poniedziałek, 26 maja 2014
Pasta jajeczna z curry

Zapraszam na pyszną pastę.

wyspa smaku

 

 

Składniki:

  • 5 jaj
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka majonezu
  • sól, curry

Sposób wykonania:

Jaja ugotować na twardo, ostudzić, pokroić w drobną kostkę. Jaja utrzeć razem z masłem, majonezem i przyprawami (robiłam to widelcem). Można dodać posiekany szczypiorek.

Pastę można stosować na chleb, bułki lub krakersy.

Smacznego!

wyspa smaku

Tagi: jaja
12:54, precelia , Śniadanie
Link Komentarze (1) »
sobota, 17 maja 2014
Uśmiechnięte ciasteczka serowe z jabłkiem
Przepyszne, mięciutkie, kruchutkie. Pychota. mój syn ciągle się o nie upomina. Naprawdę są przepyszne :) Przepis znalazłam tutaj.
wyspa smaku
Składniki:
  • 250g białego sera
  • 250g masła
  • 250g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 4 jabłka
  • cukier puder do posypania
Technika wykonania:
Ser przecisnąć przez praskę, dodać masło, mąkę i sól. Dobrze wszystko zagnieść. Kulę ciasta owinąć w folię i wstawić do lodówki. Schłodzić.
W tym czasie obrać jabłka, pokroić na ćwiartki a te jeszcze na mniejsze kawałeczki. Wyjąć ciasto z lodówki. Rozwałkować na grubość 4-5 mm. Szklanką wykrawać kółka. Na każde układać kawałek jabłka (szerszą częścią na zewnątrz) i złożyć na pół. Układać na blasze wyłożonej mata do pieczenia. Wstawić do nagrzanego pieca i piec w 220 stopniach ok. 25 minut. Upieczone posypać cukrem pudrem.
Smacznego!

*ciastka można formować również w kopertki z jabłkami lub z dżemem

wyspa smaku

 

wyspa smaku

sobota, 10 maja 2014
Placuszki z twarogu

Uwielbiam te placuszki, dla mnie są najlepsze z cukrem pudrem, ale można je podać również z dżemem.Przepis pochodzi stąd.

wyspa smaku

 

Składniki (na 8szt.):

  • 250g twarogu
  • 1 jajko
  • 1 łyżka cukru z wanilią
  • 2 kopiaste łyżki mąki (plus mąka do obtaczania)
  • masło klarowane do smażenia
  • cukier puder do posypania

Technika wykonania:

Twaróg rozgnieść widelcem, dodać jajko, cukier, wymieszać, wsypać mąkę, jeszcze raz wymieszać. Łyżką nabierać kawałki ciasta, obtaczać w mące, formować kulki i spłaszczać na dłoni. Na patelni roztopić masło, wykładać placki, smażyć na małym ogniu z obu stron po ok 2 minuty.

Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Podawać z ulubionym dżemem, śmietaną.

Smacznego!

wyspa smaku

Maślankowe ciasto z jagodami i kruszonką

Mam jeszcze zalegające w zamrażalniku jagody, więc powstało ciacho. Przepis pochodzi stąd

wyspa smaku

 

Składniki na ciasto:

  • 1 szklanka maślanki
  • 3 jajka
  • 0,5 szklanki oleju
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy
  • 200 g jagód


Składniki na kruszonkę:

  • 185 g mąki pszennej
  • 100 g cukru pudru
  • 100 g masła
  • cukier waniliowy

Technika wykonania:
W jednej misce wymieszać składniki mokre, w drugiej suche. Mokre składniki wlać do suchych i wymieszać łyżką. Ciasto wylać do natłuszczonej formy do pieczenia o wymiarach 21x25 cm, posypać jagodami. Użyłam tortownicy o średnicy 23 cm.

Przygotować kruszonkę:
Masło roztopić i mocno ciepłe wlać do miseczki z mąką wymieszaną z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Dobrze wymieszać i zagnieść kruszonkę.
Kruszonką posypać ciasto z jagodami.


Formę z ciastem włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i piec przez około 45 minut.

Smacznego!



środa, 07 maja 2014
Roladki z kurczaka z kurkami

Uwielbiam grzyby. A takie roladki to niebo w gębie :)

wyspa smaku

 

Składniki:

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 250g kurek
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła
  • 5dag sera żółtego
  • sól, pieprz
  • jajko
  • bułka tarta
  • mąka
  • olej

Sposób wykonania:

Cebulę obrać posiekać podsmażyć na maśle dodać dobrze umyte kurki. Smażyć. Doprawić.

Ser zetrzeć na tarce, dodać do przestudzonych grzybów.

Pierś podzielić na kotlety, rozbić, doprawić solą i pieprzem. Nałożyć farsz grzybowy i dobrze zwinąć. Panierować w mące, jajku i bułce tartej, smażyć na złoty kolor.

Smacznego!

 

piątek, 02 maja 2014
Bułki a la pizza

Przepyszne, tak w skrócie można o nich powiedzieć.Ciasto fantastyczne, dobrze się formowało. Bułeczki mięciutkie, pachnące. Mniam. Przepis pochodzi stąd

wyspa smaku

 

Składniki:

na ciasto (na ok.11-12 sztuk )

  • 1 szklanka ciepłej wody,
  • 35g drożdży świeżych (lub 10g drożdży instant)
  • 1/3 szklanki oleju,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 jajko,
  • 3.5 szklanki mąki pszennej
  • jajko do posmarowania

 Składniki na sos do pizzy:

  • przecier pomidorowy (z wodą w proporcji 4:2, przykładowo 4 łyżki przecieru na dwie łyżki wody)
  • woda
  • zioła: oregano, bazylia lub zioła prowansalskie (łyżeczka, bądź dwie)
  • trochę pieprzu i soli
  • 2 ząbki czosnku (ewentualnie czosnek suszony)

Dodatkowo:

Składniki w środku mogą być różne, w zależności od upodobań .W moich bułeczkach można było znaleźć:

  • szynkę z podsmażoną cebulą,
  • kukurydzę
  • tarty ser żółty

Technika wykonania:

Świeże drożdże rozdrabniamy, dodajemy ok.pół szklanki ciepłej wody i troszkę mąki oraz szczyptę cukru, mieszamy i zostawiamy na parę minut do wyrośnięcia. W przypadku drożdży instant, ten krok pomijamy.

Do miski wsypujemy resztę mąki , drożdże i sól,  i dokładnie mieszamy. Dodajemy resztę ciepłej wody, olej i jajko, następnie dokładnie łączymy składniki. Zagniatamy ciasto Przez ok 5 min. Przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy je na 30 minut. 

Przygotowujemy nadzienie: wędlinę pokroić, cebulę posiekać i  zeszklić, ser zetrzeć.

Przygotowujemy sos: wodę mieszamy z przecierem, dodajemy przyprawy, sól, pieprz oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszamy i gotowe. 

Z wyrośniętego ciasta formujemy wałek, dzielimy go na ok 12 części, rozwałkujemy je (bądź rozciągamy ręcznie) i na środku przygotowanego placka smarujemy sosem, wkładamy nasze składniki. Formujemy bułeczki. Układamy bułeczki w odstępach. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i możemy posypać przyprawą (u mnie kminek) Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 15-20 minut, aż nabiorą złotego koloru.

 

wyspa smaku

O autorze
Tagi
kontakt: wyspa_smaku@wp.pl Chcesz schudnąć, to napisz prywatną wiadomość, lub "OK" pod dowolnym postem :) https://www.facebook.com/badzfitbybrzuszekznikl/ Przepisy na Wielkanoc
Durszlak.pl
zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne