sobota, 30 czerwca 2012
Muffiny z czereśniami i czekoladą

Połączenie pięknych, soczystych, czerwieniutkich czereśni i czekolady  z pewnością zadowoli nie jedno podniebienie:)

wyspa smaku

Składniki:

  • 2szkl mąki pszennej
  • 1szkl cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 2 jajka
  • 1szkl mleka
  • 1/2szkl oleju
  • 40szt czereśni (dodatkowo do dekoracji)
  • 50g czekoladowych kropelek (ew. pokrojonej czekolady)
  • 1 mały kubek śmietany kremówki
  • 1 łyżka cukru pudru

Sposób wykonania:

W jednej misce mieszamy wszystkie suche składniki, w drugiej miksujemy mokre tzn. jajka, olej i mleko. Mokre składniki wlewamy do suchych i mieszamy łyżką, do połączenia składników.

Czereśnie przekrawamy na pół i i wyjmujemy pestki.  Czereśnie oraz kropelki czekoladowe wmieszać do ciasta.

Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Nakładać ciasto do 2/3 wysokości. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut.

Śmietanę kremówkę ubić z cukrem pudrem.

Muffiny wystudzić, ściąć wierzchy i dekorować śmietaną i czereśniami.

Smacznego!

wyspa smaku

Tagi: czekolada
13:09, precelia , Muffinki
Link Komentarze (1) »
piątek, 29 czerwca 2012
Sałatka z kurczakiem i czereśniami

Wspaniała letnia i orzeźwiająca sałatka, którą wymyśliłam na konkurs Winiary. Dodaję ją również do akcji " Z oliwą extra vergine można..."

wyspa smaku

Składniki na 4 porcje:

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 2 pomarańcze
  • 32 czereśnie
  • 1 ser camembert
  • 1 op. mix sałat z roszponką
  • 50g migdałów w płatkach
  • pieprz, sól, papryka słodka, papryka chili w proszku
  • ziarenka smaku Winiary
  • oliwa z oliwek extra vergine Monini
  • sos sałatkowy winegret

Sposób wykonania:

Mięso pokroić w paseczki, doprawić pieprzem, solą, ziarenkami smaku, papryką słodką i chili. Wlać 3 łyżki oliwy, wymieszać. Mięso usmażyć.

Pomarańcze obrać, przekroić na pół i pokroić w półplasterki. Czereśnie wydrylować. Camembert pokroić w paseczki. Migdały chwilę prażyć na suchej patelni.

Przygotować sos winegret.

Na talerzu układać: mix sałat z roszponką, następnie kawałki pomarańczy, kurczaka, sera camembert, czereśnie,a na końcu posypać prażonymi migdałami. Polać sosem winegret.

Smacznego!

wyspa smaku

czwartek, 28 czerwca 2012
Roller z ciasta francuskiego

Fantastyczne danie na obiad lub kolację dla dwojga:)

Przepis dodaję do akcji: "Z oliwą z oliwek można..."

wyspa smaku

Składniki na 2 porcje:

  • 1op. ciasta francuskiego
  • 10gag sera
  • 30dag pieczarek
  • 1 kawałek kiełbasy np. toruńskiej
  • 1 cebula
  • sól, pieprz, bazylia, oregano
  • oliwa z oliwek extra vergine Monini

Sposób wykonania:

Cebulę kroimy w piórka i wrzucamy na rozgrzaną oliwę, podsmażamy na złoty kolor. Do cebuli dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę i smażymy ją. Pieczarki kroimy w kostkę i również podsmażamy na oliwie. Podsmażoną kiełbasę łączymy z pieczarkami, doprawiamy solą, pieprzem , bazylią i oregano.

Ser trzemy na tarce o grubych oczkach.

Ciasto francuskie przekroić na pół.

Na każdy kawałek ciasta nakładamy połowę farszu i sera, zwijamy. Należy dobrze zlepić brzegi

Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 25 minut.

Smacznego!

wyspa smaku

środa, 27 czerwca 2012
Ciasto z rabarbarem i różową pianką

Zawsze czekam, kiedy tylko pojawi się rabarbar. Wtedy zawsze pojawia się na stole to ciasto. Bardzo szybkie i smaczne.

wyspa smaku

Składniki:

  • 1 margaryna
  • 1szkl cukru pudru
  • 5 żółtek
  • 2szkl mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki śmietany
  • 30dag rabarbaru
  • 1szkl cukru
  • 5 białek
  • kisiel truskawkowy

Sposób wykonania:

Margarynę utrzeć razem z cukrem pudrem i żółtkami. Następnie dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i śmietanę. Wszystko razem zmiksować.

Rabarbar umyć, pokroić na małe kawałki.

Blaszkę wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Rozprowadzić równomiernie ciasto. Na górę wysypać rabarbar.

Piec około 45 minut.

Pod koniec pieczenia przygotować pianę: Białka ubić z cukrem, a na koniec wsypać kisiel.

Gy ciasto będzie zrumienione wyciągnąć i na wierzch wyłożyć pianę z białek. Piec do zrumienienia pianki.

Smacznego!

wyspa smaku

 

wtorek, 26 czerwca 2012
Piersi z kurczaka pod cebulową pierzynką

wyspa smaku

Składniki:

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 1 cebula
  • 2 łyżki majonezu
  • 4 plastry sera
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie
  • olej

Sposób wykonania:

Pierś z kurczaka podzielić na kotlety. Każdy lekko rozbić oprószyć solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.

Cebulę pokroić w kostkę i wymieszać z majonezem.

Blaszkę posmarować olejem. Wyłożyć kotlety, na każdy kawałek mięsa dać cebulę z majonezem i przykryć plastrem sera.

Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 30 minut.

Smacznego!

poniedziałek, 25 czerwca 2012
Sernik z brzoskwiniami

Bardzo lubię serniki, a ten z brzoskwiniami w szczególności:)

wyspa smaku

Składniki:

Ciasto

  • 3szkl mąki
  • 1 margaryna
  • 1/2szkl cukru
  • 5 żółtek
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa serowa

  • 1kg twarogu zmielonego 2-krotnie
  • 2 jajka
  • 2 budynie śmietankowe lub waniliowe
  • 1szkl cukru
  • 1 masło

Dodatkowo:

  • 1 puszka brzoskwiń
  • 5 białek
  • 1szkl cukru

Sposób wykonania:

Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części. Dać schłodzić.

Masło utrzeć na puch. Dodać cukier i jajka, budyń i ciągle ucierając porcjami twaróg.

Brzoskwinie osączyć z zalewy, pokroić na paseczki.

Białka ubić na sztywno z cukrem.

Prostokątną blaszkę posmarować tłuszczem. Jedną część ciasta rozwałkować na prostokąt, wyłożyć na dno blaszki. Na ciasto wyłożyć masę serową. Następnie ułożyć brzoskwinie, a na nie pianę z białek. Na górę zetrzeć na tarce drugą część ciasta.

Piec około godziny w 180 stopniach.

Smacznego!

sobota, 23 czerwca 2012
Piersi kurczaka pod brokułowa pierzynką

Bardzo smaczny i szybki sposób na pierś z kurczaka. Polecam!

wyspa smaku

Składniki:

  • 1kg piersi z kurczaka
  • 3 jajka
  • 3 łyżki mąki
  • 15dkg sera tartego na grubych oczkach
  • 1 brokuł
  • majonez (najlepiej Kielecki)
  • sól, pieprz

Sposób wykonania

Piersi kurczaka wyporcjować na kotlety. Rozklepać doprawić solą i pieprzem.

Brokuł zblanszować 5 minut w gorącej wodzie.

Jajka zmiksować razem z mąką. Do ciasta dodać tarty ser oraz zblanszowane brokuły.

Piersi rozłożyć na blaszce, wyłożyć ciasto z brokułami i równomiernie rozsmarować na mięsie. Wierzch posmarować majonezem.

Piec 20-30 minut w nagrzanym do 180stopni piekarniku.

Smacznego!

wyspa smaku

piątek, 22 czerwca 2012
Shoarma jak ze Sphinxa

Pyszne danie z nutą wielu przypraw.

wyspa smaku

 

Składniki:

  • 2 pojedyncze piersi z kurczaka
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka curry
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/4 łyżeczki mielonego kminku
  • 1/4 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 1/4 łyżeczki imbiru w proszku
  • 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne (papryczka chilli)

Sposób wykonania:

Mięso pokroić w paseczki, wsypać przyprawy, wlać olej, wymieszać i odstawić do lodówki na co najmniej godzinę (najlepiej na całą noc).

Mięso wyciągnąć z lodówki i obsmażyć na gorącej patelni aż pięknie się zrumieni.

Podawać z frytkami lub ryżem i surówką.

Smacznego!

Przepis znalazłam na blogu: http://ilonkowo.blox.pl/2009/12/Shoarma-jak-ze-Sphinxa.html

 

wyspa smaku

Krążki bananów w cieście

Takie małe racuszki bananowe to fajna przegryzka.

wyspa smaku

Składniki:

  • banany
  • 1 jajko
  • 40g mąki
  • odrobina mleka lub wody
  • olej do smażenia

Sposób wykonania:

Jajko wraz z mąką pszenną i mlekiem zmiksować na gładkie ciasto. Banana pokroić w krążki i każdy kawałek maczać w cieście. Smażyć z obu stron.

Smacznego!

wyspa smaku

Tagi: banany
08:46, precelia , Desery
Link Komentarze (1) »
czwartek, 21 czerwca 2012
Roladki drobiowe z gruszką i camembertem

Pomysł na wykorzystanie gruszek z kompotu.

wyspa smaku

Składniki na 4 porcje:

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 1 gruszka z syropu
  • 4 plastry sera camembert
  • sól, pieprz
  • mąka
  • jajko
  • bułka tarta
  • olej do smażenia

Sposób wykonania:

Pierś z kurczaka podzielić na 4 plastry, rozbić dość mocno, ale tak, by nie porwać mięsa. Mięso oprószyć solą i pieprzem. Na każdy kawałek mięsa nałożyć ćwiartkę gruszki i plaster sera camembert. Zwinąć roladki. Panierować w mące, jajku i bułce tartej. Smażyć na oleju z wszystkich stron.

Smacznego!

wyspa smaku

 
1 , 2 , 3 , 4
O autorze
Tagi
kontakt: wyspa_smaku@wp.pl Chcesz schudnąć, to napisz prywatną wiadomość, lub "OK" pod dowolnym postem :) https://www.facebook.com/badzfitbybrzuszekznikl/ Przepisy na Wielkanoc
Durszlak.pl
zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne