piątek, 31 maja 2013
Kruche ciasto z malinami i lekką budyniową pianką

Niebiańskie ciasto!!! Kruchutkie, z lekko słodką pianką przełamaną malinami. Pychotka! Przepis pochodzi stąd

wyspa smaku

Składniki:

ciasto:

  • 2,5 szklanki mąki
  • 250 g masła zimnego
  • 2 łyżeczki (płaskie) proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 5 żółtek
  • 2-3 łyżki wody zimnej (w razie potrzeby)

budyniowa pianka:

  • 5 białek
  • 1 szklanka cukru
  • 1-2 łyżki cukru waniliowego
  • 2 budynie waniliowe (bez cukru!)
  • 1/2 szklanki oleju

dodatkowo:

  • ok 500 g malin
  • cukier puder po posypania po upieczeniu

Sposób wykonania:

Zimne masło kroimy w kostkę, mieszamy z pozostałymi składnikami i wyrabiamy. W razie potrzeby dodajemy 1-2 łyżki wody. Ciasto dzielimy na 2 części 60 % i 40 %. Zawijamy je osobno w folię spożywczą i wkładamy do zamrażalnika (można na dzień wcześniej przygotować). 

Tortownicę (28-30 cm średnicy, lub formę prostokątną 33 x 20 cm) smarujemy masłem i wykładamy spód papierem do pieczenia. Większy kawałek ciasta ścieramy na tarce (duże oczka), wykładamy spód tortownicy i delikatnie przyklepujemy palcami. Pieczemy 20 minut w 180 C.

Gdy podpieczony spód przestygnie ubijamy białka na sztywno, dodajemy stopniowo cukier cały czas ubijając, cukier waniliowy i na końcu stopniowo budyń (proszek). Ubijamy aż cukier i budyń dokładnie się rozpuszczą. Wlewamy powoli olej, ubijamy do wymieszania się składników. Budyniową piankę przekładamy na podpieczony spód, wyrównujemy szpatułką, układamy owoce i lekko wpychamy je w piankę. Na wierzch ścieramy mniejszą część zamrożonego ciasta. Pieczemy w 180 C 35-40 minut. Gdy przestygnie posypujemy cukrem pudrem. Gotowe!

 Smacznego!

wyspa smaku



czwartek, 30 maja 2013
Zapiekanka ziemniaczana z kuczakiem

Pyszna zapiekanka, szczególnie że robiona na nowych ziemniakach. Mniam . Przepis pochodzi stąd

wyspa smaku

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka
  • 1 papryka
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 0,5 kg pieczarek
  • 20dag boczku wędzonego
  • 1kg ziemniaków ugotowanych w mundurkach
  • żółty ser
  • oliwa
  • sól, pieprz, ostra papryka, ewentualnie przyprawy do kurczaka

Sposób wykonania:

Ziemniaki gotujemy w mundurkach, studzimy i obieramy.

Podsmażamy cebule, paprykę, paski boczku, pieczarki i kurczaka pokrojonego w drobna kostkę. Wszystko podsmażamy i przyprawiamy sola, pieprzem, ostra papryka.

Ziemniaki kroimy na centymetrowe plastry i układamy na dnie naczynia żaroodpornego. Następnie przykrywamy je warstwa  warzyw podsmażonych  z kurczakiem. Układamy kolejną warstwę ziemniaków i tak na zmianę. Posypujemy zółtym serem. Pyszne!!!

Smacznego!

wyspa smaku





sobota, 18 maja 2013
Mielone z oscypkeim

 Aromatyczne mięsko z oscypkiem. Polecam!

wyspa smaku

Składniki:

  • 60dag mielonego mięsa wieprzowego
  • 1/2szkl bułki tartej
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 1 jajko
  • 10dag oscypka
  • sól pieprz,

Dodatkowo

  • olej do smażenia
  • bułka tarta do panierowania

Sposób wykonania:

Mięso dobrze wyrobić razem z jajkiem, bułką tartą, koperkiem tartym oscypkiem i przyprawami. Uformować 6 kotletów. Obtoczyć w bułce tartej . Smażyć na oleju.

Smacznego!

wyspa smaku

piątek, 17 maja 2013
Pieczeń rzymska

Pieczeń rzymska już kiedyś gościła na moim stole, ale nie doczekała się zdjęć. Tym razem udało się zrobić więc jest i wpis:) Podałam ją w towarzystwie sosu pieczarkowego- pycha! Przepis pochodzi stąd

Polecam!

wyspa smaku

 

Składniki: 

  • 1 kg mielonej wieprzowiny
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 kajzerka
  • 2 jajka surowe
  • 4 jajka ugotowane
  • 2 łyżeczki suszonej pietruszki (lub pęczek świeżej)
  • 0,5 łyżeczki majeranku
  • 1 łyżeczka vegety
  • 2 łyżki kaszy manny
  • sól, pieprz

Sposób wykonania:

Do mięsa dodajemy wszystkie przyprawy i mieszamy (najlepiej ręką). Następnie dodajemy posiekaną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, surowe jajka, kaszę i namoczoną w mleku i rozdrobnioną kajzerkę. Wszystko bardzo dokładnie wyrabiamy rękoma. Połowę masy przekładamy do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą keksówki i układamy na niej wzdłuż ugotowane na twardo jajka. Przykrywamy pozostałym mięsem i pieczemy ok 1,5 godziny w temperaturze 180 stopni. Na pierwsze 45 minut pieczeń przykrywamy folią aluminiową a następnie pieczemy już bez niej. Pieczeń kroimy dopiero gdy całkiem przestygnie, a najlepiej po nocy spędzonej w lodówce.

Smacznego!

wyspa smaku

poniedziałek, 13 maja 2013
Kopiec ptasie mleczko

Fajne ciasto, które robi się w misce :) Z galaretkami Winiary prezentuje się i smakuje fantastycznie.

wyspa smaku

Składniki:

  • 5 jaj
  • 100g cukru
  • 125g mąki
  • 2 serki homogenizowane
  • 1 galaretka pink margarita
  • 1 galaretka mojito
  • dżem truskawkowy

Sposób wykonania:

Wybić jaja oddzielając żółtka od białek. Z białek ubić sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier. Gdy piana będzie sztywna, dodać żółtka i ubijać do uzyskania puszystej masy. Dodać przesianą mąkę.  Blaszkę posmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Wyłożyć ciasto. Piec w 180 stopniach na złoty kolor. Po wyjęciu natychmiast wyłożyć na lnianą ściereczkę, zwinąć w rulon i pozostawić do wystygnięcia.Gdy wystygnie rozwinąć, posmarować dżemem i zwinąć ponownie. Pokroić w plastry. Miskę obłożyć plastrami rolady.

Galaretki rozpuścić w szklance wody (zieloną w 1szklance i różową w jednej szklance wody). Pozostawić do momentu aż zaczną tężeć. Tężejącą galaretkę mojito połączyć z jednym serkiem homogenizowanym. Wlać do miski. Tak samo zrobić z drugą galaretką. Przykryć plastrami rolady. Schłodzić. Przed podaniem miskę przykryć talerzem i odwrócić, tak by ciasto wysunęło się na talerz.

Smacznego!

wyspa smaku

 

wyspa smaku

niedziela, 12 maja 2013
Pianka z galaretki

Puszysty, delikatny i pyszny- taki właśnie jest ten deser :) Polecam !

wyspa smaku

Składniki na 4 porcje:

  • 1 galaretka pink margarita
  • 1 galaretka blue curacao
  • 50ml likieru adwokat
  • ciasteczka belVita
  • 4 truskawki

Sposób wykonania:

Obie galaretki przygotować według przepisu na opakowaniu. Gdy zaczną tężeć ubijać na szybkich obrotach- galaretka będzie delikatna i puszysta. Do niebieskiej dodać pod koniec ubijania adwokat. Piankę niebieską rozdzielić do pucharków/ kieliszków, do każdego pucharka włożyć truskawkę, następnie wyłożyć piankę różową. Podać z ciasteczkami.

Smacznego!

wyspa smaku

 

Tagi: galaretka
14:33, precelia , Desery
Link Dodaj komentarz »
piątek, 10 maja 2013
Tarta serowa z łososiem

Finezja smaku-tak można podsumować tę tartę.

 wyspa smaku

Składniki:

  • 1 op. ciasta francuskiego
  • 100g łososia wędzonego
  • 50g sera gouda (lub innego)
  • 50g oscypka
  • 50g sera camembert
  • 1 mały pomidor
  • 1/4 papryki
  • 2 jajka
  • 200ml śmietanki kremówki
  • pieprz

Sposób wykonania:

Ciasto francuskie wyłożyć na formę do tarty i podpiec spód w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (można ten etap pominąć i dać składniki na niepodpieczony spód). Gdy ciasto będzie złote wyjąć z piekarnika i układać na nim: plastry sera camembert, tarty oscypek, tarty ser gouda, kawałki łososia, ósemki pomidora i pokrojoną w paski paprykę. Jajka zmiksować ze śmietanką i pieprzem, wlać na tartę.

Piec do zrumienienia w temperaturze 180 stopni.

Smacznego!

wyspa smaku

czwartek, 09 maja 2013
Jaskółcze gniazdo

Pyszne mielone znane pod nazwą "Jaskółcze gniazdo" lub "oczko" . Polecam!

wyspa smaku

Składniki:

  • 60dag mielonego mięsa wieprzowego
  • 1/2szkl bułki tartej
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 7 jaj
  • sól pieprz,

Dodatkowo

  • olej do smażenia
  • bułka tarta do panierowania

Sposób wykonania:

Ugotować 6 jaj na twardo. Ostudzić i obrać. Mięso dobrze wyrobić z bułka tartą, jajkiem i przyprawami. Podzielić masę na 6 części, uformować z niej placuszki. Na każdym placuszku układać po jednym jajku, po czym dokładnie skleić mięso, tworząc kulę. Obtoczyć w bułce tartej. Rozgrzać olej w głębokiej patelni i smażyć z wszystkich stron.

Smacznego!

wyspa smaku

poniedziałek, 06 maja 2013
Ptasie mleczko z belVitą

Sposób na pełnowartościowe śniadanko, czyli takie które dostarcza: białka, węglowodany, witaminy i składniki mineralne to taki oto pyszny serek-ptasie mleczko z ciasteczkami belVita. Takie śniadanko można sobie przygotować dzień wcześniej wieczorem :)

wyspa smaku

Składniki na 4 porcje:

  • 1 galaretka o smaku blue curacao
  • 1 galaretka o smaku pink margarita
  • 4 serki homogenizowane
  • ciasteczka belVita orzechy+czekolada
  • 1 jabłko

Sposób wykonania:

Sporządzić według przepisu na opakowaniu obie galaretki. Gdy zaczną tężeć ubić je mikserem na szybkich obrotach. Galaretki staną się bardzo pulchne. Do każdej dodać dwa serki homogenizowane.  Jabłko pokroić w kostkę.

Najpierw rozdzielić na 4 porcje ptasie mleczko niebieskie, ułożyć warstwę jabłek, przykryć różowym ptasim mleczkiem. Podać z ciasteczkami belVita.

Smacznego!wyspa smaku



Zapiekane jajka w bułce

Fantastyczny sposób na wykorzystanie nadmiaru bułek lub bułek z poprzedniego dnia. Polecam!

wyspa smaku

Składniki na 6 porcji:

  • 6 bułek kajzerek (lub innych)
  • 6 jajek
  • 10dag szynki
  • 5 dag tartego sera
  • sól, pieprz

Sposób wykonania:

Ściąć wierzch bułek, wydrążyć środek. Na spód bułek dać pokrojoną w kostkę szynkę oraz tarty ser. Wbić jajko, oprószyć solą i pieprzem. Piec około 20 minut (aż jajka się zetną) w temperaturze 190 stopni.

Smacznego!

wyspa smaku

 

 
1 , 2
O autorze
Tagi
kontakt: wyspa_smaku@wp.pl Chcesz schudnąć, to napisz prywatną wiadomość, lub "OK" pod dowolnym postem :) https://www.facebook.com/badzfitbybrzuszekznikl/ Przepisy na Wielkanoc
Durszlak.pl
zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne