ser mascarpone, sok i skórkę z cytryny. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. Wyłączyć i dodać posiekaną zieloną cebulkę.

Gdy sos będzie zbyt leisty można zagęścić zawiesiną z wody i łyżeczki mąki.

Makaronem wymieszać z sosem.

Smacznego!

Zapiekanka na bułce

Czasem zostają mi bułki, więc robię takie zapiekaneczki.

wyspa smaku

Składniki na 8 zapiekanek:

  • 4 bułki kajzerki
  • 8 plastrów sera
  • 8 plastrów szynki
  • 4 pieczarki pokrojone w plastry
  • keczup
  • przyprawa do zapiekanek

Sposób wykonania:

Bułki przekroić na pół. Każdą posmarować keczupem. Nałożyć plaster szynki, plaster sera, kilka plastrów pieczarek. Posypać przyprawą do zapiekanek, a jeśli nie mamy to bazylią i oregano. Zapiec w piekarniku przez 15 minut.

Smacznego!

wtorek, 22 maja 2012
Muffinki w kropki

wyspa smaku

Składniki:

  • 2szkl mąki pszennej
  • 1szkl cukru
  • 1 łyżeczka sody
  • 1łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 1szkl mleka
  • 1/2szkl oleju
  • 100g czekoladowych groszków

Sposób wykonania:

W jednym naczyniu wymieszać składniki suche: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę i 70g groszków czekoladowych. W drugim naczyniu wymieszać składniki mokre. Składniki mokre łączymy z suchymi, krótko mieszając.

Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, do każdej nałożyć ciasta do 3/4 wysokości. Muffinki posypać resztą groszków czekoladowych.

Piec przez około 20-25 minut w 180 stopniach.

Smacznego!

Przepis od: http://magda-kucharzy.blogspot.com/2012/05/moze-babeczke.html

wyspa smaku

 
1 , 2 , 3 , 4
O autorze
Tagi
kontakt: wyspa_smaku@wp.pl Chcesz schudnąć, to napisz prywatną wiadomość, lub "OK" pod dowolnym postem :) https://www.facebook.com/badzfitbybrzuszekznikl/ Przepisy na Wielkanoc
Durszlak.pl
zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne