sobota, 23 maja 2015
Sałatka krabowa z jajami

Polecam tę sałatkę na imprezy. Przepis mam od teściowej. Polecam!

wyspa smaku

Składniki:

  • 1 woreczek ryżu
  • 1 ogórek zielony
  • 4-5 jaj
  • 1 opakowanie paluszków krabowych
  • 1 cebula
  • majonez
  • sól, pieprz

Technika wykonania:

Ryż i jaja ugotować. Cebulę posiekać w kostkę. Ogórek, paluszki krabowe i ugotowane jaja pokroić również w kostkę.

Wszystkie składniki wymieszać razem z majonezem, doprawić solą i pieprzem.

Smacznego!

wyspa smaku

piątek, 15 maja 2015
Zupa krem z brokułów ze szczypiorkiem

 Zdrowa, sycąca zupa. Mój syn uwielbia zupy krem z grzankami :)

wyspa smaku

Składniki:

  • 1 litr rosołu
  • 1/2 kg brokułów
  • 2 średnie ziemniaki
  • 5 łyżek śmietany
  • 2 łyżki płatków migdałowych
  • 4 łyżki tartego ementalera
  • 1 pęczek szczypiorku
  • czosnek
  • sól, pieprz

Technika wykonania:

Brokuły dzielimy na różyczki, łodyżki kroimy w plasterki. Obieramy ziemniaki. Drobno siekamy szczypiorek. Rosół podgrzewamy. Do gotującego się wywaru dorzucamy ziemniaki, a po 10 minutach dodajemy brokuły. Gotujemy na małym ogniu 10-15 minut. Zupę miksujemy, podgrzewamy. Do śmietany dodajemy łyżkę zupy, mieszamy, wlewamy do zupy. Dodajemy sól, pieprz, czosnek przeciśnięty przez praskę, migdały i ser. Mieszamy. Przelewamy do wazy, posypujemy szczypiorkiem.

Podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym.
Przepis pochodzi stąd.
wyspa smaku
 
 
środa, 13 maja 2015
Zapiekanka gyros
Zapiekanki to świetny pomysł na obiad lub kolację w większym gronie. 
Szybka i obłędna w smaku :) Przepis pochodzi stąd.
wyspa smaku

Składniki

  • 2 woreczki ryżu lub jedna szklanka
  • majonez
  • katchup
  • żółty ser - ok 30 dag
  • 2 podwójne filety z kurczaka
  • 2-3 cebule
  • 0,5 opakowania przyprawy gyros
  • 4 ogórki konserwowe
  • średnia papryka czerwona (świeża)
  • 2 łyżki oleju

Technika wykonania:

Mięso z kurczaka kroimy w drobną kostkę. Przekładamy do miseczki i zasypujemy przyprawą gyros. Wlewamy 2 łyżki oleju i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie mięso podsmażamy na patelni razem z posikaną cebulą, odstawiamy.

Ryż gotujemy w osolonej wodzie przez ok. 15 minut do miękkości. Ser ścieramy na grubych oczkach tarki. Paprykę i ogórka kroimy w kostkę.

Na dnie formy do zapiekania układamy ugotowany ryż i wyrównujemy. Ryż smarujemy cienką warstwą majonezu oraz ketchupu i posypujemy 1/3 tartego sera.

Następnie wykładamy usmażonego kurczaka, którego również smarujemy majonezem i ketchupem oraz posypujemy warstwą żółtego sera. 

Ostatnią warstwą jest papryka oraz ogórki, które ponownie smarujemy majonezem i ketchupem. Całość posypujemy resztą tartego sera i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC. Zapiekamy ok. 30 minut.

Smacznego!

wyspa smaku

niedziela, 10 maja 2015
Szaszłyk drobiowy z warzywami

Bardzo lubię szaszłyki, a te z kurczakiem bardzo szybko się robią, co jest ich wielką zaletą :)

wyspa smaku

 

Składniki:

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 1 papryka
  • 2 cebule
  • kilka pieczarek
  • 2 kawałki kiełbasy śląskiej
  • 25 dag boczku wędzonego

Marynata:

  • sól
  • pieprz
  • papryka słodka
  • papryka ostra
  • łyżeczka musztardy
  • 2 ząbki czosnku
  • majeranek
  • 2 łyżki oleju

Technika wykonania:

Pierś pokroić w kostkę i wymieszać z wszystkimi przyprawami oraz olejem. Odstawić na min. pół godziny do lodówki.

Paprykę pokroić w dużą kostkę, cebulę w piórka lub ćwiartki, kiełbasę w krążki a boczek w plastry. Pieczarki przekroić na pół.

Na długie patyczki szaszłykowe nabijać na zmianę składniki w dowolnej kolejności. U mnie: kiełbasa, kurczak, papryka, boczek, cebula, pieczarka.

Piec pół godziny w 200 stopniach.

Smacznego!

wyspa smaku

czwartek, 07 maja 2015
Kisiel truskawkowy

Kisiele bardzo lubi mój synek, staram się mu robić jak najbardziej naturalne desery. Kisiel robi się szybko i na pewno jest zdrowszy od tych kupnych.

wyspa smaku

Składniki (na około 5 porcji)

  • 250g truskawek (świeżych lub mrożonych)
  • 500ml wody
  • 120g cukru
  • 50g mąki ziemniaczanej

Technika wykonania:

Świeże truskawki opłukać, usunąć szypułki.

Zagotować 350ml wody. Do wrzącej wody włożyć owoce (mrożonych wcześniej nie rozmrażać). Gotować 5 minut. Truskawki zmiksować blenderem, dodać cukier, a następnie zagotować.

Sporządzić zawiesinę ze 150ml wody i mąki ziemniaczanej. Wlewać powoli zawiesinę do gorącego wywaru, mieszając zagotować.

Wyporcjować i wystudzić.

Smacznego!

wyspa smaku

Tagi: truskawki
14:50, precelia , Desery
Link Dodaj komentarz »
środa, 06 maja 2015
Szarlotka z ptasim mleczkiem

Ciasto wykonane z potrzeby chwili, żeby coś słodkiego znalazło się na majówkowym stole:)

wyspa smaku

 

Składniki:

Biszkopt:

  • 4 jajka
  • 120g mąki
  • 120g cukru

Ptasie mleczko:

  • 2 jogurty naturalne po 190g
  • 1 galaretka malinowa
  • 2 łyżeczki cukru pudru

Dodatkowo:

Technika wykonania:

Białka ubić na sztywno, dodawać stopniowo cukier. Następnie ciągle miksując dodawać po jednym żółtku. Mąkę przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta już nie miksując. Biszkopt piec w temperaturze 180 stopniach około 20 minut. Ostudzić

Galaretkę rozpuścić w połowie szklanki wody. Gdy zacznie tężeć połączyć z jogurtem i cukrem.

Na biszkopt wyłożyć mus jabłkowy, a na wierzch ptasie mleczko. Wstawić do lodówki.

Smacznego!

 wyspa smaku

O autorze
Tagi
kontakt: wyspa_smaku@wp.pl Chcesz schudnąć, to napisz prywatną wiadomość, lub "OK" pod dowolnym postem :) https://www.facebook.com/badzfitbybrzuszekznikl/ Przepisy na Wielkanoc
Durszlak.pl
zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne