środa, 25 czerwca 2014
Zupa z serków topionych
Przepyszna,sycąca zupka.Uwielbiam ją. Przepis pochodzi stąd
wyspa smaku
Składniki:
  • pół cebuli
  • 2 łyżki masła
  • 500 ml bulionu
  • 200 g serka topionego Emmentaler
  • 200 ml śmietanki 30%
  • kurkuma, gałka muszkatołowa, chilli, sól, pieprz
  • 4 kromki chleba
  • 4 łyżki masła
  • szczypiorek lub zielona cebulka
Technika wykonania:
Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na maśle. Zalać bulionem, zagotować. Dodać pokrojony drobniej serek topiony, mieszać aż do rozpuszczenia. Dodać śmietankę, przyprawić kurkumą, chilli, świeżo startą gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
Chleb pokroić na kostki, podsmażyć na maśle, aż do uzyskania chrupiących grzanek. Podawać posypaną hojnie szczypiorkiem lub zieloną cebulką.
Smacznego!

wyspa smaku

Tagi: ser
07:43, precelia , Zupy
Link Komentarze (3) »
niedziela, 22 czerwca 2014
Grysikowiec z truskawkami
Sezon truskawkowy w pełni. Dlatego też musi się pojawić ciacho z tymi owocami :)
Przepis pochodzi stąd.
wyspa smaku
Składniki:
  • 600 ml mleka
  • 1 laska wanilii
  • 1/2 szklanki kaszy manny
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 3/4 kostki masła (150 g)
  • 500 g truskawek
  • 2 galaretki truskawkowe

Biszkopt: (jeśli nam się nie chce piec to można użyć biszkoptów)

  • 3 jaja
  • 9 dag mąki
  • 9 dag cukru
Technika wykonania:
Biszkopt: Białka ubić na sztywną pianę, utrwalić cukrem. Dodać żółtka nadal miksując. Na koniec delikatnie wmieszać mąkę. Piec w 180 stopniach do złotego koloru (około 15 minut).
Jeśli mamy biszkopty to tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie na spodzie ułożyć biszkopty. 
Galaretki rozpuścić w 3 szklankach wrzątku (750ml), odstawić do wystudzenia i lekkiego stężenia.
Nasionka wanilii wydrążyć i wrzucić wraz z wydrążoną skórką do mleka, zagotować. Wyciągnąć skórki, dodać kaszę mannę i gotować, ciągle mieszając, aż do zgęstnienia. Odstawić do przestudzenia. Cukier puder utrzeć z miękkim masłem na jasny, gładki krem, następnie stopniowo dodawać waniliową kaszkę. Zmiksować do uzyskania gładkiej konsystencji.
Krem wyłożyć na biszkopty, a na wierzchu powciskać truskawki. Zalać lekko tężejącą galaretką i odstawić do lodówki. 
Smacznego!
wyspa smaku



sobota, 21 czerwca 2014
Rolada serowa

Rolada serowa to świetna przekąska na imprezę. Wbrew pozorom nie jest bardzo pracochłonna i czasochłonna.

wyspa smaku

 

Składniki:

● 30 dag żółtego sera
● 10 dag serka topionego
● 2 ząbki czosnku
● pęczek szczypiorku
● 1/2 czerwonej papryki
● 2 plastry szynki
● sól
● pieprz

Technika wykonania:

Serek topiony rozgniatamy w misce. Resztę składników (oprócz żółtego sera) drobno siekamy i wkładamy do serka. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i mieszamy.

Do gorącej wody wkładamy żółty ser i podgrzewamy, aż stanie się miękki. Ser wyjąć z woreczka i rozwałkować na prostokąt.

Na ser wykładamy masę i zwijamy jak roladę. Zawijamy w folię aluminiową i wkładamy na noc do lodówki.

Smacznego!

wyspa smaku

piątek, 20 czerwca 2014
Wytrawne babeczki

Niedawno przygotowywałam bankiet. Jedną z przekąsek na nim były właśnie te babeczki. Sporo pracy, ale efekt jest. Polecam! Przepis pochodzi stąd.

 

wyspa smaku

składniki na ciasto: ok. 80szt
- 1kg mąki
- 2 margaryny
- 4 żółtka
- 1 jajko
- 5 łyżek śmietany
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

składniki na farsz:
- 1kg serka śmietankowego 1kg
- 2 świeże ogórki 
- 2 pęczki rzodkiewki
- 1 op kiełek brokułów
- 200g łososia wędzonego sałatkowego
- sól
- pieprz

 Technika wykonania:
Wszystkie składniki ze sobą mieszamy na gładkie jednolite ciasto. Rozwałkowujemy na placek i wycinamy kółka o takiej średnicy, żeby pasowały nam do foremki. Pieczemy na złoty kolor w 180 stopniach.

A między czasie zajmiemy się farszem. Do miseczki dajemy serek, ogórka myjemy, pozbawiamy pestek i kroimy w drobną kostkę. Umytą rzodkiewkę również drobno kroimy. Łososia wkładamy do malaksera i siekamy. Wszystko wrzucamy do jednej miski mieszamy razem z serkiem na jednolitą gładką masę, doprawiamy pieprzem i ewentualnie jeżeli trzeba solą. Wystudzone babeczki faszerujemy kremem i ozdabiamy kiełkami.

Smacznego!

 



Przysmaki dla taty 4

czwartek, 19 czerwca 2014
Koreczki z fetą

Dziś mam dla Was przepyszne koreczki z fetą. Zapraszam!

Przepis na koreczki z serem żółtym,szynką, korniszonem i papryką znajdziecie tutaj

 wyspa smaku

Składniki:

  • Feta (najlepsza jest z Lidla-"ERIDANOUS AUTHENTIC GREEK SPECIALITY"
  • Pomidory koktajlowe
  • Oliwki czarne
  • Ogórek zielony

Technika wykonania:

Fetę i ogórek kroimy w kostkę. Pomidorki należy przekroić na pół. Na wykałaczkę nabijać: ser feta, zielony ogórek, pół pomidora koktajlowego i oliwkę.

Smacznego!

wyspa smaku

wyspa smaku

wyspa smaku



Tagi: feta
13:24, precelia , Przekąski
Link Komentarze (3) »
poniedziałek, 16 czerwca 2014
Koktajl truskawkowy z ananasem i mango

Sezon truskawkowy w pełni. A więc pora na szaleństwa kulinarne z tymi owocami :)

wyspa smaku

Składniki:

  • 0,5kg truskawek
  • 2 plastry ananasa
  • 1 mango
  • 1 duży jogurt naturalny
  • cukier puder do smaku

Technika wykonania:

Z truskawek usunąć szypułki, opłukać. Mango obrać, pokroić na mniejsze części, ananas pokroić w kostkę. Wszystkie składniki zmiksować w blenderze.

Smacznego!

niedziela, 15 czerwca 2014
Omlet z szynką, pieczarkami i pomidorami koktajlowymi

Jestem wielbicielką omletów.Przedstawiam Wam kolejny  z nich :)

wyspa smaku

 

Składniki na 1 omlet:

  • 2 jaja
  • 2 plastry szynki
  • 1 duża pieczarka
  • 1 plaster sera
  • 2 pomidory koktajlowe
  • łyżka oleju
  • sól, pieprz, oregano, bazylia

Technika wykonania:

Szynkę pokroić w kostkę, podsmażyć, dodać pokrojone w plastry pieczarki. Chwilę razem smażyć. Na koniec dodać przekrojone na pół pomidorki.

Jaja roztrzepać razem z przyprawami. Masą jajeczną zalać podsmażone składniki. Wierch posypać pokrojonym w kostkę lub tartym serem. Smażyć chwilę pod przykryciem, do momentu ścięcia się jajka.

Smacznego!

wyspa smaku

sobota, 14 czerwca 2014
Szparagi zapiekane w sosie serowym

Zapraszam na pyszne zapiekane białe szparagi. Przepis pochodzi stąd.

wyspa smaku

Składniki na 3 porcje:

  • 70 dag białych szparagów
  • sól
  • cukier

Serowy sos:

  • 250 ml śmietany 30%
  • 15 dag żółtego sera
  • 10 dag cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • ostra papryka w proszku

Technika wykonania:

Białe szparagi obrać ze skórki, opłukać i ugotować do miękkości w wodzie z dodatkiem soli i cukru. Po ugotowaniu szparagi wyciągnąć z wody (można ją użyć do zupy).

Żółty ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę obrać, opłukać, pokroić w kostkę i zrumienić na patelni teflonowej z odrobiną tłuszczu. Czosnek obrać, pokroić w kostkę i dodać do cebuli, pod koniec smażenia. Do rondelka wlać śmietanę. Dodać 10 dag żółtego sera i cebulę z czosnkiem. Razem podgrzewać i mieszać, aż ser się roztopi. Dodać szczyptę soli, pieprzu i gałki muszkatołowej.

Żaroodporne naczynie posmarować masłem, przełożyć do niego szparagi i polać serowym sosem. Wierzch posypać pozostałym startym serem i posypać ostrą papryką w proszku. Włożyć do piekarnika i zapiekać razem przez około 20 minut w temperaturze 180 °C.

Podawać na ciepło np. z pieczonymi ziemniakami i dowolnym kotletem.

Smacznego!

wyspa smaku

wyspa smaku


O autorze
Tagi
kontakt: wyspa_smaku@wp.pl Chcesz schudnąć, to napisz prywatną wiadomość, lub "OK" pod dowolnym postem :) https://www.facebook.com/badzfitbybrzuszekznikl/ Przepisy na Wielkanoc
Durszlak.pl
zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne