piątek, 27 lipca 2012
Krem z cukinii z migdałami

Nigdy wcześniej nie jadłam zupy z cukinii. Ten przepis pochodzi stąd. Mi tak zupa bardzo smakuje. Fajny jest dodatek migdałów.

wyspa smaku

Składniki dla 6 osób:

  • 4 średnie cukinie
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 obrany ziemniak
  • 1 mały jogurt naturalny
  • płatki migdałów
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek

Sposób wykonania:

Cebulę, czosnek oraz ziemniaka kroimy w kostkę i smażymy w garnku na oliwie przez ok. 10 minut. Następnie dodajemy pokrojoną w plasterki cukinię i dusimy ją pod przykryciem ok. 5 minut.

Podduszone, lekko miękkie warzywa zalewamy zimną wodą, tak aby wszystkie składniki zostały przykryte. Gotujemy do momentu kiedy wszystkie składniki będą miękkie.

Kiedy warzywa będą już ugotowane, przekładamy je do blendera i miksujemy aż osiągną idealną kremową konsystencję. Gładką masę przelewamy do garnka i doprawiamy do smaku.

Tak przygotowany krem z cukinii nakładamy do miseczek, do każdej porcji dodajemy jogurtu i posypujemy płatkami migdałów.

Smacznego!

wyspa smaku

Tagi: cukinia
08:43, precelia , Zupy
Link Komentarze (4) »
czwartek, 26 lipca 2012
Koktajl malinowo-jagodowy

Dziś kolorowo owocowo i mocno witaminowo:)

wyspa smaku

Składniki:

  • duży jogurt naturalny
  • 10dag malin
  • 10dag jagód
  • 4 łyżeczki cukru pudru

Sposób wykonania:

Połowę jogurtu zmiksować z malinami i dwoma łyżeczkami cukru, a drugą połowę jogurtu z jagodami i również dwoma łyżeczkami cukru pudru. Wlewać warstwami.

Ewentualnie można zmiksować wszystko razem:)

Smacznego!

wyspa smaku

Cukinia panierowana

Moja mama w ogrodzie ma wysyp cukinii, stąd teraz trzeba kombinować co by tu z nią zrobić. A możliwości jest wiele. Dziś plastry cukinii panierowanej, która może być podana jako dodatek do obiadu lub na przekąskę.

wyspa smaku

Składniki:

  • 1 cukinia
  • jajko
  • bułka tarta
  • mąka
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Sposób wykonania:

Cukinię kroimy w plastry. Jajko roztrzepać i dodać do niego trochę soli i pieprz. Plastry cukinii panierować w mące, jajku i bułce tartej. Smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju.

Smacznego!

wyspa smaku

Tagi: cukinia
14:39, precelia , Przekąski
Link Komentarze (1) »
środa, 25 lipca 2012
Surówka owocowa

Sezon owocowy w pełni, więc z sałatkami lub surówkami owocowymi można szaleć:)

wyspa smaku

Składniki:

  • 3 plastry arbuza
  • 2 kiwi
  • 1 banan
  • 1 pomarańcza
  • sok z cytryny
  • 2 łyżeczki cukru pudru

Sposób wykonania:

Arbuza pokroić w plastry, odkroić skórkę i pokroić w kostkę.  Kiwi i pomarańcze obrać, pokroić w plastry, a następnie w ćwiartki. Banana pokroić w półplastry.  Skropić sokiem z cytryny i wymieszać z cukrem pudrem .

Smacznego!

wyspa smaku

Skrzydełka z grilla w dwóch odsłonach

Na skrzydełka każdy ma swój ulubiony sposób. U mnie dziś tradycyjne i pikantne:)

wyspa smaku

SKRZYDEŁKA TRADYCYJNE

Składniki:

  • 2kg skrzydełek
  • sól
  • pieprz
  • czosnek granulowany
  • majeranek
  • tymianek
  • 1/2szkl oleju

Sposób wykonania:

Przygotować marynatę: olej wymieszać z wszystkimi przyprawami. Skrzydełka umyć, osuszyć, a następnie zalać marynatą. Odstawić na co najmniej godzinę. Piec skrzydełka na dobrze rozgrzanym ruszcie około 25 minut.

Smacznego!

 

SKRZYDEŁKA NA OSTRO

Składniki:

  • 2kg skrzydełek
  • 4 łyżki keczupu
  • 4 łyżki miodu
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka maggi
  • sól
  • pieprz cayenne

Sposób wykonania:

Keczup wymieszać z miodem, olejem, maggą, solą i pieprzem. Skrzydełka umyć, osuszyć i zalać marynatą. Odstawić na co najmniej godzinę. Skrzydełka piec na dobrze rozgrzanym ruszcie około 25 minut.

Smacznego!

wtorek, 24 lipca 2012
Wygrana w konkursach

Wychodząc z założenia,że kto nie gra ten nie wygrywa, spróbowałam wziąć udział w konkursach. Ostatnio miałam trochę szczęścia i wygrałam w kilku z nich, co mnie napawa wielką radością:) Czasem mała rzecz a cieszy! 

1.Wygrana w konkursie Delecta, organizowanym na blogu Paleta smaku

wyspa smaku

 

2. Wygrana za udział w akcji- konkursie "Z herbatą Irving w roli głównej" organizowanym na Durszlaku.

wyspa smaku

 

3. Wygrana w konkursie Delecta Kuchnia na wzgórzu

wyspa smaku

 

4. Wygrana w konkursie na koktajl z herbatą Irving organizowanego przez Monia gotuje

wyspa smaku

 

5. Wygrana w konkursie "Kolory tęczy-czerwony" organizowanym przez Bake a cake

 wyspa smaku

 

6. Wygrana w konkursie na mrożoną kawę organizowanym przez Jacobs

wyspa smaku

 

7. Wygrana w konkursie "Cebulowe przysmaki" organizowanym przez Polska gotuje

wyspa smaku

Schab zapiekany z pesto

Zapraszam na odmienione schabowe:)

Schab zapiekany z pesto

Składniki:

  • 4 plastry schabu
  • 4 łyżeczki bazyliowego pesto
  • 4 plastry pomidora
  • 4 plastry sera
  • sól, pierz
  • olej do smażenia

Sposób wykonania:

Schab rozbić, oprószyć solą i pieprzem. Usmażyć na oleju.

Każdy kawałek posmarować łyżeczką pesto, nałożyć plaster pomidora i przykryć serem. Zapiec w piekarniku przez 10-15 minut.

Smacznego!

wyspa smaku

poniedziałek, 23 lipca 2012
Konkurs na blogu "Pod numerem czwartym"

Na blogu Pod numerem czwartym konkurs . Zapraszam

wyspa smaku

23:26, precelia
Link Dodaj komentarz »
Zupa krem z zielonego ogórka

Gdzieś kiedyś widziałam zupę z ogórków zielonych. Trochę mnie to zaskoczyło, bo nie pomyślałabym, że taka zupa może być dobra. A jednak. Ta  zupa bardzo mi zasmakowała.

wyspa smaku

Składniki:

  • 3 długie ogórki ze skórką
  • 1 pęczek koperku
  • 2 serki topione śmietankowe
  • 1/2 kubka śmietany
  • 1l bulionu
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz do smaku

Sposób wykonania:

Bulion zagotować. Ogórki dobrze umyć i pokroić na grube kawałki (ok. 2cm) i wrzucić do gotującego się bulionu. Dodać serki,posiekany  koperek i czosnek. Gotować 20 minut. Wyłączyć i dodać śmietanę wymieszaną z niewielką ilością zupy. Doprawić. Następnie zmiksować całą zupkę i gotowe.

Jeśli zupa nie jest dość gęsta, to można ją trochę zagęścić zawiesiną z wody i mąki.

Podawać z groszkiem ptysiowym lub grzankami.

Smacznego!

Przepis znalazłam Tutaj

Tagi: ogórek
12:47, precelia , Zupy
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 22 lipca 2012
Ice tea malinowe

Na upalne dni zimne Ice tea:)

wyspa smaku

Składniki:

  • 2 torebki herbaty malinowej
  • 1 torebka herbaty earl grey
  • 1/2l soku jabłkowego
  • 300ml przegotowanej zimnej wody lub wody mineralnej
  • 3 plastry imbiru
  • 10 listków mięty
  • 50ml syropu malinowego

Sposób wykonania:

Herbaty zaparzyć w szklance wody. Ostudzić. Zimną herbatę połączyć z sokiem jabłkowym, syropem malinowym oraz wodą. Wymieszać. Dodać imbir i miętę.

Można dodać kostki lodu.

Smacznego!

wyspa smaku

 
1 , 2 , 3 , 4
O autorze
Tagi
kontakt: wyspa_smaku@wp.pl Chcesz schudnąć, to napisz prywatną wiadomość, lub "OK" pod dowolnym postem :) https://www.facebook.com/badzfitbybrzuszekznikl/ Przepisy na Wielkanoc
Durszlak.pl
zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne